Περίληψη / Παρουσίαση Βιβλίου
Το σημερινό άρθρο είναι μια περίληψη του ομώνυμου βιβλίου των νευροεπιστημόνων Ogi Ogas (Όγκι Όγκας) και Sai Gaddam (Σάι Γκάνταμ). Στις σελίδες του αποκαλύπτονται τα αποτελέσματα της πιο μεγάλης, επίπονης και πρωτότυπης έρευνας που έχει γίνει ποτέ, γύρω από την ανθρώπινη σεξουαλική επιθυμία. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν το έργο τους ως «την πιο εμπεριστατωμένη μελέτη της ανθρώπινης σεξουαλικής επιθυμίας που έχει διεξαχθεί από την εποχή του Άλφρεντ Κίνσεϊ (Alfred Kinsey)».
Κι εσύ θα έχεις την ευκαιρία, εδώ και τώρα να μάθεις και να απολαύσεις το έργο τους, στο πρώτο ελληνικό άρθρο αφιερωμένο στο βιβλίο που τους έκανε διάσημους, τίτλο: A Billion Wicked Thoughts: What the World’s Largest Experiment Reveals about Human Desire. Σε ελεύθερη μετάφραση: Ένα Δισεκατομμύριο Διεστραμμένες Σκέψεις: Τι Αποκαλύπτει το Μεγαλύτερης Έκτασης Πείραμα για την Ανθρώπινη Σεξουαλική Επιθυμία.
Τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε όταν δεν μας βλέπει κανείς;
Τα 1973 στο Κολλέγιο Swarthmore της Πενσυλβάνιας διεξήχθη ένα ψυχολογικό πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν μια ομάδα ανδρών και μια γυναικών, άγνωστων μεταξύ τους. Τους έβαλαν σε ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο, λέγοντάς τους ότι ποτέ δεν θα μάθει ο ένας την ταυτότητα του άλλου. Μισή ώρα μετά άρχισαν να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις μεταξύ τους.
Αν και οι συμμετέχοντες ήταν όλοι φοιτητές και η εποχή των 70s ήταν μια εποχή χαρακτηριστικής σεξουαλικής απελευθέρωσης, εν τούτοις τα αποτελέσματα του πειράματος μας λένε πολλά σχετικά με την ελευθερία της ανωνυμίας. Όταν αισθανόμαστε κάπως σαν αόρατοι, τότε φαίνεται ότι ασκούμε τις επιθυμίες μας χωρίς χαλινάρια και περιορισμούς.
Τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να συνδέονται λανθασμένα με τις τάσεις τις εποχής, καθώς επαναληπτικά πειράματα και σε μεταγενέστερες εποχές έχουν καταδείξει πανομοιότυπα αποτελέσματα.
Οι Όγκι Όγκας και Σάι Γκάνταμ είναι νευροεπιστήμονες, με εξειδίκευση στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκέφαλου. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης σαν μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Αν και δεν ποτέ δεν είχαν κάνει έρευνες γύρω από το σεξ, αποφάσισαν να καταγράψουν και να υπολογίσουν ποσοτικά την ανθρώπινη σεξουαλική επιθυμία. Πολύ δύσκολο εγχείρημα, επειδή δεν ήταν ούτε ψυχολόγοι ούτε σεξολόγοι και σαν νευροεπιστήμονες αντιλαμβάνονταν τον εγκέφαλο σαν λογισμικό.
Όπως όλοι οι επιστήμονες στον τομέα τους, ασχολούνται μελετώντας τις υψηλότερες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα τη μνήμη, το λόγος και την οπτικοποίηση.
Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο επιστήμονες έκαναν δυο σπουδαίες κινήσεις, που έκαναν το αποτέλεσμα της μελέτης τους εκπληκτικό και αυτό τους δικαίωσε.
Πρώτον: Αποφάσισαν ότι για να πετύχουν, θα έπρεπε να κάνουν την έρευνά τους στο «μεγαλύτερο ανώνυμο δωμάτιο» του κόσμου, το διαδίκτυο!
Δεύτερον: Είχαν την ιδέα και την πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές και τις μεθόδους που συνήθως εφαρμόζονται στις ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου, για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την σεξουαλική επιθυμία.
Με επιστημονικό ενδιαφέρον, επί έναν ολόκληρο χρόνο ανέλυσαν ένα δισεκατομμύριο αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αλλά και μισό εκατομμύριο ιστορικά προσωπικών αναζητήσεων.
Παρακολούθησαν χιλιάδες βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, διάβασαν εκατομμύρια ηλεκτρονικές, προσωπικές αγγελίες και χιλιάδες ερωτικές ιστορίες με σκοπό να αποκαλύψουν τι είναι αυτό το οποίο άνδρες και γυναίκες «πραγματικά θέλουν» και τι ψάχνουν όταν κανείς δεν τους βλέπει!
Τα ευρήματα και οι διαπιστώσεις ήταν ποικίλες, ενδιαφέρουσες και κάποιες φορές απροσδόκητες, έτσι που μπορεί και να ξαφνιάζουν.
Μέσα από την εκτεταμένη έρευνα κατέληξαν ότι συνήθως οι άντρες έχουν μια προτίμηση προς τις υπέρβαρες γυναίκες, τις πολύ ώριμες γυναίκες και τις εικόνες με τα μεγάλα πέη.
Μεγάλο ενδιαφέρον τους κέντρισε και η διαπίστωση για την πραγματική άβυσσο μεταξύ των προτιμήσεων των δύο φύλων. Τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα των ανδρών και των γυναικών είναι τόσο διαφορετικά, όπου σπάνια συνειδητοποιούμε το πόσο!
Σε περαιτέρω ανάλυσή τους ξεχώρισαν τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για τις σεξουαλικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο, ανάλογα με τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες αναζήτησης. Οι δύο πιο δημοφιλείς αναζητήσεις ήταν οι ακόλουθοι όροι:
Για παράδειγμα, μετά την 20η θέση βρίσκεται η αναζήτηση της λέξης «grannies» (ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν ηλικιωμένο ερωτικό σύντροφο). Αυτός ο όρος ήταν σε σημαντικά υψηλότερη θέση από τον όρο «διάσημες προσωπικότητες» (στην 23η θέση) ή τον όρο «ζαρτιέρες» (στην 44η θέση), ή τον όρο «μαζορέτες» (στην 79η θέση).
Η εξήγηση για το παραπάνω φαινόμενο, σύμφωνα με τους δυο επιστήμονες, στηρίζεται μόνον σε εικασίες που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις τους. Αλλά υπάρχουν και άλλα ευρήματα, που στηρίζονται επίσης στις παρατηρήσεις τους και για τα οποία μπορεί να δοθεί εξήγηση.
Για παράδειγμα ξεχώρισαν κάποιες χώρες, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι ταινίες πορνό με ηλικιωμένους. Αυτές οι χώρες είναι οι Κένυα, Βρετανία και Τσεχία. Για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ταινιών αυτού του είδους στις εν λόγω χώρες υπάρχει και μια αντίστοιχη θεωρία που μπορεί να εξηγήσει την δημοτικότητά τους.
Στην Κένυα επιτρέπεται στα έφηβα αγόρια να μιλάνε για σεξ με τις γιαγιάδες τους, αλλά όχι με τους γονείς τους.
Στην Βρετανία, η νοοτροπία των δημόσιων σχολείων συχνά λειτουργεί με μητριαρχικά πρότυπα, έτσι για πολλά νεαρά αγόρια η πρώτη ανθρώπινη επαφή ήταν με μια ηλικιωμένη γυναίκα να ασκεί σε αυτά σωματικές τιμωρίες.
Η Τσεχία, ως η χώρα της Ευρώπης με σημαντικό σεξουαλικό τουρισμό, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων ιερόδουλων από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Ίσως λοιπόν αυτά να έχουν προκαλέσει και το ενδιαφέρον στις αναζητήσεις για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση των δύο νευροεπιστημόνων αποτελεί ένα ακόμα συμπέρασμα που κατέληξαν και σημειώνουν, ότι δηλαδή η ισότητα των δύο φύλων επηρεάζει την διέγερση! Πρόκειται για θεμελιώδες εύρημα της έρευνάς τους, παράμετρος που απουσιάζει εντελώς από την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.
Σημειώνουν σαν γεγονός ότι, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, φαίνεται να είναι προγραμματισμένοι για να διεγείρονται είτε με το να είναι κυρίαρχοι είτε υποταγμένοι.
Η ισότητα φαίνεται να λειτουργεί ενάντια στη διέγερση!
Από το εκτεταμένο δείγμα της έρευνά τους για παράδειγμα, προκύπτει ότι πολλές ετεροφυλόφιλες γυναίκες απολαμβάνουν να είναι σεξουαλικά υποταγμένες. Αυτή η εξαιρετικά συναρπαστική ανακάλυψη/επιβεβαίωση, μας δείχνει ότι στον εγκέφαλό μας υπάρχει προεγκατεστημένη η δυνατότητα της απόλαυσης τόσο της κυριαρχίας, όσο και της υποταγής.
Υπάρχει περίπτωση λοιπόν, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε πλήρως το σεξ, να χρειάζεται να μπούμε σε κυρίαρχους και υποτακτικούς ρόλους, στα πλαίσια του παιχνιδιού εντός της κρεβατοκάμαρας.
Η ισότητα (τουλάχιστον) στην κρεβατοκάμαρα, δίχως δηλαδή να έχει ο ένας από τους δύο την εξουσία, φαίνεται ότι περιορίζει σημαντικά την λίμπιντο! Αυτό το δεδομένο είναι γνωστό εμπειρικά και πολλοί άντρες και γυναίκες το γνωρίζουν, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται σε μια τόσο μεγάλης έκτασης επιστημονική έρευνα.
Η λειτουργία του ιστορικού αναζητήσεων στο διαδίκτυο, έδωσε στους συγγραφείς τη δυνατότητα να δουν τι είναι αυτό που οι χρήστες ψάχνουν σε μια ορισμένη χρονική περίοδο.
Παρατήρησαν ότι υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες θεμάτων, και μεταξύ αυτών ορισμένες ασυνήθιστες, τις οποίες οι άνθρωποι αναζητούν ξανά και ξανά. Μια από αυτές είναι τα αμφιτερόφιλα (intersex) άτομα (αρκετά κοντά –αλλά όχι ίδιο- σε αυτό που γνωρίζουμε ως ερμαφρόδιτοι).
Επιπλέον παρατήρησαν ότι υπάρχουν και μερικές αναζητήσεις, οι οποίες είναι ξεκάθαρα λόγω περιέργειας, όπως οι ταινίες της Πάρις Χίλτον ή της Τζούλιας Αλεξανδράτου. Ο κόσμος έψαξε μια φορά για αυτές τις ταινίες, τις είδε και δεν ασχολήθηκε ξανά με αυτές.
Παρατήρησαν επίσης ότι οι ιστότοποι που είναι αφιερωμένοι σε ασυνήθιστα και πιθανόν «ακραία» ενδιαφέροντα είναι και αυτοί εξαιρετικά δημοφιλείς.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, βεβαιώνουν ότι υπάρχουν χρήστες, οι οποίοι γίνονται συνδρομητές σε τέτοια ασυνήθιστα θέματα, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν χρήματα και που υποδηλώνει επίσης ότι η μετάβαση σε αυτό το επίπεδο είναι κάτι περισσότερο από απλή περιέργεια.
Αυτό που κάνει τη μελέτη των δύο νευροεπιστημόνων διαφορετική σε σχέση με άλλα πειράματα που αφορούν στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι ότι, ενώ οι ίδιοι χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο σαν πηγή έρευνας, όλες οι προηγούμενες μελέτες βασίστηκαν σε εθελοντές, οι οποίοι δήλωναν τα σεξουαλικά τους ενδιαφέροντα (θεωρητικά) με ειλικρίνεια.
Δηλαδή, οι προηγούμενες μελέτες βασίζονταν στην ειλικρίνεια των εθελοντών, η οποία αντικειμενικά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αλλά η δική τους έρευνα, βασισμένη στην απεραντοσύνη και την ανωνυμία του διαδικτύου, εντοπίζει με μεγάλη ουδετερότητα, άρα και πιο μεγάλη αξιοπιστία , τι είναι αυτό που πραγματικά κεντρίζει το ενδιαφέρον των ανθρώπων, τι είναι αυτό που ψάχνουν, αγοράζουν και κατεβάζουν από εκεί.
Συνεπώς, η μεγαλύτερη αξιοπιστία της μεθόδου των Όγκι και Σάι, καθιστά τα αποτελέσματα της έρευνας πολύ σημαντικότερα από εκείνα όλων των προηγούμενων ερευνών.
Ένα δεύτερο στοιχείο που προσθέτει αξιοπιστία στην συγκεκριμένη μελέτη σε σχέση με τις άλλες, είναι το γεγονός ότι οι δύο επιστήμονες προέρχονται από διαφορετικό επιστημονικό χώρο.
Έτσι βλέποντας με καθαρά επαγγελματικό ενδιαφέρον πάρα πολλά βίντεο, με διάφορους τύπους πορνογραφικού και ερωτικού περιεχομένου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόοδος των ερευνών γύρω από το σεξ έχει προχωρήσει πολύ αργά και ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο χώρος είναι γεμάτος από ιδεολογικές διαμάχες.
Φαίνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της προσέγγισης των Όγκι και Σάι, είναι ότι βρέθηκαν στον χώρο έρευνας για το σεξ δίχως κάποια ατζέντα, ιδεολογία, προκατάληψη, κατεύθυνση, εκπαίδευση ή συγκεκριμένα συναισθήματα σχετικά με την σεξουαλική συμπεριφορά.
Αντιμετώπισαν την σεξουαλική συμπεριφορά σαν ουδέτεροι ερευνητές, απλά ως ακατέργαστο δεδομένο, όπως τα χρώματα μιας ζωγραφιάς. Προτιμήθηκε αυτή η προσέγγιση, επειδή τα προηγούμενα μοντέλα από ερευνητές του είδους είχαν έντονα πολιτισμικό και κοινωνικό χαρακτήρα, πράγμα το οποίο οι Όγκι και Σάι επιθυμούσαν διακαώς να αποφύγουν.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι δύο επιστήμονες – συγγραφείς μας διαβεβαιώνουν πως τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα που είχαν προτού αρχίσουν την έρευνα παρέμεναν αναλλοίωτα και μετά το τέλος αυτής.
Αυτή η δήλωσή τους είναι πράγματι σημαντική, επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται ότι, το να εκτεθούν σε διάφορους τύπους πορνογραφίας, θα τους προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και πιθανό εθισμό.
Στην περίπτωση λοιπόν των συγγραφέων, οι οποίοι παρακολούθησαν ότι δημοφιλές πορνογραφικό υλικό υπάρχει, δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο.
Σχόλιο από μένα: Κάτι τέτοιο είναι γνωστό και από τις δικές μας έρευνες. Κανένα υλικό δεν μπορεί να σε μετατρέψει σε γκέι ή να αποκτήσεις κάποιο περίεργο «γούστο» στο παιχνίδι του σεξ, εκτός αν υπάρχει η προδιάθεση.
Σύμφωνα με τις σχετικές μέχρι σήμερα έρευνες της σεξολογίας, της βιολογίας αλλά και της ψυχιατρικής, η σεξουαλική κατεύθυνση και τα ιδιαίτερα ή διαφορετικά γούστα προέρχονται τόσο από γεγονότα της ζωής όσο και από βιολογικούς/γονιδιακούς παράγοντες.
Οι συγγραφείς τολμούν να εκφράσουν την άποψη ότι πλέον, με την έκδοση του βιβλίου τους, μπορούμε πια να έχουμε σαφή εικόνα για την δημοτικότητα και την επικράτηση των διαφόρων σεξουαλικών ενδιαφερόντων.
Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν είναι εντελώς διαφορετικά από τις λίστες των φετίχ που εμφανίζονται στα πιο πολλά σύγχρονα κλινικά βιβλία σχετικά με την σεξουαλικότητα και τα οποία, αν και βασίζονται σε έρευνες, εν τούτοις αποτελούν κυρίως εικασίες.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά των δύο νευροεπιστημόνων ίσως είναι το πραγματικό μοντέλο της ανδρικής και της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.
Όπως ακριβώς για όλους μας υπάρχει μια συγκεκριμένη γκάμα γεύσεων (γλυκιά, ξινή, αλμυρή, πικρή), έτσι και όλοι μας έχουμε σεξουαλικές τάσεις που είναι βιολογικές και μας υπαγορεύουν τι θα βρίσκουμε ως σεξουαλικά ενδιαφέρον.
Αντίθετα πάντως με τις γεύσεις, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν κατά βάση τελείως διαφορετικά σύνολα σεξουαλικών προτιμήσεων.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι στις γυναίκες κυριαρχεί η γλυκιά γεύση και στους άνδρες η ξινή. Αν τα δύο φύλα δοκιμάσουν το ίδιο πράγμα, τότε θα δούμε ότι το καθένα το γεύεται (το βιώνει δηλαδή) με διαφορετικό τρόπο.
–
Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής.
Το αντικείμενο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας είναι ακόμα καινούριο για το πεδίο της έρευνας και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε όλα τα φαινόμενα που παρατηρούμε.
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο και οι άνθρωποι όλο και περισσότερο ενδιαφέρονται ανοιχτά. Το sex coaching αποτελεί μια από τις πιο ενδεδειγμένες προσεγγίσεις για ένα άτομο που θέλει να μελετήσει εις βάθος την δική του προσωπική σεξουαλικότητα, σε ένα ασφαλές και κατάλληλο πλαίσιο.
Άλλες προσεγγίσεις είναι η σεξολογία (σεξολόγοι) και η διδασκαλία της Τάντρα.
–
Σημείωση: Το συγκεκριμένο άρθρο, έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου και συνεργάτη Αντρέα Κατσιμίδη.