Μεγάλωσα σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά. Στο σχολείο δεν είχαμε αθλητικές εκδηλώσεις, ούτε επιστημονικές εκθέσεις και διαγωνισμούς, ούτε ιδιαίτερες ευκαιρίες. Την περίοδο που πήγα εγώ, δεν συμμετείχαμε καν στις ετήσιες παρελάσεις του δήμου…
Τότε δεν γνώριζα τον κόσμο, αλλά σκεφτόμουν ότι θα βρω μια λύση, ότι θα καταφέρω να ταιριάξω σε αυτόν τον κόσμο κάποια μέρα.
Το σχολείο πέρασε και έγινα μάγειρας (ή όπως σας αρέσει καλύτερα να λέτε, αλλά δεν είναι το πιο σωστό, έγινα «σεφ»).
Ήμουν 18, είχα εργασία, χρήματα που κανένα άλλο συνομήλικο παιδί δεν είχε –εκτός από όσα προέρχονταν από πλούσιες οικογένειες – και γενικά απέκτησα μια ενδιαφέρουσα ζωή. Σύντομα όμως διαπίστωσα ότι δεν άλλαζε η ζωή μου.. εκτός ότι απολάμβανα κάποια πράγματα και ανέβαινα στην επαγγελματική ιεραρχία.. πφφφ…
Μετά μου δόθηκε μια ευκαιρία να ακολουθήσω εκείνο που πραγματικά λάτρευα, να μελετήσω τον άνθρωπο, το νου και τα μυστήρια του. Ανακατεύτηκα λοιπόν σε κάποια ερευνητικά προγράμματα και βρέθηκα στη Δανία, μετά στην Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ζούσα μια περιπέτεια! Η ζωή μου ήταν συνέχεια γεμάτη συγκινήσεις, γνώση, θαύματα… όμως σιγά σιγά ανακάλυψα ότι σπαταλούσα πολύ χρόνο κάνοντας ένα σωρό άσχετα πράγματα, καθήκοντα και μικροδουλειές…
Σκεπτόμουν, λοιπόν, ότι θα περιμένω, θα περιμένω και θα είμαι «καλό παιδί». Θα μαθαίνω, θα συμμετέχω και κάτι θα αλλάξει. Θα αναγνωριστεί η προσπάθεια μου, το γεγονός ότι παράτησα έναν πολύ καλό και ήδη πετυχημένο επαγγελματικό στίβο, με ακόμα πιο θετικές προοπτικές επιδεικνύοντας όλο αυτό το προσωπικό πάθος και ευαισθησία για τις ιδέες τους… θα περιμένω και κάτι θα γίνει…
Μπουμ!
Δεν έγινε φυσικά τίποτα, μέχρι τη μέρα που συνειδητοποίησα μερικά πράγματα και αποφάσισα να κάνω τα πράγματα αλλιώς, να ελέγχω ο ίδιος τη ζωή μου δηλαδή. Την ίδια αντίδραση θα είχα επίσης, αν είχα την τύχη να διαβάσω τότε το βιβλίο The Way to the Superior Man (ελληνική μετάφραση τίτλου «Ο Δρόμος του Ανώτερου Άντρα». Προσοχή, δεν έχει καμία σχέση με το ομότιτλο βιβλίου του Έλληνα συγγραφέα Μιχαήλ Καρπαθίου).
……..
Αυτός είναι ο «κόσμος του άνδρα», όπως τραγουδούσε τη δεκαετία του ‘60 ο θρύλος της σόουλ Τζέιμς Μπράουν με την τόσο ξεχωριστή του φωνή!
Ζούμε όμως πραγματικά στον κόσμο του άνδρα;
Χωρίς να ξεκινήσω μια συζήτηση για τους ρόλους των φύλων και τον φεμινισμό, θα πω απλά ότι ο ρόλος του άνδρα έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια.
Πιστεύω ότι, λίγο-πολύ οι περισσότεροι συμφωνούμε, ότι οι γυναίκες πάλεψαν για μια δίκαιη μεταχείριση, καθώς και την ελευθερία τους να ακούγονται. Το έκαναν για αρκετές δεκαετίας, με αγώνα και ουκ ολίγες αντιδράσεις.
Οι κοινωνικές, όμως, αυτές αλλαγές οδηγήσαν σε έναν καινούριο κόσμο, στον οποίο πολλοί άντρες βρέθηκαν για πρώτη φορά, δίχως να γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν, πώς να λειτουργήσουν και τι αναμένεται από αυτούς. Μια τέτοια αλλαγή στην ισορροπία των πραγμάτων είναι μέρος της εξέλιξης και μπορεί να είναι για το καλό της ανθρώπινης φυλής, ωστόσο έχει τις δυσκολίες της.
Σε αυτή την κατάσταση ανταποκρίνονται τα βιβλία του δημοφιλή Αμερικανού συγγραφέα David Deida (θα τον λέμε απλά «Ντέιβιντ»), ο οποίος παρουσιάζει ένα σύγχρονο αντρικό μοντέλο που παραμένει λειτουργικό σε αυτόν τον νέο κόσμο.
Δεν έχει ως σκοπό την κυριαρχία του άνδρα επί των γυναικών, αλλά κυρίως την επανάκτηση της αρρενωπότητάς του. Ο άνδρας του Ντέιβιντ έχει αυτοπεποίθηση, υψηλό αίσθημα του σκοπού και της κατεύθυνσης στην πραγματικότητά του. Βιώνει τη ζωή του με βαθιά προσωπική ακεραιότητα και χιούμορ. Είναι ανθρώπινος, ευαίσθητος, αυθόρμητος και πνευματικά ζωντανός. Διαθέτει προσωπική δέσμευση να ανακαλύψει και να ζήσει την βαθύτερη αλήθεια του.
Αυτός είναι ο Ανώτερος Άντρας του βιβλίου με τον τίτλο «Ο Δρόμος του Ανώτερου Άντρα».
Ο τίτλος δεν μιλάει για ανωτερότητα που κάποιος ίσως αισθάνεται σε σχέση με τους άλλους, αλλά για την ανακάλυψη και έκφραση της καλύτερης πλευράς μας, του ανώτερου εαυτού μας!
Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που αναγνωρίζουν μια ιδιαίτερη σοφία, δοσμένη με έναν υπέροχο τρόπο, στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Όλοι τους, όμως συμφωνούν, ότι το μεγαλύτερο κέρδος που είχαν μετά την μελέτη του, είναι η ριζική βελτίωση στις σχέσεις τους με τις γυναίκες!
Για ευνόητους λόγους και κυρίως για να γίνουν κατανοητές οι ιδέες του συγγραφέα, θα αναφερόμαστε στο πρότυπο του Ανώτερου Άνδρα, ως την καλύτερη εκδοχή του κοινού, καθημερινού άνδρα. Βέβαια, θα ήταν λάθος να περιορίσουμε αυτό το βιβλίο ως έναν οδηγό μόνο για τους άνδρες, μιας και αυτό απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και τις πιθανές σχέσεις.
Ο David Deida (Ντέιβιντ) είναι γνωστός ως ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους στον χώρο του. Διαθέτει μια ενδιαφέρουσα οπτική, που συνδυάζει την σεξουαλική επαφή με την πνευματικότητα. Ανάμεσα σε κάποιους ανθρώπους έχει τη φήμη του διορατικού δασκάλου, κάποιοι άλλοι τον χαρακτηρίζουν προκλητικό, αλλά ανεξάρτητα από την άποψή των άλλων για εκείνον, μέσα από τα βιβλία και τα σεμινάριά του, προσφέρει ένα απροσδόκητα διαφωτιστικό μήνυμα, ικανό να αλλάξει την πορεία της ζωής ενός ατόμου που θα έρθει σε επαφή μαζί του.
Αν έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια δυτική κοινωνία και κουλτούρα, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε ένα ισχυρό μοντέλο ανδρικού προτύπου στη ζωή σας. Ο λόγος είναι ότι οι πατέρες των περισσοτέρων από εμάς δούλευαν όλη μέρα, συνεπώς μας ανέθρεφαν κατά κανόνα οι μητέρες μας. Εκείνες, έκαναν το καλύτερο που γνώριζαν, με το να μας διδάξουν τις αξίες και τις αρχές τους, χωρίς όμως να μπορούν να μας διδάξουν την πραγματική φύση ενός άντρα. Από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία, «Ο Δρόμος του Ανώτερου Άνδρα» είναι γεμάτος με πολύτιμες πληροφορίες και σοφία. Ίσως μάλιστα να είναι τόσο πλούσιο, που καθιστά δύσκολο το εγχείρημα να περιγράψω τα σημαντικότερα σημεία του ε σε λίγες γραμμές.
Σίγουρα διαβάζοντας το αυτό για πρώτη φορά, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε άβολα. Γιατί να θέλω να ζήσω λες και έχει πεθάνει ο πατέρας μου; Εκ πρώτης όψεως, φαντάζει μακάβριο και άτοπο. Μήπως όμως δεν είναι ακριβώς έτσι;
Ένας άνδρας χρειάζεται να αγαπά τον πατέρα του και να είναι απαλλαγμένος από τις προσδοκίες και τις επικρίσεις εκείνου, ώστε να είναι πραγματικά ελεύθερος, επειδή, χωρίς αυτή την ελευθερία, δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει όλα όσα μπορεί!
Ρωτήστε τον εαυτό σας «Πόσο διαφορετικά θα ζούσες σήμερα αν δεν είχες ποτέ προσπαθήσει να ευχαριστήσεις τον πατέρα σου; Τι θα είχες κάνει αν δε σε άγγιζε η κριτική του;».
Ο Ντέιβιντ μας ζητάει να κάνουμε κάποιες ασκήσεις, που θα μας βοηθήσουν να δούμε το βάθος της διδασκαλίας του. Στην αρχή μας ζητάει να κάνουμε καθημερινά και για τρεις μέρες τουλάχιστον μια δραστηριότητα, την οποία αποφεύγαμε ή καταστείλαμε εξαιτίας της επιρροής του πατέρα μας. Με αυτόν τον τρόπο, η πρακτική γίνεται με την πρωτοβουλία του καθενός και ως εκ τούτου είναι και αυθεντική και χρήσιμη.
Ο άνδρας όντας συνήθως εκείνος που φέρει εντονότερα την κυρίαρχη αρσενική ενέργεια οφείλει επίσης να γνωρίζει τον σκοπό της ζωής του . Εύκολο στην θεωρία, δύσκολο στην πράξη, σωστά; Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε εάν αισθάνεστε αποπροσανατολισμένοι και αβέβαιοι για το ποιοι είστε και το που κατευθύνεστε στη ζωή;
Πήγαινε σε ένα ήσυχο μέρος, όπου θα είσαι μόνος σου και σκέψου το. Σκέψου ποιος είσαι, τι είσαι και που θέλεις να φτάσεις στην ζωή σου. Σκέψου τι είναι σημαντικό για σένα και πώς θα ήθελες να σε θυμούνται σε 100 χρόνια. Πάρε όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι να ανακαλύψεις πραγματικά τι είναι αυτό που μπορείς να δεχθείς σαν «Σκοπό της Ζωής σου»
Μόλις θα γνωρίζεις, αφοσιώσου στην επιδίωξή του, με κάθε εφόδιο που έχεις διαθέσιμο! Χρειάζεται να οικοδομήσεις έναν νέο τρόπο ζωής, ο οποίος να θα σου επιτρέπει να εστιάζεις και να υπηρετείς τον σκοπό σου. Οτιδήποτε σε αποσπάει ή σε κρατάει πίσω, πρέπει να απομακρυνθεί.
Άρχισε να εξοικειώνεσαι με την ιδέα ότι ίσως χρειαστεί να φέρεις τα πάνω κάτω, να αλλάξεις ολόκληρη τη ζωή σου, προκειμένου να πετύχεις πραγματικά τον στόχο σου! Θα σου απαντήσω στην ερώτηση που αργά ή γρήγορα θα έρθει στο μυαλό σου… «αυτός ο στόχος είναι επίσης πιο σημαντικός από την σχέση σου με οποιαδήποτε γυναίκα και εκείνες οφείλουν να αναγνωρίζουν ότι έχετε ένα ξεκάθαρο σκοπό, ο οποίος κυριαρχεί στη ζωή σας, πάνω και πέρα από όλα πράγματα.
Στις γυναίκες αρέσει να το αισθάνονται αυτό. Δεν θέλουν έναν άντρα, ο οποίος δεν είναι αφοσιωμένος σε ένα έργο. Κατά κανόνα δεν τις καλύπτει να είσαι απλώς αφοσιωμένος σε εκείνες και να τις λατρεύεις ! Έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι έχεις και κάποιον μεγαλύτερο σκοπό, κάποιες αληθινές φιλοδοξίες. Αυτό βρίσκουν στ’ αλήθεια ελκυστικό.
Η σύντροφός σου θα προσπαθήσει, συνήθως υποσυνείδητα, να σε «δοκιμάσει»… να δοκιμάσει κατά πόσο είσαι πραγματικά αφοσιωμένος στον σκοπό σου. Θέλει να βεβαιωθεί ότι μπορείς να ελέγχεις τον εαυτό σου και να εστιάζεις τις προσπάθειες σου στην πορεία σου, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω σας. Θέλει να ξέρει ότι είσαι δυνατός, ακέραιος και διαθέτεις σιγουριά!
Αν νομίζεις ότι αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταξύ σας σχέση, σκέψου το ξανά.
Οι γυναίκες θέτουν σε δοκιμασία μόνο εκείνους για τους οποίους ενδιαφέρονται.
Μια γυναίκα θέλει να βρίσκεται στο πλευρό ενός άνδρα ικανού να χειριστεί τα δράματα και τις δοκιμασίες. Εκείνος, χρειάζεται να έχει ένα διαυγές όραμα και να είναι διεκδικητικός. Εάν εσύ δεν μπορείτε να διαχειριστείς την ίδια και τις ιδιαιτερότητές τ της, πώς θα αισθανθεί ασφαλής, ότι μπορείς να διαχειριστείς πραγματικά σοβαρές καταστάσεις και να παραμείνεις ακλόνητος;
Έχει ανάγκη, λοιπόν, αυτή τη διαβεβαίωση. Να θυμάσαι ότι αυτό, για το οποίο συχνά παραπονιέται μια γυναίκα, δεν είναι εκείνο που την ενοχλεί πραγματικά. Όταν διαμαρτύρεται για την οικονομική σας κατάσταση, ίσως να μην πρόκειται για τα χρήματα, αλλά ενδεχομένως για την έλλειψη φιλοδοξίας από μέρους σου.
Πρέπει να προετοιμαστείς ότι θα υπάρξουν στάδια γεμάτα αμφιβολία, ίσως πτώση της αυτοπεποίθηση και έλλειψη οράματος για τη ζωή σου. Ο Ντέιβιντ λέει να μην ανησυχούμε, μιας και αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πορείας μας προς τον Ανώτερο Άντρα.
Εκείνο που σήμερα φαντάζει το σημαντικότερο θέμα στη ζωή μας, αύριο αποτελεί απλά κάτι ακόμα που πέρασε από το δρόμο μας, καθώς νέες προκλήσεις, πιο σημαντικές, ανατέλλουν. Οι προκλήσεις αυτές, μοιάζουν με στρώματα από κρεμμύδια. Αφαιρούμε το ένα στρώμα μετά το άλλο, για να φτάσουμε εν τέλει στον πυρήνα, στον Βασικό Σκοπό της Ζωή μας, την βαθύτερη αλήθειά μας ως άνθρωποι.
(Όσοι γνωρίζετε το υλικό μου από το παρελθόν, ίσως έχετε ακούσει τις διαλέξεις μου για το θέμα του βασικού σκοπού. Είναι μια από τις σημαντικότερες ιδέες με τις οποίες δουλεύουμε και στο life coaching)
διάβασε τη συνέχεια: Ο Δρόμος του Ανώτερου Άντρα, μέρος 2/2