Στο βιβλίο, ο Ντέιβιντ, αναπτύσσει μια θεωρία για την αρσενική και τη θηλυκή ενέργεια, βασισμένος στις ανατολικές διδαχές. Ανεξάρτητα από το φύλο μας, είμαστε εξοπλισμένοι και με τις δύο αυτές πλευρές.
Για μια αρμονική σχέση είναι σημαντικό ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον, ώστε να υπάρχει ισορροπία αυτών των δύο δυνάμεων. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία , συμβαίνουν διάφορα πράγματα, μερικά εκ των οποίων δεν είναι ευχάριστα.
Μια περίπτωση ανισορροπίας μπορεί να υπάρχει όταν και τα δύο άτομα διαθέτουν περίπου το ίδιο επίπεδο ενεργειών. Σε αυτή την περίπτωση, η σχέση χαρακτηρίζεται από έλλειψη πάθους και δημιουργικότητας.
Άλλη περίπτωση ανισορροπίας υπάρχει όταν ο άντρας δεν διαθέτει αρκετή αρσενική ενέργεια και η σύντροφός του αναγκάζεται να πάρει τον ηγετικό ρόλο στη σχέση, για να αντισταθμίσει το κενό. Σε μια τέτοια περίπτωση, συμβαίνει η γυναίκα να διαμαρτύρεται ότι εκείνη πρέπει πολλές φορές να είναι ο «άντρας» της σχέσης και να παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις.
Σε πολλές υγιείς σχέσεις ο άντρας παρέχει την αρσενική ενέργεια και η γυναίκα τη θηλυκή. Αυτό της δίνει τον «χώρο» να γιορτάσει τη θηλυκότητά της, χωρίς να αισθάνεται άγχος.
Δύο σύντροφοι έλκονται για διάφορους λόγους, αλλά ο ένας από αυτούς, είναι σίγουρα τα επίπεδα αρσενικής και θηλυκής ενέργειας που διαθέτουν. Αν είναι αντίθετα και με όμοια αναλογία, η έλξη τους θα είναι μεγάλη. Αν υπάρχει ανισορροπία, τότε δε θα έχουν έντονη έλξη και είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται πάντοτε μια μη-ολοκλήρωση.
Δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα αν ένας άντρας κυριαρχείται από θηλυκή ενέργεια ή μια γυναίκα από αρσενική. Πρόβλημα υπάρχει μόνο όταν τα άτομα δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους και δεν αποδέχονται τη θέση τους στον κόσμο. Όλοι έχουν μια θέση και για όλους υπάρχει κατάλληλος σύντροφος. Η «φύση μας» δεν είναι εκεί για να την πολεμήσουμε ή να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε (μην δοκιμάσετε καν…), αλλά να την αναγνωρίσουμε και να την βάλουμε να δουλέψει για μας…
Το θέμα της «αντίθετης πόλωσης» λοιπόν, περιγράφει την ισορροπία των ενεργειών που διέπουν ένα ζευγάρι. Αποτελεί ευθύνη του ζευγαριού να διατηρούν αυτή την ισορροπία, έτσι ώστε η σχέση να παραμένει παθιασμένη και ενθουσιώδης. Όταν μιλάμε με τον/την σύντροφό μας μόνο για χρήματα, λογαριασμούς, υποχρεώσεις και διαχειριστικά θέματα, σημαίνει ότι έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου οι ενέργειες έχουν γίνει τόσο όμοιες, που το πάθος και ο ενθουσιασμός τείνουν να εξαφανιστούν .
Όπως γίνεται και στα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα, δύο όμοια φορτισμένοι πόλοι δεν δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα ανάμεσά τους. Χρειάζεται να υπάρχει αντίθεση, αλληλοσυμπλήρωση, διαφορετικά επέρχεται η ανία και ο θάνατος της σχέσης.
Τι χαρακτηρίζει όμως την αρσενική ενέργεια;
Κάθε άντρας πρέπει να ανακαλύψει μόνος τους αυτές τις απαντήσεις, ωστόσο δεν είναι ποτέ κακό να ξέρεις που να ψάξεις. Ο Ντέιβιντ δίνει κάποιες προτάσεις στο βιβλίο του. Μας λέει:
– Ο άντρας είναι εκείνος που οφείλει να καθοδηγεί τη σχέση. Δεν πρόκειται μόνο για τις μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις, αλλά ακόμα και για το εστιατόριο που θα βγείτε στο πρώτο ραντεβού… ή στο δέκατο ραντεβού!
– Ο άντρας πρέπει να είναι φιλόδοξος, να έχει ένα δυνατό όραμα και να μη φοβάται να γίνει ανταγωνιστικός, όταν επιδιώκει τους στόχους του. Ο σκοπός του πρέπει να είναι τόσο «ιερός» για αυτόν, που να φαίνεται σα να τον ξεπερνάει, να επικαλύπτει και να προσδιορίζει τη ζωή του.
– Επιδιώκει μια όλο και μεγαλύτερη ελευθερία και δύναμη, χαρακτηριστικά τα οποία χρησιμοποιεί για να φτιάξει μια καλύτερη ζωή για εκείνον. τη σύντροφό του και οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο για τον οποίο είναι υπεύθυνος.
– Διαθέτει αξίες και επιδιώκει να ζει με ακεραιότητα και τιμή. Την ίδια όμως στιγμή δεν φοβάται να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να εξασφαλίσει όσα επιθυμεί.
Ο Ντέιβιντ στο βιβλίο συμβουλεύει τους άντρες να μην λένε στις συντρόφους τους όσα δεν τους αρέσουν, αλλά να τις επιβραβεύουν για όσα συμφωνούν και εγκρίνουν. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν εκείνες τις πτυχές των γυναικών, στις οποίες και οι ίδιοι βρίσκουν αξία.
Κάθε άντρας που έχει κάνει μια σχέση, γνωρίζει πόσο δραματικές μπορούν να γίνουν οι γυναίκες. Θα έλεγε κανείς ότι το απολαμβάνουν πραγματικά… και μάλλον θα είχε δίκιο!
Δεν έχει όμως σημασία αν μια γυναίκα θέλει να φέρει τα πάνω κάτω, επειδή δεν έβαλες την οδοντόκρεμα στο σωστό σημείο ή δεν την έκλεισες. Θεωρεί υποσυνείδητα, ότι η στάση σου είναι ένα είδος προδοσίας από μέρους σου, επειδή για εκείνη είναι σημαντικό και εσύ το ήξερες.
Εκείνο που μετράει, από την πλευρά σου, είναι το «πως θα αντιδράσεις». Μόνο αυτό έχει σημασία!
Όταν μια γυναίκα δραματοποιεί κάτι, κατά 90% δοκιμάζει την συναισθηματική σου αντίδραση!
Γράψε το με κεφαλαία και έντονα γράμματα σε ένα χαρτί και κάνε το «ευαγγέλιο», γιατί πρόκειται για την πιο χρήσιμη συμβουλή που θα λάβεις ποτέ στις σχέσεις με το αντίθετο φύλο.
Αν χάσεις την ψυχραιμία σου και «παίξεις το παιχνίδι» της κατηγορίας, τότε κανένας δε θα κερδίσει . Αντ’ αυτού, ο Ντέιβιντ προτείνει να χρησιμοποιήσουμε την στοργή και το χιούμορ. Δεν εννοεί ότι πρέπει να γίνουμε ειρωνικοί και να γελάσουμε εις βάρος της, επειδή το θέμα είναι στην πραγματικότητα ασήμαντο, αλλά να απαντήσουμε με χιούμορ, με τρόπο τέτοιο όμως, που να δείχνει ότι ακούμε και ενδιαφερόμαστε.
Το να εκφράζεις στοργή για εκείνη, όταν δραματοποιεί κάτι, της δείχνει ότι κατανοείς το πραγματικό πρόβλημα πίσω από αυτό που λέει με τα λόγια. Αυτό είναι πολύ ισχυρό!
Ωστόσο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη λύση του προβλήματος. Μην προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας λογική, ειδικά όταν η κατάσταση είναι έντονα συναισθηματική, επειδή ο σκοπός της όταν δραματοποιεί ένα μικρό πρόβλημα, δεν είναι για να το λύσεις (όπως κάνεις συνήθως με τα δικά σου θέματα), αλλά για να ανταποκριθείς συναισθηματικά.
Τα περισσότερα προβλήματα που δραματοποιεί, πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν αισθάνεται «αγαπημένη», επειδή νιώθει συναισθηματικά ακάλυπτη, έστω και προσωρινά. Μπορεί να της έδειξες την αγάπη σου πριν τέσσερις ώρες, όμως η γυναίκα αλλάζει πολύ γρήγορα συναισθηματικές καταστάσεις και η ανάγκη της εμφανίζεται ξαφνικά και πάλι.
Δεν θέλει να αναλύσει το πρόβλημα, θέλει απλώς να δει ότι νοιάζεσαι.
Οι άντρες που προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με τη λογική, βρίσκονται μπλεγμένοι σε χειρότερες καταστάσεις. Η γυναίκα χρειάζεται χρόνο να απελευθερώσει και να αποφορτίσει τη συναισθηματική της ένταση, χρόνο κατά τον οποίο ο άντρας πρέπει να κάνει υπομονή και να εκφράζει στοργή και σταθερότητα. Αν γίνουν αυτά, αργά ή γρήγορα, το «πρόβλημα» θα καταλαγιάσει και όλα τα φτιάξουν.
Ο Ντέιβιντ μιλάει στο βιβλίο του και για το σεξ. Εξηγεί πως λειτουργεί η «σεξουαλική ενέργεια», που αν και δεν είναι επιστημονικός όρος, ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε παρατηρήσεις πολλών εμπειρικών δασκάλων.
Μας λέει ότι, αν υπάρχει άσκοπη εκσπερμάτωση, τότε μειώνετε η ενέργεια μας. Προτείνει να χρησιμοποιούμε αυτή την ενέργεια μέσα μας για να τη διοχετεύουμε σε άλλες δραστηριότητες και να παραμένουμε παραγωγικοί. Δίνει συγκεκριμένες τεχνικές πώς να το πετύχουμε αυτό, κυκλοφορώντας την μέσα στο σώμα σας.
Μας διδάσκει κάποιες βασικές ασκήσεις αναπνοών και τον τρόπο για να επιβραδύνουμε την κορύφωση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια. Μπορεί το βιβλίο να μην είναι αφιερωμένο στην ίδια την σεξουαλική πράξη, περιέχει ωστόσο πλούσια πληροφόρηση πάνω στο θέμα.
Ένα από τα πράγματα που επαναλαμβάνει και δίνει μεγάλη βαρύτητα, είναι η ιδέα του «να είμαστε παρόντες » στην κάθε στιγμή. Μας λέει ότι αυτός είναι ο τρόπος να ζήσουμε στην πληρότητά της κάθε στιγμή της ζωής.
Λέει επίσης, ότι πρέπει να δοκιμάζουμε να κινηθούμε έξω από τη ζώνη άνεσής μας (comfort zone), καθώς εκεί ξεκινούν τα θαύματα, αλλά και κερδίζουμε τις σημαντικότερες μάχες στην προσπάθειά μας να γίνουμε ο Ανώτερος Άντρας που μπορούμε.
Φαντάσου ότι έχεις μια διαφωνία με την σύντροφό σου και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να αποσυρθείς. Συναισθηματικά νομίζεις ότι αυτό, με κάποιο τρόπο, θα σας πληγώσει λιγότερο. Από την άλλη όμως, γνωρίζεις ότι αυτό θα βλάψει τη σχέση σας σε βάθος χρόνου. Δεν έχει πλέον την επιλογή να αποσυρθείς. Πώς θα καταφέρεις να υπομείνεις τον συναισθηματικό πόνο, ώστε να παραμείνεις αρκετά για να χειριστείς την κατάσταση σωστά;
Ο Ντέιβιντ λέει, να οραματιστείς ότι το σώμα σου ανοίγει και αισθάνεσαι παντού μέσα σου τον πόνο. Τον παρατηρείς και τον βλέπεις να πλημμυρίζει το σώμα και να κινείται σαν κύματα. Έρχεται και φεύγει. Όπως όλα τα άλλα συναισθήματα, αν το παρατηρήσεις για κάποια ώρα, θα διαπιστώσεις ότι εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Τίποτα δεν διαρκεί πολύ. Αν μάλιστα δεν το ανατροφοδοτείς μέσω της προσοχής σου, τότε διαλύεται ακόμα πιο γρήγορα.
Στάσου με ίσιο τον κορμό σου, ανάπνευσε βαθιά και κοίταξέ την στα μάτια. Κάποιες φορές μπορεί να αποδειχτεί το πιο δύσκολο πράγμα, αλλά αξίζει τον κόπο. Η βασική συμβουλή του Ντέιβιντ έγκειται στο να μην αποφεύγουμε εκείνα που θα αντιμετωπίσουμε, αλλά να ερχόμαστε σε επαφή, να τα αισθανόμαστε και να προσπαθούμε να τα επιλύσουμε με ηρεμία και σοφία.
Ίσως να μην είσαι εξοικειωμένος με την ορολογία και τις ιδέες περί αρσενικής και θηλυκής ενέργειας, ωστόσο συνιστώ να μελετήσεις αυτό το βιβλίο και να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις όσα διδάσκει.
Με κάποιο τρόπο θα μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, μέσα από το προσωπικό ταξίδι σου. Το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κάνουμε μικρά, καθημερινά βήματα βελτίωσης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας και κατανοώντας τα πραγματικά όρια μας.
Όσο ωριμάζουμε, εμείς οι άντρες, να δίνουμε την ευκαιρία στις γυναίκες να απολαύσουν τη θηλυκότητά τους έχοντας από εμάς την ανάλογη συμπαράσταση. Αναπόφευκτα θα οδηγήσει ώστε και εμείς να έχουμε τη δική τους υποστήριξη και μάλιστα με τον πιο φυσικό τρόπο.
Τονίζω ξανά, ότι όλα ξεκινάνε με την ανακάλυψη του Βασικού Σκοπού στη Ζωή μας, καθώς αποτελεί τον φάρο, στη ζωή κάθε άντρα. Χωρίς αυτόν χανόμαστε, ενώ από εκεί αντλούμε δύναμη και ζωτικότητα για να γίνουμε ο Ανώτερος Άντρας που μπορούμε.
Είτε είσαι άντρας, είτε γυναίκα, θα απολαύσεις αυτό το βιβλίο…
Σημείωση: Το συγκεκριμένο άρθρο, έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου και συνεργάτη Αντρέα Κατσιμίδη.