Ελληνική Μετάφραση Τίτλου: Ο Ταχείας Κυκλοφορίας Δρόμος Για Να Γίνεις Εκατομμυριούχος – Σπάσε τον κώδικα του πλούτου και ζήσε πλούσιος για μια ζωή.
Το κείμενο που ακολουθεί σκιαγραφεί κατά κύριο λόγο το πνεύμα και τις απόψεις του συγγραφέα του βιβλίου, όχι του άρθρου.
____
Το μονοπάτι σου στο ταξίδι του πλούτου ξεκινά. Μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, θα έχεις στα χέρια τα κλειδιά για την δική σου επιτυχία. Αυτή είναι η υπόσχεση του συγγραφέα M.J. DeMarco προς εσένα, αν πραγματικά αποφασίσεις να διαβάζεις με προσοχή αυτά τα οποία έχει να σου πει.
Από εδώ κι εμπρός, κάτσε και αναρωτήσου, τι είναι αυτό το οποίο έχεις και μπορείς να το προσφέρεις στον κόσμο γύρω σου. Μην είσαι εγωϊστής στην απόκτηση του πλούτου σου: κάνε τις σωστές επιλογές και με χαρά δημιούργησε κάτι το οποίο πραγματικά να σε ευχαριστεί. Εάν δείξεις πάθος, οι μελλοντικοί πελάτες σου θα το αισθανθούν, θα πιστέψουν σε εσένα και οι ενέργειές σου θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο.
Η μέχρι τώρα θεωρούμενη φυσιολογική ζωή και πορεία προς τον πλούτο του τύπου «λάβε μια δαπανηρή εκπαίδευση, βρες δουλειά σε μια εταιρία, εργάσου σκληρά για σαράντα χρόνια, συνταξιοδοτήσου», είναι πλέον παλαιωμένη και μάλλον λανθασμένη.
Ο συγγραφέας, ας τον λέμε ΕμΤζέϊ εν συντομία, μας δείχνει έναν καλύτερο και γρηγορότερο τρόπο για να γίνει κάποιος πλούσιος και να ξεφύγει από την ισόβια σκλαβιά της οικονομικής ανασφάλειας.
Ο ΕμΤζέϊ είναι ο ιδρυτής της Limo.com και έγινε πολυεκατομμυριούχος στην ηλικία των 33 ετών. Στο βιβλίο του, The Millionaire Fastlane, απομυθοποιεί το παραδοσιακό μονοπάτι και τις ψευδείς απαιτήσεις του. Μας δείχνει τι χρειάζεται να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις πιθανότητες να γίνουμε πλούσιοι.
Ο συμβατικός τρόπος, δηλαδή να πάτε στο σχολείο, να φοιτήσετε σε ένα πανεπιστήμιο και στη συνέχεια να εξασφαλίσετε μια καλά πληρωμένη απασχόληση στον κόσμο των επιχειρήσεων, δεν θα σας φτάσει στον προορισμό του πλούτου.
Υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος, και μας δείχνει ποιος είναι αυτός.
Πριν απ’ όλα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Αντί να σκεφτόμαστε με ποιο τρόπο θα καταναλώσουμε, να σκεφτόμαστε με ποιον τρόπο θα παράγουμε αξία!
Ο παραδοσιακός δρόμος προς την απόκτηση πλούτου δεν λειτουργεί πλέον και η συμβουλή «να ακολουθήσει κάποιος το πάθος του» δεν λειτουργεί πάντοτε αποτελεσματικά. Οπότε τι μένει;
Αποτραβήξου από την κατανάλωση, άλλαξε κατεύθυνση και επαναπροσδιορίσου στον κόσμο ως «παραγωγός», δηλαδή εκείνος που δημιουργεί τα αγαθά που οι άλλοι πληρώνουν.
Μελέτησε τα προϊόντα που αγοράζεις. Γιατί τα αγοράζεις; Ποια χαρακτηριστικά καθιστούν ένα προϊόν ελκυστικό για εσένα; Πώς σε εισήγαγε ο παραγωγός στο προϊόν; Από πού έμαθες για την ύπαρξη του προϊόντος;
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι, το να είσαι πλούσιος είναι θέμα τύχης ή μοίρας. Εάν πιστεύεις κι εσύ σε αυτό, μειώνεις τις πιθανότητές σου να γίνεις πλούσιος.
Είσαι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του μέλλοντός σου (Σας θυμίζει κάτι απ’ όσα λέμε μεταξύ μας;).
Και είσαι ο μόνος που θα πρέπει να χαρτογραφήσει το υπόλοιπο της ζωής σου.
Οφείλεις να σχεδιάσεις το μέλλον σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ζωής. Άραγε τι θα γίνει αν το αφεντικό σου αποφασίσει να σε απολύσει; Ή τι πρόκειται να συμβεί αν αρρωστήσεις και δεν μπορείς να εργαστείς πια; Να έχεις πάντοτε ένα σχέδιο… ή μάλλον δύο ή τρία σχέδια πρόχειρα!
Απόφευγε την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών σου. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ενεργείς με σχέδιο. Αν έχεις τον έλεγχο, οι πιθανότητες να ξοδέψεις τα χρήματά σου σε άχρηστα πράγματα είναι λιγότερες. Χρειάζεται να αποκτήσεις οικονομική άνεση (αρκετά μετρητά), διότι αυτό θα σου δώσει έλεγχο και θα προσθέσει ασφάλεια στην ζωή σου, ενώ η σπατάλη σε πολυτέλειες και ακριβά αυτοκίνητα δεν θα κάνουν κάτι αντίστοιχο.
Όλοι γνωρίζουμε το μονοπάτι το οποίο οι γονείς μας είχαν σκεφτεί για εμάς. Να πάμε στο σχολείο και να βάλουμε τα δυνατά μας, για να ευχαριστήσουμε τους δασκάλους μας και έπειτα να πάμε στο πανεπιστήμιο και να ικανοποιήσουμε τους καθηγητές μας με την απόδοση των εργασιών.
Στη συνέχεια, να βρούμε μια καλά πληρωμένη εργασία, να βάλουμε κάποια χρήματα στην άκρη και τα υπόλοιπα να τα αξιοποιήσουμε σε διάφορες επενδύσεις. Και τέλος, μετά από 40 χρόνια τα οποία έχουμε ξοδέψει ευχαριστώντας τους άλλους, είναι καιρός πλέον να αποκομίσουμε τα οφέλη των κόπων μας.
Ενώ αυτή η πορεία προς τον πλούτο μπορεί να λειτουργήσει για λίγα άτομα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν πράγματι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή προσέγγιση απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Η άποψη του ΕμΤζέϊ είναι ότι αυτή η προσέγγιση στη ζωή είναι ίσως η χειρότερη που θα μπορούσε κάποιος να έχει, τουλάχιστον στην περίπτωση που ειλικρινά επιθυμεί να γίνει πλούσιος.
Ποιά λοιπόν, είναι η καλύτερη προσέγγιση για να βιώσει κάποιος τη ζωή;
Η αλήθεια είναι ότι μια καλή εκπαίδευση κοστίζει πολλά χρήματα, ωστόσο μπορεί να σε αφήσει αρκετά χρεωμένο. Σίγουρα, θα αποκομίσεις πολλά, όμως οι περισσότερες από αυτές τις γνώσεις μακροχρόνια δε θα σου είναι χρήσιμες.
Όταν εργάζεσαι σε μια προκαθορισμένη δουλειά, δεν μπορείς να είσαι σε θέση να λάβεις 100% αύξηση του μισθού σου για την αποτελεσματικότητά σου. Υπάρχει ένα εμπόδιο στο φυσικό σύμπαν για το εισόδημά σου όταν πουλάς το χρόνο σου. Για παράδειγμα, είναι αδύνατον να εργαστείς κάθε εβδομάδα για 1000 ώρες.
Εδώ λοιπόν, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο χρόνος είναι ότι πολυτιμότερο έχεις σε αυτή τη ζωή, οπότε χρειάζεται να σταματήσεις να τον σκορπάς.
Ένα άλλο πρόβλημα με τον παραδοσιακό τρόπο του σχεδίου ζωής, είναι ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μειώσει (λίγο ή πολύ) τις αποταμιεύσεις μας. Αποταμιεύσεις δύο εκατομμυρίων ευρώ ίσως φτάνουν για να σου δώσουν την αγοραστική δύναμη μόνον 200.000 ευρώ τη στιγμή την οποία θα συνταξιοδοτηθείς.
Ο συγγραφέας ονομάζει αυτή την προσέγγιση «ένα αβλαβές σχέδιο ζωής». Συνιστά να συνταξιοδοτηθούμε ενώ είμαστε ακόμη νέοι.
Η παραδοσιακή εκπαίδευση προσθέτει πολλή γνώση και κύρος στη ζωή ενός ανθρώπου. Ανοίγει επίσης τις πόρτες σε ορισμένα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, δεν θα μπορέσεις να γίνεις χειρουργός χωρίς πτυχίο ιατρικής.
Αλλά η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο βέλτιστος τρόπος ώστε να πλουτίσεις. Αν σπουδάσεις σε ένα πανεπιστήμιο, τα έξοδα θα σε πάνε πίσω οικονομικά, δίχως να λάβουμε υπ’ όψιν και το φοιτητικό δάνειο, που θα χρειαστείς αν θες να σπουδάσεις στο εξωτερικό όπου το κόστος σπουδών είναι πολύ υψηλό.
Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μάικλ Ντελ είναι εξαιρετικά παραδείγματα και ευτυχώς όχι τα μόνα, που αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να γίνεις πλούσιος χωρίς να έχεις πτυχίο.
Η παραπάνω παρατήρηση μας αφήνει με το εξής ερώτημα: τι τέλος πάντων είναι πραγματικά ο πλούτος; Τι είναι ο πλούτος και πώς μπορούμε να τον αποκτήσουμε;
Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος και μπερδεύουν τα χρήματα με τον πλούτο. Αλλά τι είναι ο πλούτος; Είναι ευκολότερο να γίνεις πλούσιος αν καταλάβεις τι σημαίνει ο πλούτος για εσένα.
Για τον συγγραφέα, ο πλούτος είναι ένα μείγμα υγείας, ποιοτικών σχέσεων και ελευθερίας, επί της ουσίας, μια κατάσταση του νου, αυτό είναι ο πλούτος.
Σκέψου το… Θα θεωρούσες πραγματικά πλούσιο ένα άτομο, που κολυμπά μεν στο χρήμα, αλλά την ίδια στιγμή είναι σε κακή φυσική και ψυχική κατάσταση και το οποίο αποπνέει μόνον μιζέρια;
Το να έχεις χρήματα δεν θα σε βοηθήσει από μόνο του στην εύρεση καλών σχέσεων, μήτε και θα σε κάνει να νιώσεις ότι είσαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση.
Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα για να κερδίσεις περισσότερη ελευθερία επειδή δεν θα χρειάζεται να πουλάς το χρόνο σου πια. Εάν έχεις χρήματα, έχεις το δικό σου χρόνο. Και το να έχεις χρόνο θα σου επιτρέψει να ασκείσαι, να αθλείσαι, να αποκτήσεις τις δεξιότητες που πάντα ήθελες να έχεις, να γυρίσεις τον κόσμο, να πηγαίνεις σε πάρτυ, να βρείς έναν/μια σύντροφο ζωής και να κάνεις ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Έτσι δεν είναι;
Αν έχεις αρκετά χρήματα, θα μπορείς να αποφασίσεις σε ποιο μέρος του κόσμου θα βρίσκεσαι και θα είσαι ελεύθερος να χρησιμοποιήσεις το χρόνο σου για να εκπληρώσεις τις επιθυμίες της καρδιάς σου.
Τότε πλέον, τα χρήματα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο, το οποίο θα σε φέρει πιο κοντά στους στόχους σου και αυτοί με την σειρά τους στον σκοπό της ζωή σου, ώστε να γνωρίσεις την πληρότητα και να γίνεις ο κύριος του εαυτού σου.
Έτσι, όταν πλέον κάποια στιγμή θα πλησιάζεις στο τέλος της ζωής σου, θα είσαι ευτυχής γνωρίζοντας ότι έζησες όσο καλύτερα μπορούσες, έχοντας αγγίξει τις ζωές των συνανθρώπων σου και δίχως να στενοχωριέσαι για κάτι το οποίο δεν έπραξες όσο ακόμη είχες τη δυνατότητα να το πράξεις.
Τώρα που ορίσαμε με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιος είναι πραγματικά ο πλούτος, πώς μπορούμε να φτάσουμε στον δρόμο αυτόν; Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι το να γίνει κάποιος πλούσιος δεν επιτυγχάνεται με ένα μαγικό ραβδί το οποίο αποφασίζουμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα σημείο στο χρόνο.
Η ευημερία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνια επίμονης δουλειάς, καθώς επίσης και προσεκτικό σχεδιασμό, αναπροσαρμογή του όπου και όταν απαιτείται, αλλά και δίχως να παρεκκλίνουμε από τον αρχικό στόχο. Για παράδειγμα, οφείλεις να μην στοιχηματίζεις ή να θέτεις τα χρήματά σου σε κίνδυνο επενδύοντας τα κάπου άσκοπα. Αντ ΄αυτού, μπορείς να δημιουργήσεις ένα σχέδιο και να το ακολουθήσεις.
Για να γίνεις πλούσιος γρήγορα, έχεις μόνο μια επιλογή και αυτή είναι να δημιουργήσεις μια επιχείρηση η οποία να προσφέρει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.
Προσπάθησε να βρεις έναν χώρο στην αγορά, φτιάξε ένα πλάνο και μάθε να το εκτελείς. Σε κάποιο σημείο, όταν η εταιρεία σου είναι ισχυρή και αυτάρκης, θα δημιουργεί εισόδημα για εσένα, ακόμα κι αν δεν εργάζεσαι ο ίδιος για εκείνη πλέον.
Αυτή η επιχείρηση θα σου δώσει τα μέσα για να διαχωρίσεις το χρόνο σου από το εισόδημά σου.
Οι περισσότεροι από εμάς ανατραφήκαμε ως καταναλωτές.
Αυτό άρχισε όταν ήμασταν μικροί, οπότε και μάθαμε να γράφουμε λίστες για δώρα, τα οποία επιθυμούσαμε να μας φέρει ο Άη Βασίλης τα Χριστούγεννα.
Όλοι έχουμε μια ισχυρή επιθυμία για νέα προϊόντα και να έχουμε πρόσβαση στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας πρώτοι. Ο ΕμΤζέϊ το ονομάζει αυτό, ως την ομάδα των καταναλωτών.
Αλλά υπάρχει και μια ακόμη ομάδα, η ομάδα των παραγωγών, εκείνων που δημιουργούν και προμηθεύουν την αγορά με τα αγαθά τα οποία οι άνθρωποι γύρω μας καταναλώνουν.
Για να φτάσουμε στο δρόμο προς τα πλούτη, χρειάζεται να αλλάξουμε ομάδα. Θέλουμε να είμαστε μέλος της ομάδας των παραγωγών. Η συμμετοχή μας στην ομάδα των παραγωγών, αυτών δηλαδή που προσφέρουν κάτι προς το κόσμο, θα μας απαλλάξει από το να σκεφτόμαστε σαν καταναλωτές.
Εάν είσαι μέλος της παραγωγικής ομάδας, θα αρχίσεις να σκέφτεσαι σαν παραγωγός. Για παράδειγμα, η σκέψη σου ως κατασκευαστής κάποιου προϊόντος, σου επιτρέπει να βλέπεις τις διαφημίσεις γύρω σου από μια διαφορετική οπτική γωνία. Με αυτό τον τρόπο, θα μάθεις ποια χαρακτηριστικά ενός προϊόντος είναι σημαντικά και πώς μπορείς να τα διαθέσεις στις προοπτικές σου.
Η αλλαγή ομάδας από μέρους σου, μπορεί επίσης να ωθήσει το ενδιαφέρον σου για να μάθεις πως παράγουν οι εταιρείες, πώς γίνεται η εκπλήρωση των στόχων τους και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια παρόμοια διαδικασία για την επιχείρησή σας.
Ως υπάλληλος θα είναι σχεδόν αδύνατο να γίνεις πλούσιος. Η δημιουργία μιας επιχείρησης είναι ο μόνος τρόπος για να έχεις σχετικά γρήγορα την ευημερία την οποία αναζητάς.
Ατενίζοντας τον κόσμο μέσα από το φακό του παραγωγού, θα σε διευκολύνει να οργανώσεις μια επιχείρηση, καθώς επίσης θα σου δώσει τις πολύτιμες γνώσεις και στρατηγικές ενός παραγωγού.
Κάνε αυτό που αγαπάς. Όλοι μας έχουμε ακούσει αυτή τη συμβουλή. Δυστυχώς, δεν είναι η καλύτερη συμβουλή μπορείς να ακολουθήσεις, με την έννοια ότι δεν είναι πλήρης. Γιατί;
Η οικοδόμηση μιας επιχείρησης δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το πάθος σου. Δεν φτάνει να ευχαριστεί εσένα μόνο! Πρέπει να δημιουργήσεις μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που να ικανοποιεί μια ανάγκη των πελατών σου.
Εκείνοι δεν νοιάζονται για το πάθος σου, εκτός αν συμπτωματικά μοιράζεστε το ίδιο πάθος. Δυστυχώς ή ευτυχώς, εμείς οι άνθρωποι έχουμε περισσότερο κίνητρα να υπηρετούμε τα συμφέροντά μας, παρά να κάνουμε ευτυχείς τους άλλους ανθρώπους. Αλλά, αν θέλετε οι άλλοι άνθρωποι να πληρώνουν, θα πρέπει να δώσετε στους πελάτες σας κάτι που χρειάζονται ή επιθυμούν.
Εάν επιμένεις ότι, το «να κάνεις ό, τι αγαπάς» είναι η συμβουλή που θα ήθελες να ακολουθήσεις, τότε φρόντισε να είσαι ένας από τους καλύτερους στον τομέα σου.
Πόσοι άνθρωποι επιθυμούν να γίνουν διάσημοι ηθοποιοί; Πόσοι από αυτούς μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην από την καριέρα του ηθοποιού; Πόσοι από αυτούς θα γίνουν πλούσιοι; Υπάρχει περισσότερη προσφορά από τη ζήτηση, σε όλους σχεδόν τους τομείς για τους οποίους οι άνθρωποι είναι παθιασμένοι.
Είτε αυτός ο τομέας είναι η ηθοποιία, είτε ο χορός, είτε το τραγούδι. Είναι πολύ καλύτερο να βρείς ένα σημείο στην αγορά, όπου ο ανταγωνισμός να είναι κατά το δυνατόν μικρότερος. Κι εκεί θα χρειαστεί να το παλέψεις, αλλά η επιτυχία σου θα είναι πιθανότητα πιο ορατή και ίσως τελικά αναπόφευκτη.
Οι έξυπνοι άνθρωποι παίζουν εκεί που έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν.
Η μετάβαση από την ομάδα των καταναλωτών σε αυτήν των παραγωγών. Οι παραγωγοί αντί να σκάβουν για χρυσό, πωλούν τα φτυάρια. Αντί να βρουν μια εργασία, μισθώνουν ανθρώπους για μια εργασία. Αντί να δανειστούν χρήματα, δανείζουν χρήματα.
Σπάσε την συνήθεια της κατανάλωσης, αλλάξε πλευρά και δες την αγορά ως παραγωγός. Αυτή η ιδέα να αλλάξουμε την άποψή μας και να δούμε τη ζωή με τα μάτια του παραγωγού, είναι εφαρμόσιμη και μας κάνει να δούμε τον κόσμο από μια ξεχωριστή οπτική γωνία, την οποία ίσως να μην είχαμε καν συνειδητοποιήσει ως τώρα. Δοκίμασέ την άμεσα.
Βρες την επόμενη διαφήμιση, σίγουρα θα υπάρχει μια δίπλα σου τώρα. Ανάλυσε αυτή τη διαφήμιση. Τι αναμνήσεις, επιθυμίες και συναισθήματα προκαλεί στον εγκέφαλό σου;
Γιατί οι άνθρωποι πληρώνουν περισσότερα χρήματα για ένα iPhone από ότι για ένα σύνηθες smartphone; Γιατί οι κυρίες αγαπούν τις τσάντες Λουί Βιτόν, παρόλο που οι τσάντες αυτές μοιάζουν τόσο βαρετές πλέον;
Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι να αναρωτηθείτε, ποιες είναι οι εταιρείες οι οποίες πωλούν πραγματικά. Συχνά δεν είναι το ίδιο το προϊόν, αλλά είναι ένα αίσθημα ή ο τρόπος ζωής τον οποίο το προϊόν αντικατοπτρίζει. Η Λουί Βιτόν δεν πουλάει απλώς τσάντες, αυτό το οποίο κάνει είναι ότι δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι ανήκουν στους πλούσιους. Φορώντας μια τέτοια τσάντα, μια γυναίκα δείχνει ότι έχει αρκετά χρήματα ώστε να την αγοράσει.
Η σκέψη για ερωτήσεις σαν και τις παραπάνω, είναι το όχημα που θα σε μεταφέρει στην άλλη πλευρά, εκείνη του «παραγωγού». Δοκίμασε να κάνεις τέτοιου είδους σκέψεις.
Ο παραδοσιακός τρόπος προς τον πλούτο δεν λειτουργεί. Ο ΕμΤζέϊ μας λέει ξανά και ξανά, ότι η απόκτηση πτυχίου πανεπιστημίου είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων.
Σπουδαίοι άνθρωποι στον χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, όπως ο Έλον Μάσκ, επίσημα εκφράζουν ότι το να έχεις πτυχίο δεν έχει καμία σημασία και ούτε σε κάνει αυτομάτως ικανό για μια εργασία. Η αυθόρμητη αντίδρασή μου θα ήταν να συμφωνήσω μαζί του.
Σε ποιο βαθμό είμαστε προϊόν της εκπαίδευσης που λάβαμε; Αν και σκεφτόμουν πολύ για αυτό το ερώτημα, δεν έχω ακόμα καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Αυτό το οποίο μπορώ με σιγουριά να πω είναι, ότι έμαθα πολλά περιττά πράγματα στο σχολείο.
Δεν θα ήταν πιο έξυπνο να αποκτήσεις τις δεξιότητες όταν τις χρειάζεσαι; Για παράδειγμα, όχι να μάθεις ισπανικά όσο πηγαίνεις σχολείο, αλλά να μάθεις τα βασικά ισπανικά ενώ ετοιμάζεσαι να ταξιδεύψεις στην Ισπανία ή την Νότια Αμερική.
Το να κάνεις μόνο αυτό το οποίο αγαπάς είναι σίγουρα ατελής και μάλλον μια κακή συμβουλή. Υπάρχει μια βαθιά διαφορά μεταξύ ενδιαφέροντος και δέσμευσης.
Είναι διαφορετικό το να διαβάσεις ένα βιβλίο μια φορά και διαφορετικό το να δεσμεύεσαι και να εφαρμόζεις τις ιδέες του βιβλίου 10, 20, 30 φορές εκεί έξω μέχρι να πετύχεις.
Ίσως το να κάνεις αυτό που αγαπάς και να ακολουθήσεις το πάθος σου να μην σου φέρει πλούτη. Βέβαια, είναι σημαντικό να είσαι παθιασμένος και ενθουσιασμένος με αυτό το οποίο έχεις επιλέξει, όταν δημιουργείς μια επιχείρηση, σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν είσαι ενθουσιασμένος, πώς θα είσαι σε θέση να επιμείνεις και να πετύχεις;
Η επιμονή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρετές για την οικοδόμηση μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Αν έχεις πάθος και αγάπη για κάτι, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσένα να το ακολουθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επομένως, δεν θα πρέπει να αγνοήσεις το πάθος σου εξ ολοκλήρου, απλά να μην βασίζεσαι μόνο σε αυτό για να σε οδηγήσει στον πλούτο. Εκείνο που χρειάζεται επιπλέον είναι να χρησιμοποιήσεις το ίδιο πάθος για να δώσεις στους πελάτες σου αυτό που θέλουν!
Εν τέλει, η απόκτηση μιας καλής και δαπανηρής εκπαίδευσης, καθώς και η σκληρή δουλειά για σαράντα χρόνια, δεν θα σε κάνει έναν πλούσιο άνθρωπο μήτε βέβαια ο τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια. Δημιούργησε μια επιχείρηση ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Σημείωση: Το συγκεκριμένο άρθρο, έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου και συνεργάτη Αντρέα Κατσιμίδη