Νάσος Θεοδοσόπουλος

Master Coach, Motivational Speaker & Author

«Γνωρίζω τον Κόσμο και Γνωρίζω τον Εαυτό μου είναι Δύο Όψεις του Ίδιου Νομίσματος. Δεν Υπάρχει το Ένα Χωρίς το Άλλο.» - Nasos T.

Γιατί Έγινα Life Coach


Κατά κάποιο τρόπο όλα ξεκίνησαν από τότε που ήμουν παιδί. Δεν γνώριζα ακόμα πως λέγεται αυτό που θα έκανα αλλά ήξερα τι ήθελα να κάνω. Μετά άκουσα τον όρο «Life Coaching».

Προσωπικά, ήθελα να καταλάβω τους ανθρώπους και τον εαυτό μου και να λύσω το «πρόβλημα της ευτυχίας» για το οποίο όλοι μιλούσαν, έμμεσα ή άμεσα. Έτσι ξεκίνησα να μελετήσω την ανθρώπινη φύση και τον κόσμο.

Διαισθανόμουν ότι είναι εφικτό για έναν άνθρωπο να πετύχει μια ισορροπία στη ζωή του, η οποία να εναρμονίζεται με τις πραγματικές του επιθυμίες αλλά και την κοινωνία γύρω του. Φαινόταν να υπάρχει άφθονο υλικό και μαρτυρίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρότυπα


Πριν απ’ όλα, παρατηρώ τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου. Μετά παρατηρώ τις παρατηρήσεις που κάνω για αυτά. Από τη διαδικασία αυτή (η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο και από στιγμή σε στιγμή) γεννιέται στο νου μου «Γνώση», η δική μου, αρχικά υποκειμενική, γνώση. Όταν μελετάμε ένα βιβλίο ή ακούμε κάποιον να παρουσιάζει κάτι, στην ουσία μελετάμε την γνώση ενός άλλου ανθρώπου.

Η αρχική μου έμπνευση δε θα μπορούσε να ήταν παρά μεγάλες κλασικές φιγούρες της ανθρώπινης διανόησης, όπως ο Σωκράτης, ο Βολταίρος, ο Σιντάρντα, ο Πυθαγόρας, ο Φρ. Μπέικον και πάρα πολλοί ακόμα.

Στην πορεία διεύρυνα τη μελέτη μου και σε πιο σύγχρονους επιστήμονες, ερευνητές και φυσικά τους δασκάλους μου. Η αναζήτησή μου για αξιόλογα, εφαρμόσιμα και ουσιαστικά δεδομένα με οδήγησε να εξερευνήσω διαφορετικά πεδία έρευνας και μονοπάτια γνώσης, όπως: θεωρία της τέχνης, ποικίλους κλάδους και ιστορικές εποχές της φιλοσοφίας, θρησκευτική φιλοσοφία (αρχαία και σύγχρονη), μαθηματικά, φυσική, γεωμετρία, βιολογία, ανθρωπολογία, ζωολογία, κοινωνιολογία, επικοινωνιολογία, κυβερνητική καθώς και ποικίλα ρεύματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας.

Φυσικά, δεν είμαι ειδικός σε κανέναν από τους παραπάνω κλάδους, ούτε διαθέτω ιδιότητα σε κάποιον από αυτούς. Το αντικείμενο μου είναι να βοηθάω ανθρώπους να πετύχουν συγκεκριμένα επιθυμητά αποτελέσματα και να βρουν μεγαλύτερη ισσοροπία στη ζωή τους. Ωστόσο, το coaching από μόνο του δεν αποτελεί «επαγγελματική ιδιότητα», παρά μόνο μια προσέγγιση σε μια κατάσταση. Απαιτούνται επιπλέον γνώσεις και εμπειρία για να αποκτήσει κανείς «εξειδίκευση».

Ταιριάζουμε;


Υπάρχουν δεκάδες life coach στην Ελλάδα και μάλλον χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη, κάποιοι μάλιστα αρκετά αξιόλογοι. Ωστόσο, δύο επαγγελματίες life coach μπορούν να διαφέρουν όσο η «φωτιά» και το «νερό», δηλαδή πολύ!

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να διαλέξεις προσεκτικά ποιος σου ταιριάζει, όπως και εγώ διαλέγω τους μαθητές μου προσεκτικά. Η επιλογή γίνεται εξίσου και από τα δύο μέρη.

«Μπορούμε να κάνουμε μια καλή ομάδα Εσύ και Εγώ;»

Χωρίς αμφιβολία μπορούμε να πετύχουμε μερικά ενδιαφέρονται πράγματα εύκολα και νωρίς. Αν όμως επιθυμείς να αλλάξεις για πάντα το ποιος ήσουν μέχρι σήμερα και να ανέλθεις σε εντελώς διαφορετικές σφαίρες ικανότητες και εμπειρίας, τότε απαιτείται μια βαθύτερη, πιο ειλικρινής και πιο ουσιαστική σχέση. 

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά που υπάρχει μεταξύ οποιασδήποτε άλλης επαγγελματικής σχέσης και αυτής με έναν life coach.

Στη ζωή, με κάποιους ανθρώπους ταιριάζουμε εύκολα και με κάποιους άλλους πιο δύσκολα. Έτσι ακριβώς θα πρέπει να υπάρχει και μια θεμελιώδης ψυχοδιανοητική χημεία μεταξύ μας πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε άλλο.

NAI

Μπορούμε να συνεργαστούμε αν:
 • Διαθέτεις Ειλικρινή Επιθυμία Αλλαγής, Έχεις Διάθεση για Μάθηση και Δράση

 • Είσαι Ανοιχτός σε Νέες Ιδέες, Νέες Προσεγγίσεις και Συζήτηση

 • Έχεις Ρεαλιστικές Προσδοκίες και Κατανοείς ότι η Επιτυχία Απαιτεί Κάποιο Χρόνο και Αφοσίωση

 • Αναγνωρίζεις ότι η Επένδυση στον Εαυτό σου Είναι η πιο Σημαντική Επένδυση που Μπορείς να Κάνεις

 • Αισθάνεσαι ότι Διαθέτεις Δυνατότητες και ένα Κρυμμένο Δυναμικό να Αποκαλυφθεί

 • Θέλεις να Ανακαλύψεις τον Βασικό σου Σκοπό στη Ζωή

 • Πιστεύεις ότι η Ευτυχία και το Ευ ζήν είναι Εφικτά και όχι Απλώς Ουτοπία

ΟΧΙ

Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε αν:
 • Πιστεύεις ότι οι Καταστάσεις θα Αλλάξουν Χωρίς Εσύ να Αλλάξεις ή να Μάθεις Νέα Πράγματα

 • Γνωρίζεις Ήδη τα Πάντα (τότε γιατί να κάνουμε κάτι άλλωστε;)

 • Έχεις Μη-Ρεαλιστικές Προσδοκίες, Αναμένεις Θαύματα ή Τη Δύναμη να Έλκεις Χρήματα από τον Καναπέ σου

 • Αν Θεωρείς ότι η Προσωπική Ανάπτυξη είναι Μόνο για τους Ανόητους ή τους ήδη Πετυχημένους

 • Είσαι Θυμωμένος με τον Κόσμο και Περιμένεις να Λυθούν δια Μαγείας τα Προβλήματά σου

 • Σε Ενδιαφέρουν μόνο Θέματα Οργάνωσης & Προγραμματισμού

 • Σε Έχουν Υποχρεώσει να Ξεκινήσεις Life Coaching (σύντροφος, επιχείρηση, οικογένεια)

«Το μοναδικό κλειδί για την Eυτυχία, την Eπιτυχία (σε κάθε τομέα) και την Αρμονία στη ζωή είναι να Γνωρίζεις Πραγματικά τον Εαυτό σου, να εκφράζεις αυτή τη γνώση και να την εφαρμόζεις σε κάθε τομέα της ζωής σου. Οπουδήποτε παρεκκλίνεις από αυτή την αρχή, παραβιάζεις την προσωπική ακεραιότητα σου, προδίδεις τον εαυτό σου και υποσυνείδητα μειώνεις την ικανότητα και τη δύναμή σου.»

Nasos T.

Η Φιλοσοφία Μου


Θέλω να με γνωρίζεις καλά, να ξέρεις ποιον άνθρωπο διαλέγεις να σε βοηθήσει και να συνεργαστείς. Όταν ξεκινήσουμε χρειάζεται να χτίσουμε γρήγορα μια εμπιστοσύνη και μια ειλικρίνεια που για κάποιους ανθρώπους είναι πρωτόγνωρη, επειδή χωρίς αυτά τα δύο δεν μπορώ να διεισδύσω πίσω από τα εμπόδια του νου σου και να σε καθοδηγήσω σωστά.

Δεν είμαι εδώ για να σου πω αυτό που θες, αλλά αυτό που χρειάζεσαι. Αυτό μπορεί να μην αρέσει σε όλους. Κάποιες φορές λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, ενώ κατά βάθος επιθυμούμε να παραμείνουμε ίδιοι.

Ο φόβος και η ντροπή δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα. Το ψέμα, η ανικανότητα, τα προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις, η έλλειψη σκοπού στη ζωή και πολλά πράγματα τα οποία δουλεύουμε με τους μαθητές μου θεμελιώνονται σε ένα «φόβο» ή μια «ντροπή».

Ο άνθρωπος είναι κατά βάση είναι καλός. Αυτό σημαίνει ότι, όταν αισθάνεται ασφαλής, δυνατός, πλήρης και πνευματικά υγιής, ενεργεί με τρόπους τέτοιους που βελτιώνει τη ζωή όσων επηρεάζει. Όταν όμως τα παραπάνω απουσιάζουν, γίνεται εγωιστής, επιθετικός, επικίνδυνος και αγχώδης.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά στάδια μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων, μερικά εκ των οποίων διαθέτουν φαινομενικά αντικρουόμενα φαινόμενα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος ξαφνικά αποκτήσει δύναμη και ελευθερία είναι πιθανόν να δράσει ενάντια στο περιβάλλον του. Αυτό προέρχεται από τον φόβο απώλειας αυτών των πολύτιμων αγαθών.

Ο τίτλος Master Coach περιγράφει έναν επαγγελματία coach που έχει ξεπεράσει τις 2.500 χιλιάδες ώρες επαγγελματικής κλινικής εμπειρίας με τουλάχιστον 35 διαφορετικούς πελάτες. Κάτι τέτοιο έχει επιτευχθεί πολύ πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές.

Εμπειρία


Έχω παρουσιάσει σε περισσότερους από 2.500 μαθητές τις αρχές και τις μεθόδους που μας βοηθούν να γνωρίσουμε βαθύτερα και πιο σωστά τον εαυτό μας, να πετύχουμε τα όνειρα και τους στόχους μας και βιώνουμε μια πιο ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή.

Έχω παραδώσει πολυάριθμες τάξεις, ομιλίες και σεμινάρια και έχω συνεργαστεί -εξατομικευμένα- με δεκάδες μαθητές από το 2015.

Πριν από την πορεία μου ως personal coach βρισκόμουν στον κλάδο των πωλήσεων και του business consulting, για έξι χρόνια, με επιτυχία. Νωρίτερα, για μια περίοδο πέντε ετών, συμμετείχα σε δύο ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο μελέτης την ανθρώπινη συμπεριφορά, τη λειτουργία της διάνοιας και τα σχετικά φαινόμενα. Εκείνη την εποχή έζησα και εργάστηκα στη Δανία και την Αγγλία.

Στα πλαίσια της εργασίας μου για τα δύο αυτά προγράμματα παρακολούθησα μαθήματα στα πεδία της Ψυχολογίας (εξελικτική, πειραματική, κοινωνική, κ.λπ.), της Φιλοσοφίας, της Βιολογίας, της Επιστημολογίας, της Επικοινωνίας, της Διαχείρισης και του Μάρκετινγκ. Επίσης μελέτησα, εκπαιδεύτηκα και εφήρμοσα για εκατοντάδες ώρες διαφορετικές παραλλαγές στην τεχνική της Μνημονικής Αναδρομής, μιας διαδικασίας εξάλειψης δυσάρεστων περιστατικών από το παρελθόν.

Έχω εκπαιδευτεί από ποικίλους δασκάλους εκ των οποίων κάποιοι είναι οι: Tony RobbinsAllan Pease (γλώσσα του σώματος), Paul Ekman, B.J. FoggPatric Valtin, Ajit NawalkhaMarc AccettaΜπάμπης Παπαδόπουλος, Γιώργο Ασλάνη (WISE EU CEO), Ηρακλή Κυριακάκη (Social Dynamics), Dr. Derek Morrison, Chun Kai Xi.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μου μέχρι και σήμερα μελετάω και εξασκώ Διαλογισμό, απαλλαγμένο από κάθε θρησκευτική ερμηνεία.

Κατέχω τις ακόλουθες πιστοποιήσεις: Certified Master Coach (CMC), Strategic Intervention Coach (RMT Verified), PEI Coach (International Certificate in Emotion Skills and Competencies), Leadership Development from ILA Int., Tiny Habits Certified Coach from PhD BG Fogg (Stanford University), Academic Training on Memory Recall Technology LV5, ACSTH Certified Coach, Mindfulness Coach (UMASS – University of Massachusetts Medical School).

Αποφθέγματα


Αποφθέγματα


Ένα Μήνυμα για Σένα


Δεν είμαι τέλειος. Δεν είμαι ολοκληρωμένος, ούτε σε μια μόνιμη κατάσταση ευτυχίας. Δεν έχω ολοκληρώσει το ταξίδι μου και ίσως να μην το ολοκληρώσω σε αυτή τη ζωή, αν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η «ολοκλήρωση». Μετά από τουλάχιστον δύο δεκαετίες ερασιτεχνικής αλλά και επαγγελματικής έρευνας, παραδέχομαι ότι η ανθρώπινη ύπαρξη είναι συνυφασμένη με τον πόνο, λες και το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο.

Η αισιοδοξία, η ελπίδα, η αγάπη, το φως, η ευτυχία και όλα τα άλλα πράγματα που λαχταράει η ψυχή μας υπάρχουν, αλλά βρίσκονται σε μια μόνιμη εναλλαγή με τον πόνο, όποιοι και αν είμαστε τελικά. Ποιο σωστά από όλους τους δασκάλους μου το έχει θέσει ο Σιντάρτα, όταν είπε ότι ο σκοπός είναι ο τερματισμός του πόνου. Μεγάλη κουβέντα…

Μη με παρεξηγήσετε παρακαλώ. Είναι διαφορετικό να τον αρνούμαστε, διαφορετικό να βυθιστούμε σε αυτόν, διαφορετικό να «αποδεχτούμε την πικρή αλήθεια» και να μας αφομοιώσει (γιατί αυτό θα συμβεί μόνο αν δεχτούμε το γεγονός ότι υπάρχει πόνος πανταχού παρών)… Είναι σπάνιο να μελετάς τον «πόνο», να «μπαίνεις» μέσα για να τον κατανοήσεις, με την ελπίδα ότι δε θα χαθείς αλλά ότι θα βγεις με την απαραίτητη γνώση να τον τερματίσεις για πάντα.

Δεν ξέρω πόσο μακρυά μπορεί να πάει τον καθένα αυτή η απόφαση, αλλά δεν γνωρίζω καμία άλλη απόφαση πιο σημαντική για έναν άνθρωπο.

Για αυτό όταν έρθεις σε μένα, μην αναζητήσεις την ψευδαίσθηση του «τέλειου». Γνωρίζω ότι πουλάει, αλλά όπως δε θα δείτε ποτέ σοβαρό επιστήμονα ή μελετητή να λέει ότι έχει κατακτήσει το βουνό, έτσι δε θα σου πω ποτέ ότι έχω βρει όλες τις απαντήσεις. Υπάρχουμε για να βοηθήσουμε όσους είναι γύρω μας. 

Οι Στόχοι Μου


Ο βασικός μου στόχος, σύμφωνα με τον οποίο εναρμονίζονται όλοι οι υπόλοιποι στόχοι σε ένα ευρύτερο πλάνο είναι να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και κατανόηση για τη ζωή ώστε να ζήσουν πιο ευτυχισμένοι και με ένα αίσθημα πληρότητας, πετυχαίνοντας παράλληλα με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια τους στόχους τους στη ζωή και την εργασία.

Για να πετύχω αυτόν τον φιλόδοξο στόχο, συνεχίζω να εκπαιδεύομαι, να ερευνώ, να εξασκούμε και να εφαρμόζω ο ίδιος όσα προτείνω και διδάσκω. Προσέχω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που στηρίζονται σε μένα. Η προσπάθεια να γίνω καλύτερος, για μένα και τους άλλους, μου δείχνει που πρέπει να εστιάσω την προσοχή μου και τι γνώσεις πρέπει να μεταδώσω και εγώ με τη σειρά μου.

Ο υψηλότερος σκοπός απ’ όλους είναι εκείνος της πνευματικής ελευθερίας, ένας στόχος αρκετά δύσκολος για να πραγματωθεί ολοκληρωτικά. Παρά το γεγονός ότι το μονοπάτι είναι γνωστό, τα εμπόδια είναι πολλά. Σε αυτό το ταξίδι είμαστε συνοδοιπόροι και συνεργάτες, καθώς και εσύ και εγώ έχουμε ακόμα δρόμο.

Κάθε Εβδομάδα τα Καλύτερα Άρθρα & Ενημερώσεις

Ποιοτικά Άρθρα και Περιεχόμενο

Η τακτική αλληλογραφία μου είναι αυστηρά μία (1) φορά την εβδομάδα.
Θα λαμβάνεις το καλύτερο και πιο ποιοτικό υλικό χωρίς να φορτώνω το inbox σου.

Έκτακτα θα λαμβάνεις νέα για συναντήσεις, μαθήματα, δωρεάν σεμινάρια
και άλλες δραστηριότητες που οργανώνω.

Ποτέ δε θα μοιραστώ το email σου με άλλους.