Νάσος Θεοδοσόπουλος

Master Coach, Business Consultant & Author

«Γνωρίζω τον Κόσμο και Γνωρίζω τον Εαυτό μου είναι Δύο Όψεις του Ίδιου Νομίσματος. Δεν Υπάρχει το Ένα Χωρίς το Άλλο.» - Nasos T.

Γιατί Έγινα Coach


Σε νεαρή ηλικία παρατήρησα ότι ο άνθρωπος δεν είναι ευτυχισμένος, ότι είναι ανήσυχος και δυσκολεύεται να απολαύσει τη ζωή. Ήθελα να καταλάβω γιατί… Ήθελα να μπορώ να κάνω κάτι… Να μπορώ να βοηθήσω έναν άνθρωπο να ξεφύγει από τις σκιές που σκεπάζουν την καρδιά και το μυαλό του.

Έτσι έγινε η αρχή… Είχα ήδη ξεκινήσει το ταξίδι που θα με οδηγούσε μια μέρα να γίνω coach!

Σήμερα, γνωρίζω ότι είναι εφικτό για έναν άνθρωπο να νιώθει ευτυχισμένος, να πετύχει μια ισορροπία στη ζωή του, και η οποία να εναρμονίζεται με τις πραγματικές του επιθυμίες και το περιβάλλον του.

Πρότυπα


Πριν απ’ όλα, παρατηρώ τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου. Μετά παρατηρώ τις παρατηρήσεις που κάνω για αυτά. Από τη διαδικασία αυτή (η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο και από στιγμή σε στιγμή) γεννιέται στο νου μου «Γνώση», η δική μου, αρχικά υποκειμενική, γνώση. Όταν μελετάμε ένα βιβλίο ή ακούμε κάποιον να παρουσιάζει κάτι, στην ουσία μελετάμε την γνώση ενός άλλου ανθρώπου.

Η αρχική μου έμπνευση δε θα μπορούσε να ήταν παρά μεγάλες κλασικές φιγούρες της ανθρώπινης διανόησης, όπως ο Σωκράτης, ο Βολταίρος, ο Σιντάρντα, ο Πυθαγόρας, ο Φρ. Μπέικον και πάρα πολλοί ακόμα.

Στη συνέχεια, είχα την τύχη να συνεργαστώ με αξιόλογους ερευνητές (επιστήμονες, διανοούμενους, ψυχολόγους, καθηγητές, άλλους coach και φυσικά τους δασκάλους μου) και να διευρύνω σημαντικά τις γνώσεις μου. Σε καθέναν από αυτούς -και σε όσους ακόμα έρθουν στη ζωή μου- οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ταιριάζουμε;


Για να μπορεί το coaching να είναι αποτελεσματικό και να έχεις κέρδη, πρέπει εσύ και εγώ να μπορούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, ασφάλειας και συνεργασίας. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να επιλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει.

Αντίστοιχα και εγώ επιλέγω προσεκτικά ποιον δέχομαι να αναλάβω. Είναι απαραίτητο να διακρίνω ότι μπορούμε να έχουμε μια παραγωγική συνεργασία, από την οποία θα επωφεληθεί ο μαθητής/πελάτης και πως μπορώ πραγματικά να βοηθήσω αυτό το άτομο.

Πέρα από την υποκειμενική διάθεση του καθενός μας όμως, για να μπορούμε να χτίσουμε μια υγιή και ωφέλιμη συνεργασία χρειάζεται να πληρούνται κάποια αντικειμενικά κριτήρια.

NAI

Μπορούμε να συνεργαστούμε αν:
 • Έχεις ειλικρινή διάθεση για μάθηση και δράση

 • Είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και προσεγγίσεις

 • Έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες & κατανοείς ότι οι σημαντικές αλλαγές θέλουν ανάλογη επένδυση χρόνου και αφοσίωσης

 • Αναγνωρίζεις ότι η επένδυση στον εαυτό σου είναι ότι πιο σημαντικό μπορείς να κάνεις

 • Αισθάνεσαι ότι διαθέτεις δυνατότητες και ένα κρυμμένο δυναμικό να αποκαλυφθεί

 • Θέλεις να ανακαλύψεις τον δικό σου Βασικό Σκοπό στη ζωή

 • Πιστεύεις βαθιά μέσα σου ότι μπορείς να είσαι περισσότερο ευτυχισμένος

ΟΧΙ

Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε αν:
 • Πιστεύεις ότι οι καταστάσεις θα αλλάξουν προς το καλύτερο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις εσύωρίς Εσύ να Αλλάξεις ή να Μάθεις Νέα Πράγματα

 • Γνωρίζεις ήδη τα πάντα (άρα δεν είσαι πραγματικά πρόθυμος να μάθεις κάτι καινούριο)

 • Έχεις μη-ρεαλιστικές προσδοκίες, όπως το να λύσεις κάτι σημαντικό σε μια ώρα ή να μάθεις να έλκεις τον πλούτο με το μυαλό σου

 • Θεωρείς ότι αυτό «που είσαι» δεν σχετίζεται άμεσα με τα αποτελέσματα που βιώνεις

 • Σε ενδιαφέρουν μόνο θέματα οργάνωσης & προγραμματισμού

 • Συμμετέχεις σε μια διαδικασία coaching για χατήρι ή μόνο επειδή κάποιος άλλος σε υποχρεώνει (σύντροφος, επιχείρηση, οικογένεια)

«Ελευθερία δεν είναι να έχει κανείς πολλά χρήματα, επιλογές και δυνατότητες. Ελευθερία σημαίνει γνωρίζω πραγματικά τον εαυτό του και τον πραγματώνω χωρίς να φοβάμαι ή να το σκέφτομαι ιδιαίτερα… Αυτό είναι όλο, να γνωρίζει κάποιος τον εαυτό του σημαίνει να γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του και ταυτόχρονα να μην υποχρεωμένος να αντιδράει σε κάθε ερέθισμα. Σημαίνει να ξέρει τι έχει πραγματικά ανάγκη, τι πραγματικά θέλει κάθε στιγμή… Να σκέφτεται, να νιώθει, να μιλάει και να εκφράζεται χωρίς κανένα φόβο, ανησυχία ή προσπάθεια να φανεί κάπως… Αυτά είναι ουσιαστικά ή ελευθερία!»

Nasos T.

Εμπειρία


Έχω παρουσιάσει σε περισσότερους από 2.500 μαθητές τις αρχές και τις μεθόδους που μας βοηθούν να γνωρίσουμε βαθύτερα και πιο σωστά τον εαυτό μας, να πετύχουμε τα όνειρα και τους στόχους μας και βιώνουμε μια πιο ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή.

Έχω παραδώσει πολυάριθμες τάξεις, ομιλίες και σεμινάρια και έχω συνεργαστεί -εξατομικευμένα- με δεκάδες μαθητές από το 2015.

Πριν από την πορεία μου ως personal coach βρισκόμουν στον κλάδο των πωλήσεων και του business consulting, για έξι χρόνια, με επιτυχία. Νωρίτερα, για μια περίοδο πέντε ετών, συμμετείχα σε δύο ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο μελέτης την ανθρώπινη συμπεριφορά, τη λειτουργία της διάνοιας και τα σχετικά φαινόμενα. Εκείνη την εποχή έζησα και εργάστηκα στη Δανία και την Αγγλία.

Στα πλαίσια της εργασίας μου για τα δύο αυτά προγράμματα παρακολούθησα μαθήματα στα πεδία της Ψυχολογίας (εξελικτική, πειραματική, κοινωνική, κ.λπ.), της Φιλοσοφίας, της Βιολογίας, της Επιστημολογίας, της Επικοινωνίας, της Διαχείρισης και του Μάρκετινγκ. Επίσης μελέτησα, εκπαιδεύτηκα και εφήρμοσα για εκατοντάδες ώρες διαφορετικές παραλλαγές στην τεχνική της Μνημονικής Αναδρομής, μιας διαδικασίας εξάλειψης δυσάρεστων περιστατικών από το παρελθόν.

Έχω εκπαιδευτεί από ποικίλους δασκάλους εκ των οποίων κάποιοι είναι οι: Tony RobbinsAllan Pease (γλώσσα του σώματος), Paul Ekman, B.J. FoggPatric Valtin, Ajit NawalkhaMarc AccettaΜπάμπης Παπαδόπουλος, Γιώργο Ασλάνη (WISE EU CEO), Ηρακλή Κυριακάκη (Social Dynamics), Dr. Derek Morrison, Chun Kai Xi.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μου μέχρι και σήμερα μελετάω και εξασκώ Διαλογισμό, απαλλαγμένο από κάθε θρησκευτική ερμηνεία.

Κατέχω τις ακόλουθες πιστοποιήσεις: Certified Master Coach (CMC), Strategic Intervention Coach (RMT Verified), PEI Coach (International Certificate in Emotion Skills and Competencies), Leadership Development from ILA Int., Tiny Habits Certified Coach from PhD BG Fogg (Stanford University), Academic Training on Memory Recall Technology LV5, ACSTH Certified Coach, Mindfulness Coach (UMASS – University of Massachusetts Medical School).

Ο τίτλος Master Coach περιγράφει έναν επαγγελματία coach που έχει ξεπεράσει τις 2.500 χιλιάδες ώρες επαγγελματικής κλινικής εμπειρίας με τουλάχιστον 35 διαφορετικούς πελάτες. Κάτι τέτοιο έχει επιτευχθεί πολύ πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές.

Αποφθέγματα


Αποφθέγματα


Ένα Μήνυμα για Σένα


Δεν είμαι τέλειος. Δεν είμαι ολοκληρωμένος, ούτε σε μια μόνιμη κατάσταση ευτυχίας. Δεν έχω ολοκληρώσει το ταξίδι μου και ίσως να μην το ολοκληρώσω σε αυτή τη ζωή, αν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η «ολοκλήρωση». Μετά από τουλάχιστον δύο δεκαετίες ερασιτεχνικής αλλά και επαγγελματικής έρευνας, παραδέχομαι ότι η ανθρώπινη ύπαρξη είναι συνυφασμένη με τον πόνο, λες και το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο.

Η αισιοδοξία, η ελπίδα, η αγάπη, το φως, η ευτυχία και όλα τα άλλα πράγματα που λαχταράει η ψυχή μας υπάρχουν, αλλά βρίσκονται σε μια μόνιμη εναλλαγή με τον πόνο, όποιοι και αν είμαστε τελικά. Ποιο σωστά από όλους τους δασκάλους μου το έχει θέσει ο Σιντάρτα, όταν είπε ότι ο σκοπός είναι ο τερματισμός του πόνου. Μεγάλη κουβέντα…

Μη με παρεξηγήσετε παρακαλώ. Είναι διαφορετικό να τον αρνούμαστε, διαφορετικό να βυθιστούμε σε αυτόν, διαφορετικό να «αποδεχτούμε την πικρή αλήθεια» και να μας αφομοιώσει (γιατί αυτό θα συμβεί μόνο αν δεχτούμε το γεγονός ότι υπάρχει πόνος πανταχού παρών)… Είναι σπάνιο να μελετάς τον «πόνο», να «μπαίνεις» μέσα για να τον κατανοήσεις, με την ελπίδα ότι δε θα χαθείς αλλά ότι θα βγεις με την απαραίτητη γνώση να τον τερματίσεις για πάντα.

Δεν ξέρω πόσο μακρυά μπορεί να πάει τον καθένα αυτή η απόφαση, αλλά δεν γνωρίζω καμία άλλη απόφαση πιο σημαντική για έναν άνθρωπο.

Για αυτό όταν έρθεις σε μένα, μην αναζητήσεις την ψευδαίσθηση του «τέλειου». Γνωρίζω ότι πουλάει, αλλά όπως δε θα δείτε ποτέ σοβαρό επιστήμονα ή μελετητή να λέει ότι έχει κατακτήσει το βουνό, έτσι δε θα σου πω ποτέ ότι έχω βρει όλες τις απαντήσεις. Υπάρχουμε για να βοηθήσουμε όσους είναι γύρω μας. 

Οι Στόχοι Μου


Ο βασικός μου στόχος, σύμφωνα με τον οποίο εναρμονίζονται όλοι οι υπόλοιποι στόχοι σε ένα ευρύτερο πλάνο είναι να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και κατανόηση για τη ζωή ώστε να ζήσουν πιο ευτυχισμένοι και με ένα αίσθημα πληρότητας, πετυχαίνοντας παράλληλα με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια τους στόχους τους στη ζωή και την εργασία.

Για να πετύχω αυτόν τον φιλόδοξο στόχο, συνεχίζω να εκπαιδεύομαι, να ερευνώ, να εξασκούμε και να εφαρμόζω ο ίδιος όσα προτείνω και διδάσκω. Προσέχω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που στηρίζονται σε μένα. Η προσπάθεια να γίνω καλύτερος, για μένα και τους άλλους, μου δείχνει που πρέπει να εστιάσω την προσοχή μου και τι γνώσεις πρέπει να μεταδώσω και εγώ με τη σειρά μου.

Ο υψηλότερος σκοπός απ’ όλους είναι εκείνος της πνευματικής ελευθερίας, ένας στόχος αρκετά δύσκολος για να πραγματωθεί ολοκληρωτικά. Παρά το γεγονός ότι το μονοπάτι είναι γνωστό, τα εμπόδια είναι πολλά. Σε αυτό το ταξίδι είμαστε συνοδοιπόροι και συνεργάτες, καθώς και εσύ και εγώ έχουμε ακόμα δρόμο.