Διαδικασίες & Εργαλεία

Οι Διαδικασίες (Processes) είναι ολοκληρωμένες τεχνικές προσέγγισης στις καταστάσεις και τις προκλήσεις που έχουν οι μαθητές στη ζωή τους. Κάθε μία από τις διαδικασίες αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο κεφάλαιο γνώσης, μια συστηματική τεχνολογία με κανόνες, αρχές και ιστορία από άλλους ερευνητές, επιστήμονες και coach της κάθε εποχής.

Είναι ευτυχές το γεγονός ότι έχουμε όλα αυτά τα εργαλεία στο οπλοστάσιο μας και έτσι μπορούμε να προσεγγίσουμε την ίδια πρόκληση από διαφορετικές πλευρές, επειδή δεν ταιριάζουν όλες οι διαδικασίες σε όλες τις καταστάσεις ή σε όλους τους μαθητές. Η δουλειά μου είναι να αξιολογώ με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση και τον μαθητή, ώστε να επιλέγω την καταλληλότερη διαδικασία για εκείνον, την εκάστοτε χρονική στιγμή.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γνωρίζουμε όσα χρειάζεται για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ή τους στόχους που έχουμε θέσει; Γνωρίζουμε τα σωστά δεδομένα ή κινούμαστε βασισμένοι σε εσφαλμένη γνώση; Ανακάλυψη, αξιολόγηση, διαλογή και αποκατάσταση της Ορθής Γνώσης για κάθε περίσταση. Ασκήσεις, πρακτικές εφορμογές, βιωματικά «παιχνίδια» και διαδικασίες αποτύπωσης ώστε η νέα γνώση που αποκτήσαμε να γίνει πραγματικά δική μας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι κάποιος πρέπει να σε βοηθήσει, να σε καθοδηγήσει, να σου ζητήσει ή να προτείνει μια πορεία δράσης μέσα από την οποία θα έχεις κάποιο θετικό αποτέλεσμα; Καθοδήγηση, συμβούλευση και θετικός έλεγχος μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια στοιχεία για καταστάσεις όπου η αναστάτωση που έχει προκληθεί έχει «παγώσει» τον μαθητή, είτε του έχει αποσταγγίξει την «δύναμη της θέλησης» και την επιθυμία για δράση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ποιος δεν συζητάει και δεν αναλύει μια κατάσταση;! Η μόνη διαφορά είναι ότι εμείς θα το κάνουμε υιοθετώντας διαφορετικές οπτικές γωνίες (ή μοντέλα σκέψης) έτσι ώστε να πετύχουμε όχι μια λογικοφανή εξήγηση της κατάστασης (με την οποία δε θα μπορούμε να κάνουμε κάτι), αλλά ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κατανόησης μέσα από το οποίο θα γεννηθούν πραγματικές εφαρμόσιμες λύσεις. Αυτές οι συζητήσεις έχουν κατεύθυνση, στόχο, θεμέλια και τεχνικό υπόβαθρο και δεν είναι μόνο λόγια. Ποτέ μην υποτιμάς την δύναμη της αναλυτικής σου ικανότητας!

ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Βαθιά μέσα στο υποσυνείδητο βρίσκονται τα «αποτυπώματα», δηλαδή επιζήμιες μη-επιβιωτικές εμπειρίες οι οποίες αποθηκεύουν και αποκρύπτουν από το συνειδητό μας σημαντικές πληροφορίες και ζωτική ενέργεια, ελέγχοντας χωρίς να το καταλαβαίνουμε τις σκέψεις, το συναίσθημα και τις πράξεις μας, προς κατευθύνσεις περισσότερο επιζήμιες και αυτοκαταστροφικές. Με την αναδρομή μπορούμε να εντοπίσουμε τέτοιες κρυμμένες εμπειρίες και να ακυρώσουμε την κρυφή τους επιρροή. Η διαδικασία δεν περιέχει καμία μορφή ύπνωσης, αντιθέτως γίνεται εντελώς συνειδητά.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Μια τεχνική άκρως παρεξηγημένη, η οποία μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει από την επιστημονική κοινότητα! Κατά μία έννοια είναι η βάση για όλες τις μορφές ουσιαστικής αλλαγής, είναι μια κατάσταση και μια τεχνική παρέμβαση που αλλάζει τη βιολογία του εγκεφάλου και δίνει στο άτομο δυνατότητες που είχε κρυμμένες, αλλά δεν αξιοποιούσε. Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες διαλογισμού, ανάλογα με τις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία του μαθητή.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΘΙΚΗΣ

Η τεχνολογία ηθικής είναι μια μεθοδολογία προσέγγισης που εστιάζει στην υποσυνείδητη ιδέα που έχει το άτομο για τις πράξεις και τον εαυτό του, από ηθικής πλευράς. Περιλαμβάνει επίσης τα εργαλεία για να εντοπίσουμε και να χειριστούμε όλες τις πηγές (άτομα ή ομάδες) που καταπιέζουν το άτομο και την ευημερία του. Σκοπός μας είναι να ανακτήσουμε την Προσωπική Ακεραιότητα, η οποία και αποτελεί μονόδρομο για μια ασφαλή και ευχάριστη ζωή, μακριά από αυτοδημιούργητα προβλήματα.