Εκπαίδευση

ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ
Αν και οι έννοιες αυτές είναι σχετικές μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια πρακτική ερμηνεία για τους σκοπούς μας: «Σωστό» θεωρούμε το δεδομένο το οποίο όταν το χρησιμοποιούμε μπορούμε να παράγουμε περισσότερες φορές το αναμενόμενο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με κάποιο άλλο δεδομένο. Φυσικά δεν μιλάμε ποτέ για «απολυτα σωστό», ή «απόλυτα λάθος», αλλά για «μεγαλύτερη ή μικρότερη στατιστική εγκυρότητα».
Μερικές φορές δημιουργούμε έναν συναισθηματικό δεσμό με συγκεκριμένα δεδομένα, για παράδειγμα επειδή προήλθε από ένα πρόσωπο που θαυμάζουμε και στη συνέχεια προσπαθούμε να το υπερασπιστούμε ή να το αντικαταστήσουμε. Τέτοιες δυσκολίες και «διανοητικά σφάλματα» είναι γνωστά ως bias (διαβάστε στη Wikipedia μια πλήρη λίστα όλων των biases).
Γιατί Γνώση;
Σε όποια περιοχή υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και έλλειψη ορθής γνώσης. Το κενό που υπάρχει από την απουσία γνώσης, συμπληρώνεται από τον άνθρωπο με γνώμες, ιδέες, πεποιθήσεις, πίστη και φαντασία. Η φαντασία και όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά που αναφέρω είναι εξαιρετικά σημαντικά, αρκεί να γνωρίζουμε συνειδητά ότι πρόκειται για υποκειμενικά στοιχεία.
Όταν μπερδεύουμε μια πεποίθηση με γνώση, είναι πολύ πιθανό να υποπέσουμε σε σφάλματα, ανικανότητα, αδυναμία και πόνο. Η γνώση λοιπόν είναι εργαλείο, ίσως το καλύτερο που έχουμε, για να κατακτήσουμε τη ζωή!
Οι Σχετικές Διαδικασίες
Διαδικασία #1: Ανακάλυψη Σχετικών Δεδομένων
Εδώ αναζητάμε τα δεδομένα που χρησιμοποιείς, συνειδητά και υποσυνείδητα, σε σχέση με την περιοχή που δουλεύουμε ή την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.
Διαδικασία #2: Αξιολόγηση & Εκκαθάριση
Εδώ αξιολογούμε τα δεδομένα που συλλέξαμε. σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Ξεχωρίζουμε όσα φαίνονται αξιόπιστα και απορρίπτουμε τα υπόλοιπα. Αν ο μαθητής δυσκολεύεται ή αντιστέκεται να απορρίψει ένα συγκεκριμένο δεδομένο τότε χειριζόμαστε την αιτία αυτής της δυσκολίας, πριν συνεχίσουμε.
Διαδικασία #3: Πηγές & Αντικατάσταση
Εδώ εντοπίζουμε νέες, πιο κατάλληλες πηγές πληροφόρησης, ώστε να συλλέξουμε εκείνα τα δεδομένα που ανταποκρίνονται καλύτερα στην πραγματικότητα.
Διαδικασία #4: Συνδέσεις & Εφαρμογή
Εδώ οργανώνουμε το σύνολο των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας, δημιουργώντας ρεαλιστικές εφαρμογές, τις οποίες και δοκιμάζουμε είτε σε μορφή «ασκήσεων», είτε απευθείας στη ζητούμενη πρόκληση του μαθητή.
Διαδικασία #5: Αξιολόγηση & Διόρθωση
Εδώ γίνεται αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής όσων αποκτήθηκαν και διορθωτικές ενέργειες όπου είναι απαραίτητο.

Δημιουργία Γνώσης
Ο σκοπός είναι το άτομο να «δημιουργήσει τη δική του γνώση». Δεν είναι ασφαλές για σημαντικά θέματα, που καθορίζουν τη ζωή μας, να αρκεστεί κανείς στην άποψη οποιουδήποτε ειδικού, γκουρού ή επιστήμονα. Αν θέλει να έχει καλά αποτελέσματα και να αισθάνεται «σωστός», ωφείλει να καταλήξει ο ίδιος στα δικά του συμπεράσματα.
Το life coaching βρίσκεται εκεί για να τον βοηθήσει να παραμένει αντικειμενικός και αποτελεσματικός σε αυτή την πορεία, επειδή ο άνθρωπος προσκολλάται συχνά σε «απόψεις», αντί απλώς να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Το άτομο όταν αποκτήσει πραγματική γνώση σε ένα πεδίο, δηλαδή κατέχει τη γνώση αυτή, διαθέτει δύναμη, ικανότητα και ελευθερία.
Όταν σκεφτούμε μια τεχνική εργασία, όπως για παράδειγμα την παρασκευή γυάλινων αντικειμένων (την οποία βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα), τότε δεχόμαστε χωρίς αντίρρηση, ότι ο τεχνίτης γίνεται πιο ικανός με ορθή γνώση και μπορεί πλέον να δημιουργεί έργα που πριν δε θα φανταζόταν.
Αν και είναι σαφώς πιο περίπλοκο να κατανοήσουμε τον άνθρωπο, την ανθρώπινη φύση, το νου και τις ανθρώπινες σχέσεις, ισχύει ακριβώς το ίδιο πράγμα με την περίπτωση του τεχνίτη στο παράδειγμα παραπάνω. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε για τον τρόπο που αυτά λειτουργούν, τόσο καλύτερα, πιο εύκολα και πιο γρήγορα μπορούμε να χειριστούμε τον εαυτό μας και τις καταστάσεις ώστε να δημιουργήσουμε τη ζωή που θέλουμε.
Φόρμα Επικοινωνίας
[icegram messages=”431″]