Παρέμβαση

Στην δική μας προσέγγιση, παρέμβαση ονομάζουμε τη μεθοδική καθοδήγηση και παρότρυνση που ασκείται στον μαθητή, η οποία είναι κατάλληλα διαμορφωμένη για την ιδιοσυγκρασία, τον χαρακτήρα και την οπτική γωνία του. Ο coach πρέπει να υπολογίσει πότε και με ποιο τρόπο πρέπει να συστήσει στον μαθητή συγκεκριμένες ιδέες, ενέργειες ή οπτική γωνία έτσι ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός του coaching.

Βοήθεια

Αυτό που δεν μπορεί να κάνει μόνος του ένας άνθρωπος μπορούν να το κάνουν δύο μαζί, βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Σε αυτό το αξίωμα στηρίζει και το coaching την αποτελεσματικότητά του.

Αναγνώριση Εμποδίων

Η παρέμβαση βοηθάει τον μαθητή να αναγνωρίζει την πραγματική φύση των επιλογών που κάνει στην εκάστοτε πρόκληση, ώστε να συνειδητοποιήσει όσα είναι παράλογα, αντικρουόμενα, περιοριστικά & αυτοκαταστροφικά!

Καθοδήγηση

Προτάσεις και κατευθύνσεις που βοηθούν τον μαθητή να δοκιμάσει νέες προσεγγίσεις ώστε να λύσει το πρόβλημα που εξετάζει άμεσα. Για πολλούς ανθρώπους η καθοδήγηση είναι ζωτικής σημασίας μέχρι να νιώσουν αυτοπεποίθηση.

Σχέση

Με την έναρξη της συνεργασίας μας δημιουργούμε μια σχέση εμπιστοσύνης, βοήθειας, αμφίδρομης επικοινωνίας και αμοιβαίας ανάπτυξης. Η σχέση που δημιουργείται αποτελεί μοναδικό έδαφος για σημαντικές αλλαγές νοοτροπίας και αλληλεπίδρασης!

Πότε Χρειάζεται Παρέμβαση;

Η παρέμβαση είναι ένας «δυναμικός» τρόπος με τον οποίο ο coach βοηθάει τον μαθητή να κάνει ένα βήμα τη φορά, μια μικρή ενέργεια ή μια συγκεκριμένη παρατήρηση. Αν και το ιδανικό είναι ο μαθητής να ανακαλύπτει μόνος του τις απαντήσεις και να συλλαμβάνει τις νέες ιδέες, πρακτικά απαιτεί περισσότερο χρόνο και καλή ψυχολογική κατάσταση. Μερικές φορές λοιπόν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια πιο άμεση προσέγγιση.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ένα άτομο είναι καταπονημένο ψυχολογικά βρίσκεται σε μια κατάσταση στασιμότητας, σε συγκεκριμένη οπτική γωνία ή αδυνατεί να δράσει.

Εκεί αποτελεί ζωτικής σημασίας να εισέλθει κάποιος από ένα ανώτερο σημείο άποψης, που βρίσκεται έξω από τη δίνη του προβλήματος, ώστε να βοηθήσει τον μαθητή να ξεκινήσει!

Διακοπή Διανοητικών Μηχανισμών & Προτύπων

Όταν βρισκόμαστε για λίγο καιρό μέσα σε ένα πρόβλημα ή μια κατάσταση, που δεν μπορούμε να πετύχουμε αλλαγή και πρόοδο, το υποσυνείδητο δημιουργεί κάποιοι διανοητικούς μηχανισμούς ώστε να εκφράσει την ενόχληση και την ένταση που βιώνει.

Αυτοί οι μηχανισμοί εκφράζονται με λόγια, συναίσθημα, σκέψεις και μερικές φορές κινήσεις. Έχουν χαρακτήρα απολογίας, μομφής, αυτολύπησης ή γκρίνιας. Συνήθως δεν γίνονται αντιληπτοί από το ίδιο το άτομο, με αποτελέσμα να αναπαράγονται ξανά και ξανά. Το λέμε επίσης και «δραματοποιήσεις».

Οι δραματοποιήσεις δεν συμβάλουν ποτέ σε πραγματική πρόοδο και βελτίωση του ζην, παρά μόνο καλύπτουν και επισκιάζουν το πραγματικό πρόβλημα. Είναι εκ τούτου απαραίτητο να διακόπτουμε την αναμενόμενη εξέλιξη τους, ώστε ο μαθητής να βγει ξαφνικά, από την υποσυνείδητη αυτή αντίδραση και να συνειδητοποιήσει τι πραγματικά κάνει, λέει και σκέφτεται.

Μόλις αυτό γίνει και το άτομο αναγνωρίσει ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό (δηλαδή ένα πρότυπο συμπεριφοράς), τότε και μόνο τότε, μπορεί επιτέλους να κάνει κάτι για αυτό! Και τι θα κάνει; Θα σταματήσει, θα αλλάξει και θα μεταστρέψει αυτή την αντίδραση προς όφελος των πραγματικών του «θέλω» του.

Ο Ζεν Δάσκαλος & το Μυαλό της Μαϊμούς

Το «Ζεν» είναι μια ιδιαίτερη σχολή διδασκαλίας στην Ιαπωνία, γνωστή για την προσήλωσή της στην ουσία και όχι στην εθιμοτηπία ή το δόγμα. Έχει πολύ ενδιαφέρον ο βαθμός και ο τρόπος παρέμβασης που χρησιμοποιούσαν οι ιστορικοί αυτοί δάσκαλοι, για να σταματήσουν τους ίδιους μηχανισμούς που περιγράφουμε παραπάνω (τους οποίους αυτοί αποκαλούσαν «μυαλό της μαϊμούς»!).

Η γνώση τους ήταν πολύ μεγάλη, επειδή αφιέρωναν πολύ χρόνο στη μελέτη και στην παρατήρηση της ανθρώπινης φύσης, αποκτώντας βαθιά κατανόηση. Σε αυτό βοηθούσε ιδιαίτερα και το γεγονός ότι δεν είχαν πολλά πράγματα να τους αποσπάσουν την προσοχή από το σκοπό τους.

Τί έκαναν όταν ένας μαθητής δραματοποιούσε κάτι και δεν έλεγε να σταματήσει;

Τον ξάφνιαζαν!… τον χαστούκιζαν απότομα… τον έσπρωχναν στο ποτάμι… ή του έκαναν μια ασυνήθιστη ή παράλογη ερώτηση ώστε να μπερδέψουν και να διακόψουν τη ροή του νου!

Μην τρομάζεις όμως!

Εννοείται ότι στο σύγχρονο coaching δε θα σε χαστουκίσει κανένας, ούτε θα σε τρομάξει, ούτε θα σε ρίξει στο ποτάμι, αλλά οι βασικές αρχές παραμένουν οι ίδιες και χρησιμοποιούνται από όλους τους μεγάλους coach, επειδή έχουν αποτέλεσμα!

Έχεις Ερωτήσεις ή Θέλεις να Κάνουμε μια Δωρεάν Αξιολόγηση για την Δική σου Υπόθεση;

Συμπλήρωσε τη φόρμα ακριβώς από κάτω και θα επικοινωνήσω το συντομότερο μαζί σου. Μην ξεχάσεις να μου γράψεις τον προσωπικό σου αριθμό για να σε καλέσω.

Αν βρίσκεσε στο εξωτερικό θα επικοινωνήσουμε μέσω Skype, Viber, WhatsApp ή Facebook Messenger, συμπλήρωσε οποιοδήποτε από αυτά σε διευκολύνει και θα σε καλέσω εκεί.

Φόρμα Επικοινωνίας