Τεχνολογία Ηθικής

Η τεχνολογία ηθικής είναι το σύνολο των εργαλείων και τεχνικών, που βοηθούν τον μαθητή να αποκαταστήσει την προσωπική ακεραιότητά του και να απελευθερώσει την πραγματική του δύναμη. Χωρίς να το καταλαβαίνει, ο ίδιος έχει προδώσει τον εαυτό του σε τέτοιο βαθμό, που συγκρατεί τις δυνατότητές του, σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια να προστατεύσει τους άλλους από τις πράξεις του.

Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν μια έμφυτη αίσθηση της ηθικής. Ωστόσο στην ζωή χρειάζεται να ισορροπούμε με δεξιότητα ανάμεσα στην προσωπική και την κοινωνική ηθική, φροντίζοντας τόσο τον εαυτό μας, όσο και τους άλλους. Όταν αυτή χαθεί, τότε δημιουργούνται προβλήματα.

Πηγές Καταπίεσης

Βρες ποιοι άνθρωποι, ομάδες και καταστάσεις έχουν καταπιεστική (ή τοξική) επιρροή πάνω σου. Σχεδόν πάντα πηγάζουν από μια παραβίαση ηθικής. Αποτίναξε την επιρροή τους από πάνω σου και αποκατέστηκε την ισορροπία.

Παραβιάσεις Ηθικής

Αναγνώρισε πότε και με ποιον τρόπο έχεις προδώσει την προσωπική σου ηθική, με αποτέλεσμα να απομακρύνεις υποσυνείδητα τον εαυτό σου από πρόσωπα, περιοχές και καταστάσεις. Αποκατέστησε την υπευθυνότητά σου σε οτιδήποτε επηρεάζει τη ζωή σου.

Σύστημα Αξιών

Διαθέτεις ένα ξεκάθαρο σύστημα αξιών, που σκιαγραφεί τα όρια και τις κατευθύνσεις των επιλογών σου; Αν δεν υπάρχει, αν είναι θολό ή περιλαμβάνει αντικρουόμενες αρχές, τότε οι αποφάσεις σου θα βασίζονται μόνο στα ένστικτά σου.
nasost-icons-360-responsibility-01

360° Υπευθυνότητα

Ανέλαβε την ευθύνη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις και επανέκτησε τον έλεγχο και την αυτοεκτίμησή σου. Πάρε πίσω το τιμόνι της ζωής σου και καθόρισε εσύ ποια θα είναι η πραγματικότητά σου από εδώ και πέρα.

Προσωπική Ακεραιότητα


Προσωπική ακεραιότητα σημαίνει, ότι είμαι «τίμιος απέναντι στον εαυτό μου». Σημαίνει, ότι κάνω αυτό που πραγματικά πιστεύω, ότι είναι πιο σωστό και οφέλιμο, άσχετα από την στάση του περιβάλλοντος. Σημαίνει ότι «ξέρω αυτό που ξέρω, αναγνωρίζω τι είναι σωστό και τι όχι, παίρνω ευθύνη και θέση, και έχω το θάρρος να μιλήσω και να υποστηρίξω το σωστό». Σημαίνει επίσης, ότι δεν λέω ψέματα στον εαυτό μου, άρα γνωρίζω ποιος και τι είμαι, ποιες είναι οι ανάγκες μου και ποιες οι αδυναμίες μου.

Χωρίς προσωπική ακεραιότητα, δεν μπορούμε να βιώσουμε την ελευθερία, την ευτυχία ή την ικανοποίηση. Όλες οι μορφές απόλαυσης γίνονται επιφανιακές και σύντομες. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να γεμίσει το κενό που, δημιουργεί η έλλειψη της προσωπικής ακεραιότητας.

Τι Είναι «Σωστό»;


Το ζήτημα του σωστού και του λάθους έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από παλιά. Λέμε ότι είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα, επειδή κάθε περίπτωση διαφέρει. Ωστόσο, όσο και αν διαφέρει αυτό που είναι «σωστό» για τον καθένα, υπάρχουν κοινά με το «σωστό» του καθενός. Γίνεται πιο εύκολα κατανοητό αν παρατηρήσουμε τη διαδικασία, με την οποία μια ομάδα καθορίζει έναν κανόνα, νόμο ή συμφωνία.

Στην αρχή κάτι πλήττει τα συμφέροντα της ομάδας, βλάπτοντας την επιβίωση αυτής και των μελών της. Με αυτή την αφορμή, δημιουργείται ένας κανόνας που προάγει πιο λογικές και επιβιωτικές συμπεριφορές. Ηθικό λοιπόν είναι αυτό που προάγει την επιβίωση. Για να είμαστε πιο ακριβείς και να καλύψουμε ολόκληρο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, χρησιμοποιούμε την ακόλουθη εκδοχή του παραπάνω ορισμού:

«Ηθικό είναι αυτό που βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης για τους περισσότερους ανθρώπους και τις περισσότερες μορφές ζωής που επηρεάζονται, ενώ ανήθικο είναι εκείνο που μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσής τους»

Σε προηγούμενο υλικό μου θα βρείτε τα δεδομένα που στοιχειοθετούν και επαληθεύουν αυτή τη δήλωση. Για τον μαθητή, λειτουργεί περισσότερο σαν ένας φάρος, για να μπορέσει να ανακαλύψει τον δικό του Κώδικα Ηθικής και το δικό του Σύστημα Αξιών, μέσα από τα οποία θα φιλτράρει τις επιλογές του.

Ενώ είναι υγιές να αμφισβητούμε και να μελετάμε ακόμα και όσα θεωρούμε σίγουρα, είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε βεβαιότητα σχετικά με το σωστό και το λάθος ακόμα και αν στη συνέχεια αναθεωρήσουμε.

Αυτοεκτίμηση & Αυτοσεβασμός


Αυτό που κατατρώει την καρδιά μας πολλές φορές… αυτό που μας πληγώνει και εξαντλεί το μυαλό και το σώμα μας, είναι το γεγονός ότι δεν νιώθουμε περήφανοι και ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. Γιατί όμως;

Ο λόγος είναι, ότι αναγνωρίζουμε υποσυνείδητα, ότι έχουμε παραβιάσει την δική μας ηθική με κάποιον τρόπο. Για αυτό δεν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Ένα από τα καθήκοντα του «συναισθήματος» είναι να μας επικοινωνεί την άποψη του υποσυνείδητου σχετικά με τις πράξεις μας. 

Οι περισσότεροι από μας απλώς περιμένουμε να «περάσει», ελπίζοντας ότι δε θα ξανασυμβεί, όμως, με λίγο θάρρος και γνώση, μπορούμε χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες, για να αποκαταστήσουμε την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού μας.

Τοξικά Άτομα & Καταπίεση


Αν και δεν συμφωνώ με τη χρήση των όρων «τοξικά άτομα», «ενεργειακά βαμπίρ» και άλλα παρόμοια, τα αναφέρω για εκείνους που αναζητούν απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα. Όλα αυτά τα ονομάζω απλώς καταπίεση. Συμβαίνει όταν μια εξωτερική πηγή (άτομο, ομάδα ή περιβάλλον) κατευθύνει μια αντιεπιβιωτική δύναμη προς εμάς, την οποία δεν μπορούμε να υπερνικήσουμε. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι γινόμαστε το «αποτέλεσμα» σε μια κατάσταση.

Τα άτομα ή οι ομάδες που προκαλούν αυτή την κατάσταση δεν είναι «διαβολικοί»! Είναι απλοί άνθρωποι, όπως εσύ και εγώ. Διέπονται από την ίδια ανθρώπινη φύση, τους φόβους, τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες που έχουμε εσύ και εγώ. Παραβιάζουν και εκείνοι την δική τους προσωπική ακεραιότητα, όπως εσύ και εγώ!

Για να υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση έχουν και οι δύο πλευρές ευθύνη, ποτέ δεν είναι ευθύνη μόνο της μίας πλευράς. Η λύση σε κάθε κατάσταση καταπίεσης, αποτελείται από τρία (3) απλά βήματα:

 1. Αναγνώριση της κατάστασης και των πλευρών.
 2. Αναγνώριση και λήψη ευθύνης για τις δικές μας παραβιάσεις ηθικής.
 3. Δράση για την εξισορρόπηση της διαφοράς δύναμης και αποκατάσταση της ηθικής.

Στη συνέχεια μπορούν να γίνουν κάποιες άλλες ενέργειες, ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει ο μαθητής, αφού θα έχει απαλλαχτεί από τις πιέσεις του περιβάλλοντος που τον επιβάρυναν. Το να βρίσκεται κανείς σε «κατάσταση καταπίεσης», είναι πολύ συγκεκριμένο και δε θα πρέπει να μπερδεύεται με άλλες καταστάσεις. Ένα άτομο σε κατάσταση καταπίεσης παρουσιάζει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 1. Ανεξήγητες αλλαγές γνώμης, που προκαλούν ζημιά.
  Τη μία μέρα υποστηρίζει κάτι και την επόμενη κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα σε μια ώρα ή σε μερικές μέρες. Η αλλαγές δεν φαίνεται να δικαιολογούνται, δεν βασίζονται σε δεδομένα που το άτομο μπορεί να περιγράψει, επειδή το ίδιο δεν «βλέπει» την πραγματική αιτία που τον κάνει να αλλάζει γνώμη. Όσοι άνθρωποι βασίζονται σε αυτό το άτομο είναι πολύ πιθανόν να εκτεθούν, εξαιτίας της απρόβλεπτης αλλαγής γνώμης του.
 2. Όταν βρίσκεται κοντά στην πηγή της καταπίεσής του (άτομο, περιοχή ή σύμβολο) κάνει επαναλαμβανόμενα λάθη και παθαίνει ατυχήματα (μικρά ή μεγάλα).
  Επειδή είναι κοντά στην πηγή που του ασκεί μια δύναμη, την οποία δεν μπορεί να χειριστεί, το υποσυνείδητό του βρίσκεται σε μια συνεχή υπερδιέργερση / κατάσταση άγχους (fight or flight), με αποτέλεσμα, μετά από λίγη ώρα να εξαντλούνται τα κινητικά κέντρα ελέγχου. Αυτό προκαλεί αποκλίσεις στις κινήσεις που θέλει να κάνει, οι οποίες οδηγούν σε λάθη και ατυχήματα.
 3. Ξαφνική απομάκρυνση & απότομη ολοκληρωτική παύση επικοινωνίας.
  Παραιτείται ένα πρωί από τη δουλειά, χωρίς προειδοποίηση. Μπλοκάρει τον αριθμό σου -ώστε να μην μπορείς να τον καλέσεις- και εξαφανίζεται, ενώ μέχρι χθες κάνατε συνεχώς παρέα. Πάει για τσιγάρα και δεν επιστρέφει ποτέ…!
 4. Ταλαιπωρείται από συχνές και σύντομες ψυχογενείς παθήσεις.
  Συχνοί πονοκέφάλοι, κοινό κρυολόγημα και άλλα συχνά προβλήματα αδιαθεσίας, όταν εμφανίζονται σε κάποια συγκεκριμένα πλαίσια, αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη ότι το άτομο βρίσκεται σε μια κατάσταση καταπίεσης. Όπως και στο δεύτερο (2) χαρακτηριστικό, ο λόγος είναι ότι βρίσκεται σε μια συνεχή διέγερση άγχους, κατάσταση κατά την οποία μειώνεται η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι γίνεται ευάλωτος σε ιούς, μικρόβια και ψυχοσωματικά.

Στην περίπτωση που δεν το έχω ξεκάθαρο, επαναλαμβάνω, ότι το άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση καταπίεσης, είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος που έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για να γίνει έτσι. Οι δικές του πράξεις τον οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Το περιβάλλον πάντοτε ασκεί δυνάμεις, πάντοτε προσπαθεί να μας πει τι να κάνουμε, με καλό ή λιγότερο καλό τρόπο.

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε με όσα πλήττουν την ευημερία μας. Ωστόσο, θα το κάνουμε, αν προηγουμένως με τις πράξεις μας έχουμε βλάψει την πηγή από την οποία τώρα αισθανόμαστε καταπίεση.

Για παράδειγμα, αν έχω βλάψει προηγούμενες συντρόφους μου, μπορεί να «δεχτώ» να ελέγχομαι από την επόμενη σύντροφό μου, σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια να εξιλεωθώ. Φυσικά, ποτέ δεν πετυχαίνουμε εξιλέωση μέσω αυτής της οδούς. Η λύση που κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να εφαρμόσουν ενστικτωδώς, βρίσκεται πλέον αποκωδικοποιημένη στην Τεχνολογία Ηθικής.

Χρησιμοποιώ τον όρο «Τεχνολογία», επειδή υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα σε κάθε στάδιο και επιτυγχάνονται τα ίδια σταθερά και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα.

Τεχνολογία Ηθικής για Ομάδες, Στελέχη & Ηγέτες


 

Οι διαδικασίες coaching που υπάρχουν διαθέσιμες σήμερα για τις ομάδες και τους ηγέτες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, εκτός μεμονωμένων coach, ελάχιστοι θίγουν ανοιχτά το θέμα της ηθικής, όταν παραδίδουν κάποια υπηρεσία business ή executive coaching.

Όλα τα θέματα που απασχολούν έναν ηγέτη ή μια ομάδα και δεν εμπίπτουν άμεσα στην παραγωγή, το μάρκετινγκ και τη διαχείριση των εργασιών, αποτελούν μέρος του Life Coaching, επειδή οι ομάδες, όποιος και αν είναι ο σκοπός τους, αποτελούν κοινωνικές δομές, οι οποίες είναι αναπόσπαστες από την ανθρώπινη φύση.

Έτσι, ο ηγέτης μιας ομάδας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζει πολύ καλά το ίδιο το προϊόν της εταιρίας του, αλλά να διαθέτει άριστη κοινωνική ευφυΐα και υψηλή αίσθηση ηθικής. Σημειώνεται και πάλι, ότι ως ηθική ορίζεται η ικανότητα να κάνει κάποιος αυτό που προάγει περισσότερο την επιβίωση με το λιγότερο κόστος για άλλα άτομα, ομάδες και μορφές ζωής.

Η Τεχνολογία Ηθικής για Ομάδες διαφέρει από αυτή που χρησιμοποιούμε για το μεμονωμένο άτομο και εμπεριέχει επιπλέον δεδομένα και εργαλεία, ωστόσο νομίζω ότι έπρεπε να γίνει μια αναφορά σε αυτό το σημείο.

Έχεις Ερωτήσεις ή Θέλεις να Κάνουμε μια Δωρεάν Αξιολόγηση για την Δική σου Υπόθεση;

Συμπλήρωσε τη φόρμα ακριβώς από κάτω και θα επικοινωνήσω το συντομότερο μαζί σου. Μην ξεχάσεις να μου γράψεις τον προσωπικό σου αριθμό για να σε καλέσω.

Αν βρίσκεσε στο εξωτερικό θα επικοινωνήσουμε μέσω Skype, Viber, WhatsApp ή Facebook Messenger, συμπλήρωσε οποιοδήποτε από αυτά σε διευκολύνει και θα σε καλέσω εκεί.

Φόρμα Επικοινωνίας