Οι περισσότεροι από μας τους γονείς, βρίσκουμε πάρα πολύ αμήχανο το να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για το σεξ. Κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο επειδή διακρίνουμε πως η ίδια η κοινωνία αντιμετωπίζει –ή καλύτερα, δεν αντιμετωπίζει επαρκώς- το όλο θέμα!
Κάποια γενιά πρέπει να πάρει την ευθύνη να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να μιλήσει άνετα και χωρίς ταμπού… Στην εποχή των γονιών μας και παλιότερα δεν μιλούσαν και σήμερα η κατάσταση είναι ελάχιστα καλύτερη. Τι θα γίνει άραγε με τα παιδιά των παιδιών μας;
Ας δούμε μερικές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί σήμερα στους γονείς:
Καλύτερα να μιλήσεις εσύ στο παιδί σου για αυτό το θέμα, παρά να ακούσει τις πρώτες πληροφορίες από άλλες, ίσως και αμφίβολες, πηγές.
Υπάρχει ένας κανόνας στη μάθηση που λέει ότι «αυτό που κάποιος ακούει και μαθαίνει για πρώτη φορά αποτελεί τη βάση όλης της μελλοντικής του κατανόησης».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει κανείς αυτό που έμαθε πρώτο σχετικά με ένα θέμα. Αλλάζει μεν, πολύ δύσκολα δε! Για αυτό το λόγο, δεν θέλεις να μάθει από άλλες πηγές τις πληροφορίες γύρω από αυτά τα θέματα.
Είμαι βέβαιος ότι έχεις κάποιες προσωπικές απόψεις, ως προς το πώς θέλεις να δει το παιδί σου την δραστηριότητα του σεξ και το όλο θέμα του φλερτ και των σχέσεων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Πληροφορήσου σωστά και φρόντισε να δράσεις άμεσα όταν φτάσει η ώρα.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις εσύ το θέμα, είναι και ο τρόπος που τα παιδιά σου το αντιμετωπίζουν συνήθως. Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά αντιγράφουν, όχι μόνο τις απόψεις μας για τα σημαντικά θέματα, αλλά και τη στάση μας απέναντι σε αυτά.
Αν εμείς ως γονείς νιώθουμε αμήχανα να συζητήσουμε για το σεξ, τότε και το παιδί μας θα νιώθει αμήχανα να συζητήσει για αυτό μετά από λίγο καιρό.
Αν εμείς δείχνουμε με τα λόγια και τη στάση μας ότι είναι κάτι που κρατάμε κρυφό ή ντρεπόμαστε ή αποτελεί πολύ «σοβαρό» θέμα, τότε το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά μας.
Έτσι, ενώ έχει σημασία «αυτό που τους λέμε», έχει ακόμα περισσότερη σημασία η στάση μας γύρω από το θέμα, ακόμα και όταν δεν μιλάμε άμεσα για αυτό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν εμείς ως άνθρωποι δεν είμαστε άνετοι με το θέμα «σεξ», είναι καθήκον μας να λύσουμε πρώτα τα δικά μας θέματα και να ενημερωθούμε όπως προβλέπεται, για να μπορούμε να μεταδώσουμε μια υγιή και υπεύθυνη στάση στα παιδιά μας.
Κατά γενική ομολογία, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν πρέπει να συζητάμε για αυτά τα πράγματα με τα παιδιά μας νωρίτερα από μια συγκεκριμένη ηλικία. Ως κατάλληλη ηλικία θεωρείται αυτή της εφηβείας ή λίγο νωρίτερα.
Ωστόσο, σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο ή δύσκολο, αλλά μπορεί να είναι και ωφέλιμο για τα παιδιά το να έχουν συζητήσει με τους γονείς τους εκτενώς για το θέμα «σεξ» πολύ νωρίτερα από την εφηβεία.
Ο εγκέφαλος τους θέλει χρόνο και την εμπειρία της ζωής για να κατανοήσουν, να εμπεδώσουν και να δεχτούν αυτά που θα τους πούμε σχετικά με το «σεξ». Όταν η εφηβεία ‘χτυπήσει’ την πόρτα τους, πιθανότατα δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την απαιτούμενη κατανόηση από μέρους τους. Για αυτό το λόγο, πρέπει να έχουμε προετοιμάσει το έδαφος νωρίτερα.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι, αν τους μιλήσουμε για αυτά τα θέματα όταν θα είναι στην ηλικία των 5-7 ετών για παράδειγμα, θα έχει οποιαδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα στη ζωή τους. Αντίθετα, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα παιδιά που μαθαίνουν και συζητάνε για το θέμα από νωρίς και σε ένα περιβάλλον με άνεση και ασφάλεια, έχουν μια πιο υγιή σεξουαλική ζωή αργότερα ως έφηβοι και ως ενήλικες.
Όλα τα παιδιά έλκονται από το μυστήριο και το άγνωστο (όπως και εμείς βέβαια, αλλά σε μικρότερο βαθμό). Όσο μεγαλώνουν, νέα μυστήρια και νέα «άγνωστα» έρχονται στην αντίληψή τους.
Το μυστήριο έχει την τάση να επηρρεάζει την προσοχή τους, με τρόπο που δεν μπορούν να ελέγξουν. Για αυτό το λόγο, το να τους μιλάμε από νωρίς, με άνεση και χωρίς να δείχνουμε αγωνία ή ανησυχία, καλλιεργεί ένα προστατευτικό στρώμα κατανόησης, βεβαιότητας και αυτοπεποίθησης στο μυαλό του παιδιού μας.
Το παιδί που αισθάνεται ότι ξέρει, ότι γνωρίζει και ότι κατανοεί, δεν θα μαγνητιστεί χωρίς έλεγχο από το νέο μυστήριο που ονομάζεται «σεξ» και «σεξουαλικότητα». Θα είναι πολύ πιο σωστά προετοιμασμένο, πιο ασφαλές και θα έχει πολύ λιγότερους λόγους να «ψάξει ανορθόδοξους τρόπους» να λύσει αυτό το μυστήριο ή να κάνει κάτι ριψοκίνδυνο.
Με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους, συστήνεται και εμείς να μην παρουσιάζουμε το θέμα ως «μυστήριο».
Όπως σωστά λέει το ένστικτο πολλών μαμάδων που έχω συζητήσει κατά καιρούς, μπορεί να φοβάστε, αλλά τελικά μιλήστε με τα παιδιά σας. Όσο δύσκολο να είναι ένα θέμα, είναι καλύτερα να το συζητήσουμε εκτενώς, αρκετές φορές, με ηρεμία και ήρεμη-φιλική περιέργεια, παρά να το αποφύγουμε.
–
–
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε από τον Νάσο Θεοδοσόπουλο αρχικά στο περιοδικό 4moms.gr και μπορείτε να το βρείτε εδώ.