Περίληψη σε 1 Πρόταση
Το βιβλίο Principles περιγράφει τα Αξιώματα της επιτυχίας στη ζωή και τη δουλειά, όπως τις συνέλαβε ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής Ray Dalio (Ρέι Ντάλιο), μετά από μια εκπληκτική πορεία 40 ετών στον χώρο των οικονομικών.
Εκτεταμένη Περίληψη
Άκουσα το όνομα Ray Dalio πριν από λίγα χρόνια, από έναν καλό φίλο επιχειρηματία. Λίγο μετά το είδα ο ίδιος μπροστά μου, όταν διάβαζα το βιβλίο Money: Master the Game, από τον Tony Robbins (Τόνι Ρόμπινς).
Είναι ο Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Bridgewater Associates, των πιο σημαντικών και επιτυχημένων Αντισταθμιστικών Κεφαλαίων (hedge funds) στον κόσμο.
Ξαφνιάστηκα όταν έμαθα ότι είχε μοιραστεί με ανεξάρτητους επενδυτές το προσωπικό πλάνο επενδύσεων (επιτυχημένο για 23 έτη στη σειρά!) υπό την ονομασία «All Seasons Portfolio». Δεν είχε κανέναν λόγο να το κάνει, ήταν ήδη επιτυχημένος και οι επενδυτές δεν συνηθίζουν να μοιράζονται τις γνώσεις τους.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν η επιμονή του Τόνι που τον έκανε να μεταδώσει κάποιες από τις γνώσεις του μέσα από τις σελίδες αυτού του καινούριου του βιβλίου (εκδ. 2017) . Άσχετα όμως με τον λόγο που αυτές οι γνώσεις διαδόθηκαν, εσύ και εγώ έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε λίγο καλύτερα πως σκέφτεται και κινείται ένας τόσο επιτυχημένος άνθρωπος στα οικονομικά.
Το βιβλίο Principles περιέχει δύο τόμους, ο ένας αναφέρεται στην εργασία και ο άλλος στην υπόλοιπη ζωή. Περιέχει εκατοντάδες κανόνες που μοιάζουν με μαθηματικούς αλγόριθμους και ενστικτώδεις αλήθειες, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν φανάρια στη μεγάλη νύχτα και την ομίχλη της ζωής.
Ο Ray σχεδίασε αυτούς τους κανόνες μέσα από τις εμπειρίες της ζωής του, καλές και κακές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι αυτοί οι κανόνες τον οδήγησαν στην τεράστια επιτυχία του.
Ας δούμε ενδεικτικά τρία (3) από τα Αξιώματα του Ray Dalio:
Αν αυτές οι αρχές ακούγονται ενδιαφέρουσες, συνέχισε παρακάτω για μια βαθύτερη προσέγγιση σε κάποια «μαθήματα» που παίρνουμε από το βιβλίο.
Όταν ρωτήσαν τον Ray γιατί θεωρεί τόσο σημαντικό το να λειτουργεί κανείς με βάση κάποια Αξιώματα, εκείνος απάντησε «Αυτός είναι ο τρόπος να διαχειρίζεσαι με επιτυχία την πραγματικότητα για να πάρεις αυτό που θέλεις από τη ζωή».
Όταν ο Ray ήταν νεότερος έκανε την πρόβλεψη ότι το Μεξικό θα έφτανε στην πτώχευση εξαιτίας των χρεών του και αυτό θα οδηγούσε σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Ήταν τόσο σίγουρος για αυτή την δυσοίωνη πρόβλεψή του, που είχε το θάρρος να καταθέσει επί αυτού μπροστά στο Κογκρέσο και την τηλεόραση.
Παρ’ όλο που στη γενικότερη πρόβλεψη είχε δίκιο και το Μεξικό όντως έφτασε στην χρεωκοπία, εντούτοις αυτό δεν είχε σαν συνέπεια και την μεγάλη οικονομική κρίση που είχε προβλέψει.
Ο Ray είχε επενδύσει τα χαρτοφυλάκια που διαχειριζόταν σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη, αλλά εφόσον η πρόβλεψή του δεν βγήκε, έχασε όλα του τα χρήματα, όλους τους υπαλλήλους και σχεδόν όλη του την περιουσία! Από αυτήν την αποτυχία –την μεγαλύτερη στην καριέρα του- έμαθε πάρα πολύ καλά, ότι το πιο σωστό είναι να παίρνεις αποφάσεις με βάση την λογική και όχι το συναίσθημα.
Η τραγωδία των περισσότερων ανθρώπων προέρχεται από το γεγονός ότι υπερασπίζονται τόσο πολύ τις απόψεις τους –σχεδόν με κάθε κόστος- με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν την πραγματικότητα όπως είναι.
Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Ray έβαλε στόχο, όχι απλώς να ξέρει αν «είναι σωστός» σε μία του άποψη, αλλά να έχει μια μέθοδο για να μετράει την ορθότητα αυτής της άποψης και τον βαθμό συμφωνίας της με την πραγματικότητα. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα ήταν χρήσιμος για τον ίδιο αλλά και για τους υπαλλήλους που εργαζόντουσαν για αυτόν. Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση ήρθε με τον μηχανισμό των Αξιωμάτων.
Για τον Ray, ένα Αξίωμα είναι μια πρόταση που περιγράφει ένα τμήμα της πραγματικότητας όπως αυτό είναι. Πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα περιθώρια για λανθασμένη ερμηνεία και εφόσον το ακολουθείς, να έχεις πάντα ή σχεδόν πάντα θετικά αποτελέσματα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η μέθοδος των αξιωμάτων έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλες μεγάλες προσωπικότητες στον επιχειρηματικό –και όχι μόνο- κόσμο, αλλά ο Ray φαίνεται να το αξιοποίησε περισσότερο από όλους όσους γνωρίζω μέχρι τώρα!
Όπως ο ίδιος έχει σχολιάσει ξανά και ξανά, όλα τα Αξιώματα που γράφει τον έχουν βοηθήσει στην επιτυχημένη του πορεία, ωστόσο κάποια τα θεωρεί εξέχουσας σημασίας και για αυτό τα τονίζει με υπερβάλλοντα ζήλο. Ας τα εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά και εμείς λοιπόν!
Στη θεωρία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σκεφτεί και συμφωνούμε με αυτές τις ιδέες, αναγνωρίζοντας ότι, αν ζούμε σύμφωνα με αυτές, θα είμαστε πολύ καλύτερα. Στην πραγματικότητα όμως, όταν πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ένα συναίσθημα μέσα μας, με τη μορφή μιας φωνούλας, μας λέει «καλύτερα ας μη μιλήσουμε για αυτό… ας μείνει κρυφό».
Από την έρευνα και τη μελέτη μου πάνω στη διάνοια και τους μηχανισμούς μάθησης έχω μιλήσει δημοσίως πολλές φορές για το πρόβλημα του «κρυφού». Όσο και αν πιστεύουμε προς στιγμήν ότι το να κρατήσουμε κάτι κρυφό βοηθάει, στην ουσία καταστρέφει περισσότερο τις σχέσεις και τις συνεργασίες μας. Τα μεγάλα πράγματα χτίζονται μόνο με ειλικρίνεια, καθαρότητα και όπως λέει ο Ray, Διαφάνεια!
Η πρώτη αντίδραση που θα έχει κανείς είναι ότι αν πούμε στους φίλους μας ή στους συνεργάτες μας ότι σκεφτόμαστε, την αλήθεια που σκεφτόμαστε για αυτούς, τότε θα υπάρξει ρήξη και αρνητικό συναίσθημα. Στην εταιρία του Ray έχουν εκπαίδευση και κανόνες για να ακολουθούν αυτά τα Αξιώματα και η δοκιμή με εκατοντάδες άτομα έχει δείξει το εξής:
Στην αρχή υπάρχει μια ένταση και λίγο αρνητικό συναίσθημα επειδή υπάρχει αλλαγή (στην οποία υπάρχει αντίσταση όπως έχουμε συζητήσει εδώ). Πολύ σύντομα όμως –ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΦΑΝΤΑΖΌΜΑΣΤΕ– υπάρχει ανακούφιση, αναζωογόνηση και ηρεμία! Σε ένα τέτοιο περιβάλλον λειτουργούμε σε πολύ καλύτερο και ανώτερο επίπεδο εμείς και όλοι οι άλλοι!
Όταν τα παραπάνω δύο Αξιώματα μπουν σε εφαρμογή και αλλάξουν το περιβάλλον σε μια ομάδα (οικογένεια, κοινότητα, επιχείρηση) το επόμενο πράγμα που συμβαίνει είναι αυτό που ονομάζει ο Ray ως «Αξιοκρατία Ιδεών».
Αυτό το Αξίωμα περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η καλύτερη ανάμεσα σε πολλές ιδέες γίνεται αποδεκτή και υποστηρίζεται ανοιχτά και ομόφωνα. Στις περισσότερες ομάδες (και επιχειρήσεις) οι ιδέες επιτρέπεται να έρχονται μόνο από κάποιους, ανάλογα με τη θέση τους, την επιρροή τους και άλλες παραμέτρους. Στην επιχείρηση του Ray μπορεί ο καθένας να φέρει μια ιδέα στο τραπέζι και να εξεταστεί δίκαια ασχέτως από ποιον έρχεται. Σε μια τέτοια ομάδα τα άτομα δεν έχουν συμφέρον να κλίνουν υπέρ του ενός ή του άλλου ατόμου, δεν γίνεται «πόλωση» σε συγκεκριμένα άτομα και συμφέροντα, αλλά επιλέγονται οι καλύτερες ιδέες, οι οποίες αποδίδονται τόσο στο ατόμο που τις σκέφτηκε όσο και σε ολόκληρη την ομάδα.
Ο Ray έχει χτίσει ένα εκλεπτυσμένο σύστημα πάνω σε αυτή την αρχή, με σκοπό να καταγράφει το ιστορικό ιδεών όλων των υπαλλήλων του, την ορθότητά τους, ακόμα και το κατά πόσο γίνονται ευρέως αποδεκτές ή πιστευτές! Το σύστημα προβλέπει ακόμα και την περίπτωση όπου ένα άτομο γίνεται δημοφιλές και η κρίση των μελών της ομάδας επηρρεάζεται από προσωπική συμπάθεια και αποδοχή. Σκοπός είναι να αναδεικνύονται οι καλύτερες ιδέες και όχι απλώς τα πιο δημοφιλή άτομα.
Αν και έχω μελετήσει κάποια πράγματα από τον Ray Dalio και τον θεωρώ μια αξιόλογη φιγούρα στον χώρο του (και όχι μόνο), σίγουρα δεν έχω εμβαθύνει ακόμα όσο θέλω.
Θα σας προτείνω να δείτε αυτή την ομιλία του στο TED ή να διαβάσετε κατευθείαν το βιβλίο του «Principles».