Στρατηγική Επίτευξη Στόχων

Η Στρατηγική Επίτευξη Στόχων περιγράφει το σύνολο των εργαλείων και προσεγγίσεων που χρησιμοποιούμε, ώστε ο μαθητής να θέσει και να πραγματοποιήσει υψηλής ποιότητας στόχους με ακρίβεια, ασφάλεια, ταχύτητα, με σταθερά και μετρήσιμα αποτελέσματα, σε πλήρη αρμονία και ισορροπία με τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής του.

Για αυτό το σκοπό η εργασία γίνεται στους ακόλουθους τέσσερις βασικούς άξονες.

nasost-flag-icon

Πεποιθήσεις

Μπορεί ο μαθητής να θέλει να πραγματοποιήσει ένα στόχο, όμως μια πεποίθηση που φέρει μέσα του τον εμποδίζει να πετύχει στην προσπάθεια του, διαλέγοντας ένα διαφορετικό μονοπάτι. Υπάρχει μια τεχνολογία στο πως αποκαλύπτουμε αυτές τις πεποιθήσεις και με ποιο τρόπο τις χειριζόμαστε αποτελεσματικά.
nasost-heart-icon

Συναίσθημα

Καθώς αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που ωθεί τον μαθητή προς τον στόχο, είναι σημαντικό να πετύχουμε την πλήρη εναρμόνισή του προς την επιδίωξη αυτού του στόχου. Πολλές φορές υπάρχουν υποσυνείδητα αντικρουόμενα συναισθήματα, τα οποία ο μαθητής πρέπει να αναγνωρίσει και να χειριστεί.
Chessboard-icon

Λογική & Πλάνο

Ο μαθητής καλείται να ανακαλύψει και να ενώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε ένα ενοποιημένο πλάνο δράσης, μέσα από το οποίο μπορεί να εξηγήσει το παρελθόν και να προβλέψει το μέλλον. Αν υπάρχει αβεβαιότητα ως προς κάτι, αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να σαμποτάρει την επιθυμία και τελικά την προσπάθειά του.
nasost-dashboard-alt-icon

Δράση & Έλεγχος

Οι ενέργειες που επιλέγονται και η εκτέλεσή τους είναι αυτά που τελικά θα επιφέρουν το Τελικό Επιθυμητό Αποτέλεσμα. Στην πορεία προς το στόχο, καλούμαστε να επανεξετάζουμε τα αποτελέσματα των επιλογών που κάνουμε και να διορθώνουμε τυχόν αποκλίσεις του στρατηγικού σχεδίου.

Δύναμη Θέλησης - Ενέργεια

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίτευξη των στόχων μας είναι η έλλειψη θέλησης και ενέργειας για να τους πετύχουμε. Οι λύσεις μπορεί να υπάρχουν, όμως, όταν ένας άνθρωπος νιώθει απρόθυμος να προχωρήσει ή αρκετά κουρασμένος, τότε ούτε να τις βρει, μα ούτε και να τις εφαρμόσει μπορεί.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία μιας από τις σημαντικότερες μεθόδους (και ίσως τη μοναδική επιστημονικά επαληθευμένη), τη μεθόδο TinyHabits, του Καθηγητή Συμπεριφορικής και διευθυντή του τμήματος μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ, τον Dr B.J. Fogg. Επιπρόσθετα, αξιοποιούμε την ύλη του μαθήματος The Science of Willpower and Change που παραδίδεται στο ίδιο πανεπιστήμιο, από την διακεκριμένη ψυχολόγο Kelly McGonigal και βασίζεται στο βιβλίο της με τίτλο The Willpower Instinct: How Self-Control Works, Why It Matters, and What You Can Do to Get More of It. Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρισμένα υλικά και χρησιμοποιείται από τους κορυφαίους κλινικούς ψυχολόγους στον κόσμο.

Η Δύναμη της Θέλησης μπορεί να καταπιέζεται από πολλούς παράγοντες ή απλώς να εξαντλείται σε άλλες κατευθύνσεις που δεν εξυπηρετούν την προσπάθειά μας. Με προσεκτική έρευνα, μπορούμε να απομακρύνουμε αυτά τα εμπόδια και να αποκτήσουμε περισσότερη ενέργεια και όρεξη, ώστε να συνεχίσουμε όλη τη διαδρομή μέχρι τέλους.

Φυσικά, αν ένα άτομο που νομίζει ότι θέλει να πραγματοποιήσει έναν στόχο, που στην πραγματικότητα δεν θέλει, η διαδικασία αυτή δεν θα τον βοηθήσει να πετύχει τον στόχο αυτόν, αλλά θα τον βοηθήσει να καταλάβει την ψευδή επιθυμία του και τι πραγματικά θέλει.

Η Διαδικασία σε Βήματα

Η Στρατηγική Επίτευξη Στόχων είναι μια διαδικασία που διακρίνεται σε πέντε (5) βήματα. Κάθε ένα περιλαμβάνει όλο το πλήθος των πιθανών προσεγγίσων που θα χρειαστεί ένας μαθητής. Αυτό σημαίνει ότι το Βήμα #2 για τον Γιώργο μπορεί να είναι διαφορετικό από το Βήμα #2 για την Μαρία. Επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά όχι απαραίτητα με την ίδια προσέγγιση.

Η διαδικασία είναι σχεδιασμένη για ανθρώπους με οποιαδήποτε νοοτροπία, αντίληψη ή γνώση. Απευθύνεται στον υλιστή-πραγματιστή, αλλά και στον πιο πνευματικό-σκεπτικιστή άνθρωπο. Το μόνο κριτήριο είναι η επίτευξη και διατήρηση των επιθυμητών στόχων. Τα αποτελέσματα είναι σταθερά και μετρήσιμα.

nasost-com–number-1

Βήμα #1: Παραμετροποίηση Στόχου

Εδώ συγκεντρώνουμε όλες τις παραμέτρους που χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν μας για την πραγματοποίηση του Στόχου. Μετά καθορίζουμε τους παράγοντες, πάνω στους οποίους χρειάζεται να δουλέψουμε στα επόμενα βήματα.
nasost-com–number-2

Βήμα #2: Εστίαση & Απελευθέρωση Περιοριστικών Πεποιθήσεων

Εδώ δουλεύουμε την ικανότητα του μαθητή να εστιάζει στο Στόχο του, διανοητικά και συναισθηματικά. Παράλληλα εντοπίζουμε τις κρυμμένες περιοριστικές πεποιθήσεις, που μπορούν να εμποδίσουν την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.
nasost-com–number-3

Βήμα #3: Γνώση & Στρατηγική

Εδώ καλούμαστε να συλλέξουμε όλες τις απαραίτητες γνώσεις, πληροφορίες και δεξιότητες που θα χρειαστούν, ώστε να πετύχουμε τον επιθυμητό Στόχο. Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε ένα λεπτομερές στατηγικό σχέδιο, το οποίο θα μας οδηγήσει από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα, εκεί που θέλουμε να βρεθούμε τελικά.
nasost-com–number-4

Βήμα #4: Εκτέλεση & Ρουτίνες

Εδώ ξεκινάμε να πραγματοποιούμε όσα έχουμε γράψει στο στρατηγικό μας σχέδιο. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να αναπτύσουμε τις όποιες δεξιότητες χρειαζόμαστε και ακολουθούμε κάποιες ρουτίνες που διασφαλίζουν υψηλά επίπεδα νοητικής εστίασης, ενέργειας και προθυμίας για ολοκλήρωση.
nasost-com–number-5

Βήμα #5: Έλεγχος & Διόρθωση

Εδώ κάνουμε τακτική αξιολόγηση της προόδου μας, εντοπίζουμε σημεία που χρειάζονται διόρθωση, προσεγγίσεις που χρειάζονται αλλαγές και ανανεώνουμε το στρατηγικό μας σχέδιο. Μετά από κάθε έλεγχο γινόμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί, έως ότου πραγματοποιήσουμε τον επιθυμητό Στόχο.

Καθαρή Πρόθεση

Όπως πολύ καλά λέει και στους μαθητές του ο φίλος και πολύ καλός Coach Μπάμπης Παπαδόπουλος, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε ενέργεια προς την επίτευξη ενός στόχου, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από μια αποκρυσταλωμένη και πολύ καλά θεμελιωμένη πρόθεση.

Αληθεύει ωστόσο, ότι η ίδια η δράση αλλάζει τη νοοτροποία και οι ενέργειες προς μια κατεύθυνση, αυξάνουν σημαντικά την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση! Για πολλούς ανθρώπους όμως, λείπει η ισχυρή και ξεκάθαρη πρόθεση.

Η πρόθεση είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε. Αν το θεμέλιο δεν είναι σταθερό και ισχυρό, τότε πολύ εύκολα μπορούμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Στη ζωή σπάνια συμβαίνει αυτό που θέλουμε, την ώρα που το θέλουμε. Είναι η πρόθεση, ο καθοριστικός παράγοντας, που ορίζει πόσο μακρυά θα φτάσουμε τελικά.

Πολύ συχνά το περιβάλλον, δηλαδή καταστάσεις, ο χρόνος και οι επιθυμίες των άλλων ανθρώπων ασκούν μια αντίθετη δύναμη προς την προσπάθεια μας να πετύχουμε ένα στόχο. Όσοι έχετε μελετήσει πιο παλιό υλικό μου θα θυμάστε τα Αξιώματα των Δυνάμεων, από την NTMethod.

«Ο Άνθρωπος που δεν έχει εσωτερικές συγκρούσεις σχετικά με τον Στόχο του, διαθέτει Καθαρή Πρόθεση»

Η πρόθεση αποτελείται από συνειδητή και υποσυνείδητη εστίαση, καθώς και από τους αιτίες τους. Οι αιτίες που καθορίζουν το αντικείμενο, τη μορφή και την ένταση της νοητικής εστίασης, είναι στην ουσία εμπειρίες που έχουμε ήδη βιώσει, καθώς και οι αποφάσεις που πήραμε σχετικά με αυτές.

Οι πιο ισχυρές αποφάσεις ονομάζονται πεποιθήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων παραμένουν κρυμμένες από την άμεση μνήμη μας, βαθιά στο υποσυνείδητο.

Όταν εργαζόμαστε πάνω στον παράγοντα της πρόθεσης, φέρνουμε στην επιφάνεια αυτές τις αιτίες, ενώ ταυτόχρονα δουλεύουμε στο παρόν, βελτιώνοντας την ικανότητα νοητικής εστίασης. Ο συνδιασμός αυτών των δύο προσεγγίσεων επιφέρει μεγάλες αλλαγές, σε βαθμό που έχουν χαρακτηριστεί από κάποιους ως «μεταμορφωτικές».

Όραμα & Στόχοι

Παρά το γεγονός ότι όλοι μας έχουμε όνειρα, στόχους και επιθυμίες, δεν έχουμε όλοι την ίδια επιτυχία όταν πρασπαθούμε να τους πετύχουμε. Ένας από τους σημαντικούς λόγους έχει να κάνει με τη σχέση αυτών των στόχων μεταξύ τους. Όποιος και αν είναι ο στόχος με τον οποίο καταπιανόμαστε, θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Αυτό το ευρύτερο σχέδιο ονομάζεται Όραμα. Αν οι στόχοι που θα εκπληρώσουν το όραμά μας δεν είναι είναι μεταξύ τους εναρμονισμένοι, ενισχύοντας ο ένας τον άλλον (και όχι να σαμποτάρει ο ένας τον άλλον), τότε με το ένα χέρι θα χτίζουμε και με το άλλο θα γκρεμίζουμε.

Επίσης, το όραμα θα πρέπει να ακολουθεί πλήρως την προσωπική ηθική μας, καθώς και τον Βασικό Σκοπό που έχει κανείς στη ζωή. Και τα δύο αυτά θέματα αποτελούν από μόνα τους ολόκληρα κεφάλαια, εξαιρετικής σπουδαιότητας.

«Δεν θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να πετύχει οποιονδήποτε στόχο, εάν εναντιώνεται σε αυτό που πραγματικά Είσαι!»

Στρατηγικός Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός ενός πλάνου δράσης δεν είναι κάτι καινούριο, με τη διαφορά όμως, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δεν σχεδιάζουν πραγματικά ένα πλάνο δράσης! Αντιθέτως, βασίζονται σε μια ακολουθία 2-3 βημάτων που πιστεύουν ότι θα τους δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό απέχει πολύ από μια πραγματική στρατηγική βάθους.

Ο σχεδιασμός μιας πραγματικής «στρατηγικής» είναι ένα απαιτητικό διανοητικό έργο (για αυτό και το αποφεύγουμε συνήθως) και αν οι στόχοι σου περιλαμβάνουν να πετύχεις πράγματα που μέχρι σήμερα σου φάνταζαν αδιανόητα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα όπλα που διαθέτεις, συμπεριλαμβανομένου και του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Χρειάζεται αποκρυσταλλωμένη αντίληψη σχετικά με την επιλογή, τη φύση και τις διαφορές των ποικίλων εννοιών όπως: στόχος, σκοπός, όραμα, διαφορετικά είδη στόχων…

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο πιο πολύπλοκο από όσο χρειάζεται για να πετύχει τον σκοπό του. Οι άνθρωποι που συχνά φοβούνται να δράσουν (για λόγους που μπορούμε να εντοπίσουμε και να τους χειριστούμε στη συνεδρία), ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την οργάνωση τόσο έντονα και για τόσο καιρό, που τελικά δεν εκτελούν σχεδόν τίποτα.

Έχεις Ερωτήσεις ή Θέλεις να Κάνουμε μια Δωρεάν Αξιολόγηση για την Δική σου Υπόθεση;

Συμπλήρωσε τη φόρμα ακριβώς από κάτω και θα επικοινωνήσω το συντομότερο μαζί σου. Μην ξεχάσεις να μου γράψεις τον προσωπικό σου αριθμό για να σε καλέσω.

Αν βρίσκεσαι στο εξωτερικό θα επικοινωνήσουμε μέσω Skype, Viber, WhatsApp ή Facebook Messenger, συμπλήρωσε οποιοδήποτε από αυτά σε διευκολύνει και θα σε καλέσω εκεί.

Φόρμα Επικοινωνίας