«Αφιερωμένο στον Μιχάλη και τον Θοδωρή».
Εδώ και μερικά χρόνια μιλάω στις διαλέξεις μου και στις συνεδρίες μας για τις παρανοήσεις και τα λάθη στον χώρο της αυτοβελτίωσης.
Για χρόνια ένιωθα και εγώ ότι αυτοί οι άνθρωποι (οι γκουρού) ήξεραν τι έλεγαν. Μέχρι που μορφώθηκα λίγο περισσότερο. Μέχρι που σταμάτησα να κοιτάω μόνο το δικό μου μυαλό…
Οι Γκουρού λένε ψέματα. Μας λένε ψέματα.
Τους λόγους τους εξηγώ εκτενώς στο άρθρο μου με τίτλο «ο Τοξικός Κόσμος της Αυτοβελτίωσης». Σε αυτό το κείμενο θα οργανώσω τα σημαντικότερα ψέματα και τις πιο ισχυρές αυταπάτες και παρανοήσεις.
Θεωρώ ότι αν είχα διαβάσει ένα τέτοιο άρθρο στα 17 μου θα είχα γλυτώσει πολύ χρόνο.
So… σε παρακαλώ δώσε το σε όποιον ξεκινάει το ταξίδι του τώρα ή σε όποιον βρίσκεται καιρό και βλέπεις είτε ότι δεν έχει προοδεύσει αρκετά, είτε ότι βρίσκεται ταγμένος σε μια διδασκαλία.
Με όλη μου την καρδιά… Νάσος.
—
—
—
«Αν βάλεις 10.000 ώρες πρακτική σε κάτι θα γίνεις κορυφαίος σε αυτό».
Τον μύθο των 10.000 ωρών επανάφερε στο προσκήνιο το 2008 ο Καναδός συγγραφέας (και δημοσιογράφος) Malcolm Timothy Gladwell, μέσα από το πολύ εμπορικό βιβλίο ποπ ψυχολογίας με τίτλο Outliers.
Όπως λέει ο ίδιος η ιδέα προέρχεται από το τον Σουηδό ψυχολόγο και καθηγητή ψυχολογίας K. Anders Ericsson. Τι ακριβώς όμως λέει ο ίδιος ο Ericsson για αυτό που έχει πει;
Ο ίδιος εξηγεί ότι ο αριθμός 10.000 είναι αυθαίρετος. Δεν μέτρησε ποτέ τις πραγματικές ώρες κανενός από τους ανθρώπους που εξέτασε (άτομα με εξαιρετικές ικανότητες στον τομέα τους).
Έκανε απλώς κάποιους υπολογισμούς και υποθέσεις, στο περίπου…!
Απλώς το 10.000 ήταν πολύ πιο εύκολο και εμπορικό από 7.250 ή το 11.490,
Τι εννοείς εμπορικό;
Α, δεν σας το είπα ε;
Ο Ericsson έχει δημιουργήσει την ιδέα, το υλικό και εμπορεύεται το όλο θέμα της «Επιστήμης της Επιτυχίας και της Υψηλής Απόδοσης» για σοβαρά χρηματικά αντίτιμα από ήδη φτασμένους επιχειρηματίες, Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχους και διάσημους… ενώ ταυτόχρονα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο.
😲…
Τσακ μπουμ μπουμ… είχα γνωρίσει και έναν μαθητή του κάποτε.
(Δε λέω κάτι άλλο, ο άνθρωπος μας άφησε χρόνους φέτος -2020-).
Άρα η μητέρα μου που έχει μαγειρέψει περισσότερες από 10.000 ώρες θα έπρεπε να ανοίξει εστιατόριο και σίγουρα θα πετύχει, ή θα πρέπει να μην βάζει περισσότερο αλάτι ποτέ ή θα πρέπει να μην της λασπώνει το κέικ… 😜 (εκεί που μετράει δεν πετυχαίνει ο κανόνας!!!)
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα δεδομένα και τις μετά-αναλύσεις πάνω στην αρχική έρευνα ΕΔΩ.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ & ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ/ΒΙΒΛΙΑ
«Επανέλαβε ξανά και ξανά, κάθε μέρα και κάθε ώρα τη σωστή λέξη/φράση και το μυαλό σου θα αλλάξει εντελώς».
Ο Tony Robbins προτείνει να λες τη φράση «ότι χρειάζομαι είναι ήδη μέσα μου, ότι χρειάζομαι είναι ήδη μέσα μου»…
Ο Brian Tracy προτείνει να λες «Είμαι ο καλύτερος, είμαι ο καλύτερος, είμαι ο καλύτερος»…
Ο Tony και ο Brian ίσως το λένε, αλλά, το πιστεύουν ήδη.
Σε αυτή τη λίστα επιστημονικών μελετών, εξετάζεται εκτός των άλλων και κατά πόσο ισχύει η παραπάνω ιδέα.
Ξέρετε ποιο είναι το γενικό πόρισμα;
Άρα, ο ήδη επιτυχημένος και ταλαντούχος δεν την χρειάζεται και όλοι οι άλλοι δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν.
—
Μήπως τα βιβλία αυτοβελτίωσης γράφονται από αισιόδοξους ανθρώπους, που ήταν και θα είναι αισιόδοξοι έτσι και αλλιώς, και μήπως οι απαισιόδοξοι από τη φύση τους άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ τελικά όσα βιβλία αισιόδοξων και αν διαβάσουν;
—
Όπως λέει ένας από τους «πατέρες» της θετικής ψυχολογίας, ο Martin Seligman:
«Διαπιστώσαμε ότι η απλή επανάληψη θετικών δηλώσεων στον εαυτό σας δεν αυξάνει τη διάθεση ή τα αποτελέσματα, εκτός από μια προσωρινή αίσθηση εφορίας χωρίς κανένα αντίκτυπο στον εξωτερικό κόσμο».
–
–