Διάβασε το μέρος 1
–
Ψέμα #3: Οραματισμός & Η Δύναμη της Έλξης
«Οραματίσου τον εαυτό σου επιτυχημένο και θα συμβεί».
Στην αρχή η ιδέα προήλθε από κάποιες μορφές διαλογισμού, που καμία σχέση δεν είχαν με την υλιστική επιτυχία και αυθονία. Στις μέρες μας επανήλθε από το διαβόητο βιβλίο το Μυστικό και από δεκάδες γκουρού και «δασκάλους»…
Που βασίζονται όλοι αυτοί;
Η επίσημη έρευνα έχει δείξει επαληθεύσημα θετικά αποτελέσματα μόνο στο χώρο του αθλητισμού, μέχρι τώρα!
Τι Αποτελέσματα & Γιατί Μόνο στα Σπορ;
- Τα άτομα που οραματίζονταν μόνο για ένα χρονικό διάστημα είχαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτούς που δεν οραματίζονταν αλλά επίσης και δεν εξασκούνταν.
- Τα άτομα που εξασκούνταν είχαν μακρά τα καλύτερα αποτελέσματα.
- Τα άτομα που εξασκούνταν και οραματίζονταν είχαν παρόμοια αποτελέσματα με άτομα που εξασκούνταν.
Όπως γίνεται σαφές παραπάνω, η πραγματική εξάσκηση είναι διαδικασία σημαντικά ανώτερη, σε σχέση με τον οραματισμό και ότι αφορά τα αποτελέσματα. Ο οραματισμός δείχνει κάποια αποτελέσματα μόνο σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν τίποτα. Αλλιώς, η όποια διαφορά είναι αμελητέα.
Ο αθλητισμός αφορά την κίνηση και τις ικανότητες του σώματος κατά βάση.
Πιο συγκεκριμένα:
- Βασίζεται στη «μυϊκή μνήμη», η οποία είναι πολύ δυνατή έτσι και αλλιώς.
- Βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά προβλέψιμο και ελεγχόμενο περιβάλλον, με κανόνες, υψηλό επίπεδο ομαδικότητας (ή μοναχικότητα).
- Είναι εξαιρετικά αρχέγονη δραστηριότητα, η κίνηση ενυπάρχει σχεδόν από την αρχή της εμφάνισης της ζωής.
Τώρα σκέψου τι εννοούν επιτυχία οι περισσότεροι άνθρωποι;
Αν έχεις σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσεις οραματισμό, τι ακριβώς ήθελες να πετύχεις;
- Επαγγελματική ανέλιξη;
- Οικονομική ελευθερία
- Υλικά αγαθά;
- Αναγνώριση;
- Φήμη;
- Τον κατάλληλο σύντροφο;
Δεν είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα διαλέξουν να οραματιστούν αυτά τα πράγματα;

Πόσο σχέση έχουν αυτά με τη μυϊκή μνήμη;
Σχεδόν καμία!
—
—
—
Η επιτυχία που φαντάζεσαι απαιτεί άλλες ικανότητες, διαφορετικές από αυτές που χρειάζονται όταν αθλούμαστε.
Παρακάτω, στην ενότητα «sos, τα σωστά δεδομένα για τον οραματισμό» θα εξηγήσω την πραγματικότητα του γιατί, πότε και με ποιο τρόπο δουλεύει ο οραματισμός.
Λογικός Αντίλογος
- Είναι το «μυστικό» που κανένας δεν ξέρει, εκτός από τους γκουρού…
- Είσαι βέβαιος ότι όσοι δεν έχουν πετύχει δεν έχουν οραματιστεί;
- Είσαι βέβαιος ότι ο οραματισμός προκάλεσε την επιτυχία σε κάποιον;
- Αν έχεις πρόσβαση σε κάποιον πλούσιο ή πετυχημένο, τον οποίο εμπιστεύεσαι πραγματικά και δεν μασάει τα λόγια του, ρώτησέ τον πόσο σημασία νομίζει ότι έχει ο οραματισμός και πόσο ο ίδιος έχει οραματιστεί.
(SOS) Τα Σωστά Δεδομένα για τον Οραματισμό
- Η φαντασία και ο οραματισμός δεν είναι ισοδύναμα με την πραγματική εμπειρία.Ο οραματισμός είναι μια διαδικασία φαντασίας. Έχουμε ακούσει ότι για το νου η φαντασία ισοδυναμεί με την πραγματικότητα, δηλαδή ότι ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει τη διαφορά. Αυτή η ιδέα –όπως πολλές άλλες pop ιδέες- που έχουν υιοθετηθεί από τους οπαδούς της «νέας εποχής» είναι επίσης εντελώς παρεξηγημένη!Τα πειράματα που ισχυρίζονται ότι βασίζονται, δεν έδειξαν ποτέ αυτό!! Αυτή η ιδέα είναι δική τους «ερμηνεία». Πιο ακριβές είναι ότι η φαντασία δημιουργεί μεν νευρωνική δραστηριότητα, παρόμοια με μια πραγματική εμπειρία (όχι όμως ίδια), είναι όμως 6 ως 20 φορές πιο αδύναμη!!
- Ο οραματισμός εστιάζει την υποσυνείδητη προσοχή συνήθως σε αυτό που θέλουμε. Αν οραματίζομαι ότι πουλάω μεγάλα καινούρια σπίτια για πολύ καλές προμήθειες (ας πούμε ότι είμαι μεσίτης), είναι αρκετά πιθανό ότι τα πάω λίγο καλύτερα τους επόμενους μήνες. Ο λόγος δεν είναι ούτε η «δύναμη της έλξης», ούτε κάποιο ψυχικό μυστικό. Είναι πολύ πιο απλό και λιγότερο ρομαντικό. Περισσότερη προσοχή σε κάτι σε κάνει να βλέπεις περισσότερα σχετικά δεδομένα.Όταν «οραματίζομαι» κάθε μέρα, το υποσυνείδητο βλέπει περισσότερες ευκαιρίες και τις διαχειρίζεται καλύτερα. Οι ευκαιρίες, οι άνθρωποι και οι πελάτες ήταν και θα είναι πάντοτε εκεί. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι τώρα τα βλέπω περισσότερο. Για να το καταλάβεις καλύτερα αυτό θυμήσου όταν ήσουν παιδί. Αν άρχιζες να ασχολείσαι με ένα τύπο παιχνιδιού, ξαφνικά έβλεπες σχετικά πράγματα παντού.Πήγαινες για λαμπάδα και έβλεπες τις λαμπάδες με αυτό το παιχνίδι. Πήγαινες σχολείο και ανακάλυπτες ότι και άλλοι φίλοι ή φίλες σου παίζουν με αυτό. Το ίδιο σου συνέβη με την αγαπημένη σου μουσική όταν ήσουν λίγο μεγαλύτερος στο γυμνάσιο ή το λύκειο. Το ίδιο συνέβη με το αμάξι που σκεφτόσουν να πάρεις… και η λίστα συνεχίζεται.
- Ο οραματισμός δουλεύει μόνο για αυτά που εμείς κάνουμε, όχι για όσα συμβαίνουν έξω από μας. Το να οραματιστούμε ότι κάποιος άλλος θα κάνει κάτι, ότι θα εμφανιστεί η τάδε ευκαιρία, ότι η αγορά θα ανταποκριθεί έτσι ή αλλιώς… τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί. Κάτσε σε έναν δρόμο και οραματίσου ότι εμφανίζεται μια κόκκινη πόρσε. Εφόσον οι κόκκινες πόρσε είναι σπάνιες (αν υπάρχουν καθόλου), όσο και να οραματιστείς δε θα γίνει τίποτα.Επίσης, αν οραματίζεσαι πράγματα που συμβαίνουν που και που, θα ανακαλύψεις ότι η στατιστική προβλεψιμότητα σε έχει ήδη καλυμμένο! Δηλαδή, αν κάτι συμβαίνει στατιστικά 2 φορές τη μέρα, όσο και να οραματιστείς δε θα αλλάξει αυτός ο αριθμός, προς έκπληξη σου ίσως!Από το 1950 ως το 1990 οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνέλεξαν, μελέτησαν και πειραματίστηκαν με όλες τις «τεχνολογίες» εναλλακτικής δύναμης, όπως ο οραματισμός, η απομακρυσμένη ενόραση και πολλά άλλα. Πιστεύεται ότι αν είχαν αποτέλεσμα θα είχαν τερματίσει αυτές τις επιχειρήσεις;;
- Ο οραματισμός δουλεύει κυρίως στο πεδίο της φυσικής δράσης. Ο εγκέφαλος έχει πολύ παλαιότερα και σημαντικότερα κέντρα για την κίνηση και τη φυσική δραστηριότητα από ότι για τη διαχείριση οικονομικών πόρων, διαφημιστικών κινήσεων, μοντέρνων επιχειρήσεων, κ.λπ.. Γνώσεις, στοιχεία της συμπεριφοράς, νοητικές στάσεις, ψυχολογικές και συναισθηματικές θέσεις δεν παράγονται μέσω του οραματισμού, εκτός από πολύ σύντομα και μόνο ως υποκειμενική αίσθηση μέσα στο νου αυτού που οραματίζεται.Νομίζετε ότι οι (πολλοί περισσότεροι) αποτυχημένοι επιχειρηματίες και αθλητές δεν οραματίστηκαν την επιτυχία τους;😂 Όχι Νάσο, απλώς δεν το έκαναν σωστά…
Προσοχή
Ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα άτομα που δοκιμάζουν οραματισμό συχνά παρουσιάζουν ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα.
Επειδή «νιώθουν» καλύτερα για τον εαυτό τους και το στόχο τους, ο εγκέφαλος λαμβάνει ντοπαμίνη (η ουσία που μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση) και στη συνέχεια βρίσκει λιγότερο επιτακτικό να εκτελέσει τις ενέργειες που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο εκάστοτε στόχος.
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τους παράγοντες που επιρρεάζουν θετικά και αρνητικά τη θέληση στο βιβλίο Willpower Instinct της Kelly McGonigal.
Ψέμα #4: «Πλαστικότητα» του Εγκεφάλου
«Ο νους μπορεί να αλλάξει και να πετύχει τα πάντα».
Η ιδέα αυτή –όπως και όλες οι άλλες- βασίζεται σε κάτι αληθινό αλλά στην πορεία αλλοιώνεται και παραμορφώνεται για να εξυπηρετήσει κάποιους άλλους και να προστατεύσει τον εγωισμό μας.
Το ανήθικο στον τρόπο που το παρουσιάζουν συχνά είναι ότι μας λένε ότι μπορούμε να γίνουμε οτιδήποτε και οποιοιδήποτε θέλουμε.
Θες να γίνεις σαν τον ______; (βάλε το όνομα κάποιου που θαυμάζεις)
Σου λένε ότι μπορείς…
—

—
Μπορείς όμως στ’ αλήθεια;
—
—
Υπάρχει μια ανακούφιση στην ιδέα ότι όλο αυτό που κουβαλάω στο κεφάλι μου μπορεί να αλλάξει.
Θα μπορούσα να γλυτώσω από πολλά βάσανα και πόνους τους παρελθόντος.
Θα μπορούσα να απαλλαγώ από αρνητικές σκέψεις, άχρηστες συμπεριφορές, κακές παρορμήσεις.
Θα μπορούσα να μην είμαι όλα όσα δε θέλω και να είμαι δυνατός, γεμάτος σιγουριά, ευφυής, σοφός και ότι άλλο λαχταράει η καρδιά μου…
Έτσι δεν χρειάζεται να ζήσω με όσα δε μου αρέσουν.
Το νέο μου «Εγώ» θα είναι ευτυχισμένο και δε θα έχει καμία σύνδεση με ότι ήμουν πριν (δηλαδή όλη μου η ιστορία)…
Τι Ακριβώς Σημαίνει «Πλαστικότητα»
Ο όρος χρησιμοποιείται με δύο τρόπους:
- Ότι ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να ξαναχτίζει περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη ή αλλοίωση. Ο εγκέφαλος, σε αντίθεση με άλλα όργανα του σώματος έχει με διαφορά πολύ καλύτερη ικανότητα ίασης και αναδημιουργίας.
- Ότι η συμπεριφορά και όλα τα ψυχικά μας χαρακτηριστικά δεν είναι μόνιμα και αμετάκλητα αλλά όλα μπορούν να αλλάξουν και να διαμορφωθούν διαφορετικά, αν ξέρεις πώς να καθοδηγήσεις αυτή τη διαδικασία.
Τα Σωστά Δεδομένα
- Κάποιες περιοχές του εγκεφάλου διαθέτουν μεγαλύτερη πλαστικότητα από άλλες. Καμία περιοχή όμως δεν μπορεί να διορθώσει βλάβες από ένα σημείο και μετά, το «σημείο χωρίς επιστροφή». Δες τη σχετική έκθεση έρευνας.
- Κάποια στοιχεία της προσωπικότητας μπορούν να αλλάξουν, να αντικατασταθούν, να αναδιαμορφωθούν ή να απενεργοποιηθούν εντελώς. Ακόμα όμως περισσότερο ξέρουμε ότι πολλά ψυχικά στοιχεία δεν θα αλλάξουν. Πριν χρόνια πιστεύαμε ότι μπορεί να σβηστεί εντελώς ένα «τραύμα» από το νου του ασθενή. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό δεν γίνεται στα αλήθεια.Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε και αν ο ασθενής τα πάει καλά στη ζωή του το γενικότερο περιστατικό «αποδιεγείρεται» όπως λέμε. Ωστόσο, όλα τα περιστατικά (τραύματα) παραμένουν για πάντα στο άτομο και με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να ξαναβρεθούν και να εμφανιστούν.Κανένας δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι μέρος των ψυχικών στοιχείων μπορεί να αλλάξει, σε τι βαθμό ή ποια θα είναι η καθοριστική ενέργεια που θα επιφέρει την αλλαγή. Θα ήταν, τουλάχιστον επιπόλαιο, ακόμα και εν έτη 2021, να θεωρήσουμε ότι γνωρίζουμε τόσο καλά τον ανθρώπινο νου!
Επίλογος
Είναι πάρα πολύ εύκολο να μπερδέψουμε τα όρια μεταξύ γνώσης, φιλοδοξίας και εμπορικής επικοινωνιακής πολιτικής. Ακόμα πιο εύκολο είναι εμείς ως παρατηρητές και ακροατές να πλανευτούμε. Για αυτό προσέξτε.
Προσέξτε τις υποσχέσεις, προσέξτε τα ψιλά γράμματα. Αναζητήστε πραγματικά πειραματικά δεδομένα από ανεξάρτητες πηγές. Ελέγξτε τα αρχεία των εφαρμογών αν υπάρχουν, μιλήστε με άτομα που το έκαναν, όχι για να σας αποθαρρύνουν αλλά για να είστε ρεαλιστικοί στις προσδοκίες σας και φυσικά να προστατεύσετε το χρόνο, την ενέργεια και τα χρήματά σας.
Μάθετε να αξιολογείτε τα δεδομένα, τις πηγές και τις μεθόδους μετάδοσης αυτών των δεδομένων… δημιουργείστε ένα δικό σας σύστημα αξιολόγησης της γνώσης!
Ότι και αν κάνετε, να είστε εσείς που αποφασίζετε και να αναλαμβάνετε την ευθύνη των επιλογών σας στο τέλος.
–
Με αγάπη, Νάσος