Άκου την ανάγνωση του άρθρου.
Αν υπάρχει ένα βιβλίο, το οποίο βρίσκεται, πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο, στις λίστες ανάγνωσης όσων έχουν αναγνωριστεί, επειδή πέτυχαν μερικά σπουδαία επιτεύγματα στη ζωή τους, τότε αυτό είναι το «Think and Grow Rich», του Αμερικανού Ναπολέων Χιλ
Έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Γίνετε Πλούσιοι Με Τη Δύναμη Της Σκέψης».
Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε με την προτροπή του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Άντριου Κάρνεγκι και βασίστηκε σε περισσότερες από 500 συνεντεύξεις ανθρώπων, τους οποίους σήμερα θυμόμαστε ως τους σπουδαιότερους και ισχυρότερους της αυγής του 20ού αιώνα.
Μεταξύ αυτών είναι οι Χένρι Φόρντ, Τζέϊ Πι Μόργκαν, Τζών Ροκφέλλερ, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Τόμας Έντισον, Θίοντορ Ρούσβελτ, Ουίλμπερ Ράϊτ και Χάουαρντ Ταφτ.
Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1937 και έως τώρα έχει πουλήσει πάνω από 70 εκατομμύρια αντίτυπα, δίνοντάς του τη διάκριση ως το Νο1 μπεστ-σέλλερ όλων των εποχών στην κατηγορία της προσωπικής ανάπτυξης.
Στον πυρήνα του βιβλίου αυτού υπάρχουν 13 αρχές, οι οποίες συνθέτουν μια συνταγή, μια φιλοσοφία προσωπικής διάκρισης, για την οποία φιλοσοφία ο Ναπολέων Χιλ πίστευε, ότι θα μπορούσε να βοηθήσει έναν άνθρωπο να πετύχει σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής∙ όχι μόνο στον τομέα των επιχειρήσεων. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι 13 αρχές.
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά ας τονίσουμε ότι, το να γίνεις πλούσιος, ξεκινά με την επιθυμία σου να το καταφέρεις. Δεν μιλάμε απλώς για μια ευχή, αλλά για μία έντονη, φλογερή και επίμονη επιθυμία, η οποία είναι απαραίτητο να συνοδεύεται τόσο από ένα σχέδιο, όσο και από την αμείωτη αποφασιστικότητα για την τήρηση αυτού του σχεδίου.
Ο συγγραφέας παρουσιάζει μια μέθοδο, η οποία αποτελείται από έξι μέρη και διασφαλίζει ότι, αν πράγματι έχεις μια τέτοια επιθυμία, τότε όντως μπορείς να ξεκινήσεις. Τα έξι βήματα της μεθόδου είναι:
Η έντονη και καθαρή επιθυμία μπορεί να μετασχηματιστεί (να πάρει μορφή) στον κόσμο της ύλης∙ αυτή είναι η αρχή στην οποία βασίζεται ο Ναπολέων.
Ο συνδετικός κρίκος είναι ο υποσυνείδητος νους, ο οποίος ενεργεί κάτω από την επιφάνεια της αντίληψης, ώστε να επιτύχει και να θέσει σε ολοκλήρωση αυτό στο οποίο έχει κατευθυνθεί.
Είναι φυσιολογικό ότι, για να κινηθεί ο υποσυνείδητος νους προς έναν σκοπό, θα πρέπει να πιστέψει ότι ο σκοπός αυτός είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί.
Η πίστη είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ο συγγραφέας την περιγράφει ως μια κατάσταση του νου, η οποία μπορεί να προκληθεί ή να δημιουργηθεί με επιβεβαίωση ή επαναλαμβανόμενες οδηγίες στον υποσυνείδητο νου, μέσω της αρχής της αυτοσυγκέντρωσης.
Η μόνη γνωστή μέθοδο για να αναπτύξουμε ηθελημένα την πίστη μας σε κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί στο φυσικό σύμπαν, είναι να επαναλαμβάνουμε επιβεβαιώσεις και εντολές στο υποσυνείδητό μας.
Με αυτή την πρακτική μπορούμε να πείσουμε το υποσυνείδητό μας να μετασχηματίσει αυτή την ώθηση στο «φυσικό ισοδύναμο» της.
Ο συγγραφέας αποδίδει τόσο την καλή, όσο και την κακή τύχη σε αυτή την πρακτική. Με άλλα λόγια, κάποιος που αφήνει τον εαυτό του να πιστέψει αρνητικά πράγματα, στέλνει μήνυμα στο υποσυνείδητό του ότι μπορεί να ενεργεί πάνω σε αυτές τις αρνητικές πεποιθήσεις και να τις μετατρέπει σε πραγματικότητα.
Αν κάποιος παραμελεί αυτή την πρακτική και επιτρέπει στο υποσυνείδητό του να λειτουργεί αρνητικά, τότε κινδυνεύει ώστε η συνεχής και ανεξέλεγκτη λειτουργία του υποσυνείδητου να ρυθμιστεί για αποτυχία! Και αν το ίδιο άτομο δεν αποφασίσει να κάνει κάτι για αυτό, η λειτουργία αυτή μπορεί να συνεχιστεί κατά το ίδιο τρόπο εφ’ όρου ζωής.
Μια συνειδητή επιλογή μπορεί να επηρεάσει το υποσυνείδητό μας, το οποίο με τη σειρά του θα προκαλέσει μια αλλαγή στο περιβάλλον.
Ο συγγραφέας συνιστά να «εξαπατήσουμε» το υποσυνείδητό μας με παρόμοιο τρόπο, ενεργώντας σαν να έχουμε ήδη επιτύχει αυτό το οποίο το εκπαιδεύουμε να κάνει.
Χωρίς να γνωρίζει τις σύγχρονες σχετικές επιστημονικές μελέτες, για τη φύση της αντίληψης και του νου, ο Ναπολέων γνώριζε ότι το υποσυνείδητο δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ της αλήθειας, της φαντασίας και του ψέματος.
Για το υποσυνείδητο όλα είναι το ίδιο, για αυτό και η αρχή της θετικής αυθυποβολής έχει αποτελέσματα.
Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η αυτοσυγκέντρωση, η οποία λειτουργεί ως μέθοδος επικοινωνίας προς το υποσυνείδητό μας.
Χρησιμοποιούμε την νοητική εστίαση του συνειδητού μας νου για να επηρεάσουμε το υποσυνείδητό μας.
Ο Ναπολέων εξηγεί ότι εμείς οι άνθρωποι, είμαστε ιδιαίτερα τυχερά όντα, καθώς έχουμε σχεδόν τον πλήρη έλεγχο στα δεδομένα που γεμίζουν το υποσυνείδητό μας, μέσω των πέντε αισθήσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι από μας ασκούμε σπάνια αυτόν τον έλεγχο.
Η άσκησή του απαιτεί τόσο την συνειδητή μας προσοχή, όσο και την συμμετοχή των συναισθημάτων και της πίστης, ότι κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να επιτευχθεί.
Παρουσιάζει τον επαναλαμβανόμενο οραματισμό ως την καλύτερη μέθοδο για την επίτευξη αυτής της ιδιαίτερης ισορροπίας. Προτείνει να απεικονίζουμε την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, σταθερά με την πάροδο του χρόνου.
Εν τέλει, αυτό θα αναγκάσει το υποσυνείδητό μας να μας «παραδώσει» συγκεκριμένες ιδέες και σχέδια, για να αρχίσουμε να πραγματοποιούμε την επιθυμία μας.
Ο Ναπολέων συνιστά να κλείνουμε τα μάτια μας δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), να λέμε δυνατά το ποσό των χρημάτων που σκοπεύουμε να λάβουμε, καθώς επίσης και το πότε (χρόνος, μήνας, ακριβή ημερομηνία) και το πως (σε γενικές γραμμές) σκοπεύουμε να τα αποκτήσουμε.
Επιπλέον υποστηρίζει, ότι χρειάζεται να καταγράψουμε αυτή τη δήλωση και να την τοποθετήσουμε σε σημείο όπου θα την βλέπουμε μέρα και νύχτα, ώστε να την απομνημονεύσουμε, χωρίς τον κίνδυνο να την ξεχάσουμε ή να παρεκκλίνουμε.
Αυτός είναι ο πυρήνας του βιβλίου: ο συνδυασμός της επιθυμίας και της πίστης, δημιουργεί την επιτυχή αυθυποβολή επιτευγμάτων στον υποσυνείδητο νου μας.
Τα επόμενα κεφάλαια αποτελούνται από διάφορα χρήσιμα εργαλεία για την επιτυχή εφαρμογή αυτής της πρακτικής.
Σε αυτό το κεφάλαιο, ο Ναπολέων καταλήγει σε ένα ισχυρό επιχείρημα – ότι η γενική γνώση για συσσώρευση πλούτου είναι τελικά μάλλον άχρηστη.
Απαιτείται να έχεις συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες (όπως για παράδειγμα να διαγνώσεις μια ασθένεια ή να οικοδομήσεις ένα οικονομικό μοντέλο κ.λπ.) προκειμένου να προσθέσεις αξία και να πληρωθείς για αυτό.
Αν και αυτή γενικά είναι μια παρεξηγημένη αρχή, θα έπρεπε να είναι προφανές στον καθένα ότι η γενική εκπαίδευση δεν συσχετίζεται με τον πλούτο. Αντίθετα, οι ειδικές γνώσεις, που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα καθήκοντα, είναι αυτό το οποίο πραγματικά οδηγεί στην απόκτηση χρημάτων.
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να έχεις τις συγκεκριμένες γνώσεις μέσα στο μυαλό σου. Θα μπορούσες απλά να βεβαιωθείς ότι έχεις πρόσβαση σε μορφές εξειδικευμένων γνώσεων.
Όταν συμβαίνει αυτό, η εφαρμογή της φαντασίας σε αυτού του είδους γνώσεων είναι που οδηγεί στις ιδέες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν στον πλούτο.
Ο Ναπολέων διαχωρίζει τη φαντασία σε δύο εννοιολογικούς τύπους: τη συνδυαστική φαντασία, η οποία απλώς αναπροσαρμόζει και μετατρέπει τις υπάρχουσες ιδέες σε νέες έννοιες και την δημιουργική φαντασία, η οποία μπορεί και δημιουργεί κάτι από το τίποτα.
Η μετατροπή της επιθυμίας σε πλούτο απαιτεί συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία έρχονται συνήθως μέσω συνδυαστικής φαντασίας. Ο συγγραφέας διακωμωδεί την ιδέα ότι τα πλούτη προέρχονται από τη σκληρή δουλειά. Επιβεβαιώνει, ότι ο μεγάλος πλούτος ανταποκρίνεται πιο συχνά σε καθορισμένα αιτήματα, βασισμένα στην εφαρμογή συγκεκριμένων αρχών. Φανταστείτε δηλαδή μια εικόνα, όπου ένας δημιουργός ιδεών και ένας πωλητής ιδεών συναντιούνται και συνεργάζονται αρμονικά.
Οι ιδέες, οι οποίες προέρχονται από την φαντασία, είναι οι δυνάμεις οι οποίες προκαλούν τα πράγματα να γίνουν πραγματικά. Για να γίνεις πλούσιος οφείλεις να προσθέτεις φαντασία στις εξειδικευμένες γνώσεις και σιγά-σιγά ο νους σου θα γίνει μια μηχανή ιδεών.
Το έκτο βήμα προς την επιτυχία απαιτεί την συνεργασία σου με μια ομάδα ανθρώπων. Σκοπό έχει την εκπόνηση και την εκτέλεση των λειτουργικών σχεδίων.
Γίνεται αναφορά στη θεμελιώδη αξία που παίζει, αυτό που αναφέρει ως «Κυρίαρχος Νους», με τον οποίο θα ασχοληθούμε αργότερα με περισσότερες λεπτομέρειες.
Για να πετύχεις, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα καταφέρνεις να αποζημιώνεις αυτά τα άτομα, ότι θα τα συναντάς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και ότι θα διατηρείς αρμονικές σχέσεις με κάθε άτομο της ομάδας χωριστά.
Τα προσεκτικά σχέδια είναι απαραίτητα για την επίτευξη πλούτου. Η δε δημιουργία τέτοιων σχεδίων, κατά το δυνατόν τέλεια, είναι περισσότερο εφικτή, αν υπάρξει συνεργασία πολλών ατόμων και συνδυασμός των ικανοτήτων και της φαντασίας τους.
Αυτή η διαδικασία σχεδιασμού χρειάζεται να είναι συνεχής και επίμονη. Σε διαφορετική περίπτωση η αποτυχία είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί πριν από την επιτυχία, παρά τις σκληρές προσπάθειές σου. Είναι απαραίτητο να επιλέξεις άτομα τα οποία είναι επίσης επίμονα.
Επιπλέον, χρειάζεται να αναπτύξεις τις ικανότητες και τις ιδιότητες ενός ηγέτη, εάν θέλεις να οδηγήσεις με επιτυχία μια ομάδα ατόμων σε μια τέτοια προσπάθεια.
Έτσι, λοιπόν, είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι σε εγρήγορση, ώστε να εξετάζεις έγκαιρα όσα προβλήματα παρουσιάζονται, δημιουργώντας οργανωμένα και αποτελεσματικά σχέδια για την αντιμετώπισή τους.
Μία από τις κύριες αιτίες της αποτυχίας, η οποία εντοπίσθηκε και επισημάνθηκε από τον συγγραφέα, κατά την ανάλυση των επιτυχημένων και μη ανθρώπων είναι «η έλλειψη αποφασιστικότητας».
Ο Ναπολέων ισχυρίζεται ότι, οι επιτυχημένοι άνθρωποι, χωρίς εξαίρεση, έχουν τη συνήθεια να λαμβάνουν έγκαιρα αποφάσεις και να τις αλλάζουν σιγά-σιγά. Οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία δική τους επιθυμία, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις απόψεις των άλλων και είναι μάλλον απίθανο να πετύχουν. Τα μεγάλα επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα θαρραλέων αποφάσεων.
Αυτή η ιδέα είναι παρόμοια με αυτό που ονομάζω «Αιτία και Αποτέλεσμα». Αυτός που είναι αποφασιστικός χαρακτηρίζεται ως «αιτία πάνω στις καταστάσεις», ενώ εκείνος που είναι αναποφάσιστος και επηρεάζεται άκριτα από τους άλλους ανθρώπους, χαρακτηρίζεται ως «αποτέλεσμα από τις καταστάσεις».
Η ικανότητα να αποφασίζεις γρήγορα πηγάζει από την συνειδητή επίγνωση να γνωρίζεις τι επιθυμείς, με ακρίβεια. Αυτό διακρίνει τους ηγέτες, από το πλήθος.
Όπως δηλώνει ο συγγραφέας, «ο κόσμος έχει τη συνήθεια να κάνει χώρο στον άνθρωπο, του οποίου τα λόγια και οι πράξεις δείχνουν ότι γνωρίζει που πηγαίνει».
Η θέληση είναι η βάση της επιμονής, η οποία πρέπει να εκφραστεί σε συνέργεια με τις άλλες αρχές αυτού του βιβλίου, προκειμένου ένας άνθρωπος να πετύχει τους στόχους του, οικονομικούς ή μη.
Η επιμονή είναι μια κατάσταση του νου, η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί έχοντας την σαφήνεια του σκοπού, της επιθυμίας, της αυτοδυναμίας, της καθαρότητας των σχεδίων, της ακριβούς γνώσης, της συνεργασίας, της θέλησης και της συνήθειας.
Σε αυτό το κεφάλαιο, ο συγγραφέας εμβαθύνει περισσότερο στην αναγκαιότητα και τη δύναμη του Κυρίαρχου Νου, στον οποίο αναφερθήκαμε νωρίτερα, συζητώντας τόσο τα οικονομικά όσο και τα ψυχικά χαρακτηριστικά της ύπαρξης μιας τέτοιας ομάδας ατόμων για να σας υποστηρίξουν.
Ως προς αυτό, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας, υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα του Κυρίαρχου Νου εν δράσει, με την δημιουργία των πρώτων πολιτισμών, τους ιδρυτές-πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών, τη «μαφία» του PayPal της σύγχρονης εποχής κλπ.. Τα παραπάνω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά του φαινόμενου, το οποίο ο Ναπολέων επιχείρησε να περιγράψει.
Η σεξουαλική επιθυμία είναι μια πολύ ισχυρή ανθρώπινη επιθυμία, για τον λόγο αυτό, η άσκηση της θέλησης πάνω σε αυτήν –ανακατευθύνοντάς την από τη σωματική έκφραση σε έναν πιο παραγωγικό και δημιουργικό σκοπό– μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο.
Όπως μας λέει ο Ναπολέων, «όταν το άτομο οδηγείται από αυτή την επιθυμία, αναπτύσσει έντονη φαντασία, θάρρος, θέληση, δύναμη, επιμονή και δημιουργική ικανότητα, στοιχεία που του είναι άγνωστα σε χρονικά διαστήματα που απουσιάζει αυτή η επιθυμία».
Χωρίς δυστυχώς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, το βιβλίο επιβεβαιώνει ότι ορισμένα πετυχημένα άτομα, οφείλουν την μεγάλη επιτυχία τους, στην ικανότητά τους να ελέγχουν την σεξουαλική τους ενέργεια και να την ανακατευθύνουν δημιουργικά για χάριν της επιτυχίας τους.
Ας το αναλογιστούμε και ας δοκιμάσουμε αυτό το οποίο μας προτείνει ο συγγραφέας.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο κεντρικό θέμα αυτού του βιβλίου, ο συγγραφέας μας υπενθυμίζει ότι, η καθοδήγηση του υποσυνείδητου νου μέσω των άλλων αρχών που συζητούνται σε ετούτο το βιβλίο, είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της συνήθειας.
Για να γίνεις πλούσιος, χρειάζεται να αντλείς συνεχώς από τα θετικά συναισθήματα, αντί να επιτρέπεις στο νου σου να σκέπτεται εκτενώς στα αρνητικά. Η πίστη δεν μπορεί να συνυπάρξει με το φόβο.
Σε αυτό το κεφάλαιο, ο συγγραφέας επαναλαμβάνει τις αρχές στις οποίες αναφερθήκαμε νωρίτερα, από την άποψη του ρόλου του εγκεφάλου στην όλη διαδικασία, καθώς μέσω αυτής επαναδομείται και αναπτύσσεται, ώστε να γίνει πιο λειτουργικός για τις ανάγκες μας.
Ως έκτη αίσθηση ορίζεται το τμήμα του υποσυνείδητου νου, το οποίο έχει αναφερθεί ως δημιουργικός οραματισμός και μέσω του οποίου ειδοποιούμαστε για επικείμενους κινδύνους εγκαίρως, έτσι ώστε να τους αποφύγουμε και ενημερωνόμαστε για τις ευκαιρίες εγκαίρως, έτσι ώστε να τις αγκαλιάσουμε.
Ίσως όλο αυτό να ακούγεται εξωπραγματικό, δεδομένης και της εποχής που γράφτηκε αρχικά το βιβλίο, ωστόσο αξίζει να μελετήσουμε σύγχρονες έρευνες πάνω στο αντικείμενο της διαίσθησης.
Ο Ναπολέων συνεχίζει με την περιγραφή μιας νοητικής άσκησης, κατά την οποία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την έννοια του οραματισμού. Αμέσως πριν πάει για ύπνο, κλείνει τα μάτια του και δημιουργεί στο νου του εικόνες ενός συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από άνδρες όπως οι Δαρβίνος, Έμερσον, Φορντ, Κάρνεγκι, Λίνκολν, Έντισον και άλλοι.
Έχει επιλέξει έναν άνθρωπο για κάθε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο επιθυμεί να μιμηθεί και ενεργεί ως πρόεδρος αυτού του αόρατου συμβουλίου.
Το βιβλίο περιγράφει με λεπτομέρειες τις φανταστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων συμβούλων, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι ο συγγραφέας λαμβάνει πολύ σοβαρά την παραπάνω άσκηση.
Υποστηρίζει δε ότι, αυτή η πρακτική, είναι ο καλύτερος τρόπος να διοχετεύεται η έκτη αίσθηση, λόγω του τρόπου με τον οποίο εντυπωσιάζει τον υποσυνείδητο νου (μέσω της αρχής της αυθυποβολής, η οποία αναφέρθηκε προηγουμένως) με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία επιθυμεί να ενσωματώσει στη ζωή του.
Επειδή η πίστη δεν μπορεί να συνυπάρχει με το φόβο, χρειάζεται να κυριαρχήσεις στον φόβο σου για να γίνεις πλούσιος. Ο συγγραφέας διαχωρίζει τον φόβο σε έξι τύπους, οι οποίοι είναι ο φόβος της φτώχειας, της κριτικής, της κακής υγείας, της απώλειας αγάπης, του γήρατος και του θανάτου.
Ο φόβος είναι συναίσθημα και η πρωταρχική πεποίθηση είναι ότι μπορείς, αν προσπαθήσεις με επιμονή, να ασκήσεις έλεγχο πάνω στα συναισθήματά σου.
Ως αποτέλεσμα είναι εφικτό να απαλείψεις το φόβο, την ανησυχία ή την αρνητικότητα.
Μπορείς επίσης να απαλείψεις και οποιαδήποτε δικαιολογία χρησιμοποιείς για να εκλογικεύσεις την αποτυχία ή την έλλειψη δράσης, συγκρίνοντας τον εαυτό σου με κάποιον που θεωρείς ότι είχε καλύτερη εκπαίδευση ή περισσότερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα κ.λπ..
Ο Ναπολέων προτείνει να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο τουλάχιστον τρεις φορές. Υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στην βασική αρχή της δύναμης του υποσυνείδητου νου, η οποία περιγράφεται εδώ.
Από τότε που έγινε η συγγραφή του «Γίνετε Πλούσιοι Με Τη Δύναμη Της Σκέψης», η επιστήμη επιβεβαίωσε τη -σχεδόν τρομαχτική- ισχύ που έχει το υποσυνείδητο στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιλογές που τελικά κάνουμε.
Η μέθοδος που παρουσιάζεται σε αυτό το βιβλίο, θεωρείται μέχρι σήμερα, από κορυφαίους ανθρώπους στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, ως μία από τις καλύτερες που υπάρχουν.
Χωρίς αμφιβολία, αξίζει να αφιερώσεις ένα διάστημα εντατικής αφοσίωσης ώστε ανακαλύψεις από μόνος σου κατά πόσο όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί του συγγραφέα, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η φιλοσοφία που αναπτύσσεται στο βιβλίο, έχει τις ρίζες της στο ρεύμα του «New Age», το οποίο βρισκόταν σε άνθηση εκείνη την εποχή. Βασική ιδέα αυτού του ρεύματος είναι η «δύναμη της έλξης» που έχουν οι σκέψεις και η νοητική προσοχή.
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει δύναμη σε αυτά τα πράγματα, όμως αυτή η σχεδόν «μαγική» χροιά που προσδίδεται αρκετά εύκολα, μπορεί να γίνει παραπλανητική.
Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους, τα τελευταία χρόνια που δραστηριοποιούμε ως life coach, που αναζητάνε διέξοδο στην μαγική δύναμη της έλξης όσων ονειρεύονται, μέσω του νου. Την ίδια στιγμή, δεκάδες γκουρού έχουν βγάλει εκατομμύρια υποσχόμενοι ότι έχουν τη μέθοδο «απόκτησης πλούτου», κλπ..
Το βιβλίο που μόλις κάναμε περίληψη και ανάλυση, αξίζει και αποτελεί σημαντική ιστορική αναφορά στη νοοτροπία ενός ανθρώπου που αναλαμβάνει υπευθυνότητα για τη ζωή του και χτίζει αποφασιστικότητα και ισχυρή θέληση.
Για να κλείσω, θα έλεγα ότι χρειάζεται μεγάλη και βαθιά σοφία για να χρησιμοποιήσει κανείς ορθά τα δεδομένα αυτού του βιβλίου, σε αντίθεση με ότι ίσως φαίνεται στην αρχή.
Αν έχετε υπομονή, θα σας σύστηνα να παρακολουθήσετε την διάλεξη του Δρ. Ιωάννη Αυγουστάτου, ο οποίος εξετάζει με ενδιαφέρουσα σκοπιά το θέμα:
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΞΗΣ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σημείωση: Το συγκεκριμένο άρθρο, έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου και συνεργάτη Αντρέα Κατσιμίδη.