Στο προηγούμενο μέρος συζητήσαμε για την πραγματική αιτία πίσω από το φαινομενικά αναίτιο άρθρο. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, θα δούμε τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ελευθερωθούμε από αυτή την κατάσταση και να ξαναζήσουμε πιο όμορφες και ανέμελες μέρες.
–
Έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις συνθήκες στις οποίες λαμβάνει χώρα το φαινόμενο. Ξέρουμε να το αποκωδικοποιήσουμε και να το παρατηρήσουμε.
Τί θα κάνουμε όμως για να βρούμε τον ακριβή λόγο για τον οποίον αισθανόμαστε αυτό το φαινομενικά αναίτιο άγχος; Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις, που θα κάνουμε στον εαυτό μας ή σε όποιον επιχειρούμε να βοηθήσουμε.
Οι ερωτήσεις που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα πολλών ετών δοκιμής και σφάλματος. Έχουν εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε πολλούς ανθρώπους και μπορούν να δουλέψουν και για σένα εξίσου καλά.
Όπως και κάθε άλλη ενέργεια που κάνουμε με τον εαυτό μας, έτσι και εδώ πρέπει να υιοθετούμε μια σωστή στάση, για να μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν διαθέτουμε αυτά τα στοιχεία, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Χρησιμοποίησε τις παρακάτω ερωτήσεις με τη σειρά που δίνονται. Αν το κάνεις πολλές φορές, θα αποκτήσεις σιγουριά στη δύναμη αυτών των δεδομένων, καθώς και την εμπειρία να το κάνεις εντελώς μόνος/η σου.
Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψουμε τι γέννησε το φαινομενικά αναίτιο άγχος που βιώνουμε. Γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κάποια επιλογή που αντιτίθεται στην προσωπική μας ηθική, έχω σχεδιάσει τις παρακάτω ερωτήσεις για να χρησιμοποιήσεις.
Να τονίσω ότι, όπως όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στο NTM Coaching και σας προτείνω/δίνω, έτσι και αυτές έχουν δοκιμαστεί εκτενώς και γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στα εργαλεία που χρησιμοποιείς.
Βήμα 1.1: Η Θεμελιώδης Ερώτηση
Οποιαδήποτε από τις ακόλουθες εκδοχές επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτή η ερώτηση μπορεί να αποκαλύψει αμέσως την απάντηση που ψάχνουμε, δηλαδή ποια είναι η σύγκρουση που έχει συμβεί.
Αν αποκτήσουμε λίγη εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία, θα διαπιστώσουμε ότι όλο και λιγότερο θα χρειαστούμε τα υπόλοιπα βήματα παρακάτω, καθώς μόνο αυτή η ερώτηση (βήμα 1.1) και η διαχείριση της σύγκρουσης (βήμα 3.1) αρκούν για να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα.
Εκδοχές της θεμελιώδους ερώτησης:
«Τί θα έπρεπε να κάνω τώρα, αντί για αυτό που κάνω;»
«Τί έκανα λιγότερο ή διαφορετικό από αυτό που ήξερα ότι έπρεπε να έχω κάνει;»
«Ποιά επιλογή μου παραβιάζει την προσωπική μου ηθική / αυτό που ήξερα ότι πρέπει να έχω κάνει;»
Βήμα 1.2: Ερωτήσεις Παραγόντων
Αυτές ονομάζονται ερωτήσεις παραγόντων, επειδή βασίζονται σε αυτό που στο NTM Coaching ονομάζουμε «παράγοντες», δηλαδή σημαντικά στοιχεία της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και συμπεριφοράς, με την χρήση των οποίων μπορούμε να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές και κέρδη.
Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου θα απαριθμήσω μόνο μερικές από αυτές τις ερωτήσεις, αλλά η πλήρης λίστα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Αυτό το βήμα και αυτές οι ερωτήσεις χρησιμοποιούνται όταν δεν έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε, μέσα από την θεμελιώδη ερώτηση, ποια είναι η σύγκρουση που δημιούργησε το άγχος.
Θα χωρίσω αυτές τις ερωτήσεις σε ενότητες, σύμφωνα με τον παράγοντα που βασίζονται:
Επικοινωνία:
Κατανόηση:
Δράση:
Συναίσθημα:
Αυθεντικότητα:
Βήμα 2.1: Αναγνώριση Σύγκρουσης
Αφού έχουμε «δει» τι προκαλεί την σύγκρουση, καλούμαστε να την «αναγνωρίσουμε». Τι σημαίνει όμως αναγνωρίζω στο πλαίσιο του θέματός μας;
Αναγνωρίζω σημαίνει ότι αποδέχομαι την ύπαρξη και την διάσταση κάποιου πράγματος, ακριβώς όπως αυτό είναι.
Αντί να προσπαθώ να το ερμηνεύσω, απλώς το παρατηρώ. Αντί να αποκτήσω μια φιλική ή εχθρική διάθεση, προσπαθώ απλώς να παραμείνω ήρεμος και ενσυνείδητος σχετικά με αυτό.
Τεχνικά, αναγνωρίζω σημαίνει ότι αποδέχομαι την ύπαρξη κάποιου πράγματος, οπότε στη συνέχεια μπορώ να κάνω κάτι για αυτό.
Βήμα 3.1: Διαχείριση Σύγκρουσης
Αφού έχουμε ανακαλύψει και αναγνωρίσει την σύγκρουση που προκάλεσε το πρόβλημα, καλούμαστε να κάνουμε κάτι για αυτό. Τα δύο πρώτα βήματα μπορεί να μετριάσουν την αίσθηση άγχους, αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να την εξαφανίσουν.
Το τρίτο βήμα είναι απολύτως απαραίτητο, αλλιώς η σύγκρουση συνεχίζει να υπάρχει… ως εκ τούτου και το άγχος από αυτήν θα συνεχίζει να εμφανίζεται.
Σε παρακαλώ, δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που ακολουθεί παρακάτω.
Πολλές φορές, το άτομο βρίσκεται σε μια κατάσταση σύγκρουσης εδώ και πολύ καιρό.
Π.χ.
Κάποιος αποφασίζει να μπει σε έναν γάμο που δεν θέλει πραγματικά και τα χρόνια περνάνε.
Κάποιος κάνει μια δουλειά που δεν αγαπάει και ο χρόνος περνάει.
Τα παραδείγματα είναι παντού γύρω μας. Αυτό προκαλεί χρόνιο «φαινομενικά αναίτιο άγχος», τακτικές κρίσεις πανικού και άλλα σχετικά φαινόμενα.
Μπορεί αυτό το άτομο να ανακαλύψει και να αναγνωρίσει εύκολα ποια είναι η σύγκρουση στην οποία βρίσκεται, αλλά συνήθως, θα του πάρει αρκετό χρόνο να βρει το κουράγιο και τη δύναμη να κάνει κάτι για να διαχειριστεί την κατάσταση.
Τα συμπτώματα δεν μπορούν να εξαφανιστούν απλώς επειδή τα «σκεφτόμαστε» ή επειδή τα «συνειδητοποιούμε». Πρέπει να κάνουμε κάτι ουσιαστικό.
Η λύση σε κάθε κατάσταση είναι ανάλογη της κατάστασης.
Αν έπρεπε να έχω κάνει μια άλλη επιλογή αλλά δεν την έκανα, τότε πρέπει να ξεκινήσω να την κάνω τώρα και να διορθώσω κατά το δυνατόν όποια ζημιά έχει κάνει η επιλογή μου μέχρι τώρα.
Αν έπρεπε να έχω εξετάσει καλύτερα κάτι, για να νιώθω ότι έχω επιλέξει σωστά, τότε πρέπει να το κάνω άμεσα.
Αν έχω συμφωνήσει σε μια δουλειά που δε θέλω, πρέπει να οργανώσω τα βήματά μου για να φύγω από αυτή τη δουλειά και να κάνω κάτι που να θέλω και να μου ταιριάζει περισσότερο.
—
—
—
Στο coaching συμβαίνει ένα άτομο να ξεκινάει, να το κάνει για ένα διάστημα και μετά να σταματάει για κάποιο καιρό. Ένα χρόνο μετά (ή και περισσότερο) έρχεται πάλι να συνεχίσει.
Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;
Το coaching στοχεύει στην ορθή δράση, δηλαδή φέρνει το άτομο αντιμέτωπο με τη δική του εσωτερική ευθύνη να «κάνει κάτι». Όπως είναι φυσιολογικό, καθένας έχει τους δικούς του χρόνους που χρειάζεται για να ωριμάσει και να βρει το κουράγιο.
Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.
Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος για να συνεχίσουμε να υποφέρουμε.
Οι κρίσεις πανικού δεν σημαίνουν το τέλος μιας κανονικής ζωής.
Το αναίτιο άγχος, δεν είναι τελικά τόσο αναίτιο.
Τα εργαλεία που μοιράστηκα μαζί σας σε αυτό το άρθρο μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον δρόμο σας, έξω από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Φυσικά, αν το άγχος βασίζεται και σε γονιδιακούς, νευρολογικούς ή βιοχημικούς παράγοντες, τότε απαιτείται η συνδρομή ενός επαγγελματία ψυχιάτρου ή νευρολόγου.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως, με αργό και σταθερό coaching, μπορούμε να αλλάξουμε το σκηνικό εντελώς.
Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος για να συνεχίσουμε να υποφέρουμε!
–
–