Σε αυτή την ιστορία θα δούμε πως μία και μόνο απλή διαδικασία στις μονάδες εντατικής θεραπείας 9 νοσοκομείων, έσωσε χιλιάδες ζωές και εκατομμύρια δολάρια, σκιαγραφώντας έτσι την αξία του να γνωρίζουμε τα θεμελιώδη στοιχεία που δουλεύουν σε κάθε τι που κάνουμε, και να επιμένουμε να εφαρμόζονται.
–
Το 2004 στην πολιτεία του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, 9 νοσοκομεία ξεκίνησαν μια πιλοτική διαδικασία στις μονάδες εντατική θεραπείας (I.C.U.). Μέσα σε 1,5 χρόνο είχαν πετύχει τα εξής:
Εντυπωσιακό…!
Ήταν μάλιστα τόσο εντυπωσιακό, που δημοσιεύτηκε εκτεταμένη έρευνα, με τη συμμετοχή επιφανών γιατρών, στο The New England Journal of Medicine η οποία έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο πολλών επιστημονικών περιοδικών.
Ποια είναι αυτή η εντυπωσιακά αποτελεσματική διαδικασία;
Οι λίστες βημάτων!
Ή αλλιώς, τα checklists…
–
Προσωπικά έμαθα αυτή την τεχνική, όταν εκπαιδεύτηκα στο εξωτερικό στο business coaching και την αξιοποιώ σε πολλές επιχείρησεις που έχω συνεργαστεί.
Είναι μια γνωστή τεχνική, που έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές και σημαντικές εταιρίες, είτε ως εκπαιδευτικό εργαλείο, είτε για την αύξηση της παραγωγής/αποτελεσματικότητας.
Η ιδέα είναι απλή και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να εξαλείψουμε το ανθρώπινο λάθος σε οποιαδήποτε διαδικασία.
–
–
Η διαδικασία, στην ιστορία που αναφέρομαι παραπάνω, είναι γνωστή ως το Keystone ICU Project. Έτρεξε υπό την εποπτεία του γιατρού Peter Pronovost και αργότερα έγινε γνωστή από τον γιατρό και συγγραφέα Atul Gawande.
Ο Atul έγραψε ένα βιβλίο, που πολύ γρήγορα έγινε best seller, βασισμένο σε αυτή την ιστορία, με τίτλο The Checklist Manifesto. Περιγράφει πως ο Pronovost, χρησιμοποιώντας αυτή την απλή αρχή της λίστα βημάτων, κατάφερε να επιφέρει τόσο εντυπωσιακές βελτιώσεις.
–
Σε κάποιο σημείο του βιβλίου αναφέρει:
Σε ένα απλό χαρτί ο Pronovost έγραψε τα βήματα για να αποφευχθεί η μετάδοση μιας ασθένειας. Οι γιατροί πρέπει 1) να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, 2) να καθαρίζουν την περιοχή του ασθενή που θα δουλέψουν με ειδικό αντισηπτικό, 3) να βάλουν κουρτίνα γύρω από τον ασθενή, 4) να βάλουν αποστειρωμένη μάσκα, και 5) να βάλουν αποστειρωμένη γάζα γύρω από την περιοχή που θα εργαστούν.
Τσεκ, τσεκ, τσεκ, τσεκ, τσεκ…
Έβαλε τις νοσοκόμες να σημειώνουν για έναν μήνα, κρυφά, ποιος γιατρός κάνει όλα τα βήματα και συμπληρώνει τη λίστα βημάτων. 1/3 φορές, οι γιατροί παρέβλεπαν ένα ή περισσότερα βήματα.
Αυτή η «μικρή» παράβλεψη, κόστιζε 75.000.000 δολάρια και 1500 ανθρώπινες ζωές…
Αυτή είναι η διαδικασία.
Αυτά είναι τα πέντε βήματα.
Η μόνη διαφορά ήταν αυτή η λίστα βημάτων.
Για όλους εμάς, που ζήσαμε τον COVID-19, αυτές οι απλές οδηγίες ακούγονται «γνωστές»… πλύσιμο, μάσκα… το 2004 όμως δεν ήταν τόσο μεγάλο θέμα. Αλλά δεν μάθαμε το 2019 την αξία του σαπουνιού και της μάσκας. Καταλαβαίνετε;
Είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους να ξεχνάνε «τα βασικά».
Τα πολύ βασικά και απλά δεδομένα.
Αυτά που ξέρουμε ότι λειτουργούν.
–
Έχουμε την τάση να υποτιμούμε τις πληροφορίες που έχουμε ξανακούσει. Στο μάρκετινγκ το ξέρουν αυτό και μας λένε, «πείτε κάτι καινούργιο για να αποσπάσετε την προσοχή του»!…
Αν ακούσουμε κάτι και ο εγκέφαλος μας πει «αυτό το έχω ξανακούσει»… τσουπ, η αξία πέφτει κατακόρυφα. Θεωρούμε ότι μάλλον δεν έχει αξία. Αν είχε, λέμε, θα το είχα καταλάβει την πρώτη φορά. Αν δούλευε αυτή η συμβουλή, θα την είχα εφαρμόσει ή θα είχα δει τα αποτελέσματα την πρώτη φορά.
Το νέο έχει μια γοητεία. Μια νέα λύση έχει γοητεία για το μυαλό. Τι έχει όμως αποδεδειγμένη αξία; Γιατί έχουμε την τάση να παραβλέπουμε αυτά που ξέρουμε ότι δουλεύουν;
Έχουμε συνταυτίσει το νέο και το διαφορετικό με την πρόοδο, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Κάθε γιατρός ξέρει αυτά τα απλά 5 βήματα που έγραψε ο Pronovost. Γιατί όμως, κάθε 1/3 φορές δεν έκαναν ένα από αυτά τα απλά βήματα;
Κάνε Αυτό που Δουλεύει
Οι σχέσεις, η εργασία, η διαχείριση ανθρώπων, τα γονικά καθήκοντα… σε όλα αυτά ισχύουν τα ίδια πράγματα. Συνήθως, δεν υπάρχει πρόβλημα σωστών πληροφοριών.
Συνήθως, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και η δυσκολία είναι να το κάνουμε κάθε φορά.
Κρατήστε αυτή την ιστορία στο μυαλό σας.
Να θυμάστε ότι στα «βασικά» συχνά κρύβονται όλα όσα χρειάζονται για να χειριστείτε τα προβλήματά σας. Το έχω ξαναπεί και θα σας το ξαναπώ και στο μέλλον.
Τα βασικά είναι αυτό το 20% από το νόμο του παρέτο (20-80) που συχνά αναρωτιέστε.
Πολλοί πελάτες έρχονται για coaching αρχικά πιστεύοντας ότι θα βρουν ή θα ακούσουν μια νέα, συναρπαστική λύση…
Σύντομα καταλήγουν ότι η λύση είναι σε κάτι πραγματικά απλό.
Αν το κάνουν αμέσως, η ζωή τους αλλάζει και λένε πόσο εκπληκτικό ήταν το coaching.
Αν όχι, δουλεύουμε γύρω γύρω από τα εμπόδια του μυαλού. Η λύση παραμένει η ίδια φυσικά. Η απόφαση είναι που διαπραγματευόμαστε.
Εσύ που έρχεσαι για coaching.
Δεν αναζητάς τη λύση.
Αυτή την γνωρίζεις ήδη.
Αυτό που αναζητάς είναι κουράγιο.
Κουράγιο να πάρεις την απόφαση και πειθαρχία να την ακολουθήσεις.
–
–
–
–
–
–
–
–
–