train-3169964_1280
Κάποιοι θα υπέθεταν ότι εν έτη 2021 θα γνωρίζαμε πώς να επιλέξουμε σωστά τον άνθρωπο με τον οποίο θέλουμε να μοιραστούμε τη ζωή μας. Ο γάμος είναι μια σημαντική απόφαση στο κάτω κάτω.
Μπορεί να κάνει κάποιον να ζήσει μια πανέμορφη ζωή και να γίνει η βάση για πολλές ευτυχισμένες στιγμές και επιτυχίες ή να δημιουργήσει τρομαχτικό άγχος, θλίψη και δυσκολίες σε κάθε τομέα.
Από τη μία, πρέπει να διαλέξουμε προσεκτικά τον σύντροφό μας, γιατί αν τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως τα θέλουμε το κόστος μπορεί να είναι τεράστιο!
Τα προβλήματα μέσα σε ένα ζευγάρι, ειδικά σε συνθήκη γάμου, δικαίως θεωρούνται από τα δυσκολότερα που ένας άνθρωπος μπορεί να συναντήσει στη ζωή του. Η κορύφωση αυτών είναι ο χωρισμός και το διαζύγιο.
Σε μια λίστα που έχουν φτιάξει ψυχολόγοι και ψυχίατροι, σχετικά με το ποια γεγονότα είναι πιο επίπονα για τους ανθρώπους, ο χωρισμός είναι στην πρώτη θέση!
Ωστόσο, οι άνθρωποι θα ζευγαρώνουν και θα κάνουν παιδιά, ότι και αν συμβεί στον πολιτισμό, όποιο και αν είναι το κόστος!
Από την άλλη πρέπει να θυμόμαστε ότι ο γάμος είναι μία από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες εκδηλώσεις. Μπορεί να δώσει σε έναν άνθρωπο το σωστό περιβάλλον να εκπληρώσει μια από τις σημαντικότερες βιολογικές επιταγές, την τεκνοποίηση!
Πρέπει να δίνεται ισορροπημένη έμφαση στη σοβαρότητα της επιλογής συντρόφου και στον γάμο.
Έχω πάρα πολλούς φίλους οι οποίοι δεν έχουν παντρευτεί ακόμα. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα δεν σκοπεύουν να το κάνουν ποτέ, σύμφωνα με ότι δηλώνουν.
Ήθελα να το ερευνήσω περισσότερο, για να μπορώ να βοηθήσω και τους πελάτες μου καλύτερα.
Μέσα από την έρευνά μου διαπίστωσα κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα:
Με αυτά τα δύο στοιχεία να βασιλεύουν στη μοντέρνα κοινωνία, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι απασχολεί και αγχώνει τους ανθρώπους σήμερα.
Το άγχος είναι ΠΟΛΥ… η πίεση είναι πάρα πολλή!
Όλη αυτή η κοινωνική πίεση μετατρέπεται σε προσωπικό αγώνα, σε ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο παιχνίδι που λίγοι νικάνε και πολλοί χάνουν…
Έτσι τα χρόνια περνάνε και όλο και λιγότεροι παντρεύονται· ενώ ακόμα λιγότεροι κάνουν παιδιά.
Αυτό το φαινόμενο είναι κοινό σε όλες τις «ανεπτυγμένες χώρες».
Ξέρω ότι ο κόσμος ποτέ δε θα είναι ίδιος όπως ήταν κάποτε.
Ποτέ δε θα ξαναγίνουμε μια κοινωνία που εστιάζει στην οικογένεια και τη σχέση δύο ατόμων, κυρίως επειδή μετά τη βιομηχανική επανάσταση έχουμε λύσει το πρόβλημα της βασικής ασφάλειας και της κάλυψης των περισσότερων από τις βασικές μας ανάγκες.
Έστω λοιπόν ότι αισθανόμαστε ότι θέλουμε να παντρευτούμε και/ή να μείνουμε με έναν άνθρωπο πιο μόνιμα. Αυτό είναι μια συνθήκη συμβίωσης.
Δεν είναι όμως «συνθήκη γάμου». Η έννοια του γάμου, που δεν έχει σχέση με την επίσημη τελετή, πηγάζει από την απόφαση του ζευγαριού να κάνει παιδιά. Μόνο αυτό δημιουργεί τη λεγόμενη συνθήκη γάμου.
Φυσικά, δεν σημαίνει ότι δύο άνθρωποι που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά δεν μπορούν να παντρεύονται. Το δικαίωμα στην τελετή και στις κοινωνικές εκδηλώσεις ανήκει σε όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία εξαίρεση. Η συνθήκη γάμου όμως, περιγράφει κάτι άλλο.
Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, κάθε μορφή ζωής έχει ως στόχο να επιβιώσει όσο καλύτερα και για όσο περισσότερο μπορεί. Σε βιολογικό επίπεδο αυτό γίνεται μέσα από τη διαδικασία τεκνοποίησης.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, εκτός από την τεκνοποίηση, να αναζητήσει κανείς την επιβίωσή του πέρα από το δικό του σώμα και τη δική του άμεση εμπειρία. Κάποιοι φιλοδοξούν να επιβιώσουν μέσα από την αφύπνιση τους ως πνευματικά όντα. Κάποιοι φιλοδοξούν να επιβιώσουν μέσω της υστεροφημίας, ενώ κάποιοι μέσα από την κληρονομιά και το έργο τους.
Ωστόσο, η τεκνοποίηση είναι ο αρχαιότερος μηχανισμός όλων. Ταυτόχρονα είναι και απαραίτητη συνθήκη για να υπάρξουν όλοι οι άλλοι «τρόποι προς την αθανασία»!
Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος είναι δύσκολο να αξιολογήσει την σχέση και το σύντροφό του, που από πολλές απόψεις δεν είναι και απαραίτητο βέβαια.
Καθώς όμως ο έρωτας δεν διαρκεί για πάντα (συνήθως), και καθώς αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν την τύχη να μπορούν να διαλέξουν για σύντροφο ζωής αυτόν που έχουν ερωτευτεί, πρέπει να σκεφτούμε τι στοιχεία θα πρέπει να προσέξουμε στο ταίρι μας πριν αποφασίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια τόσο σημαντική απόφαση.
Η λίστα πιθανόν κριτηρίων μπορεί να γίνει ευφάνταστα μεγάλη και πολύπλοκη.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που όλοι θα τα έγραφαν στη δική τους λίστα, ενώ κάποια άλλα κριτήρια είναι ιδιαίτερα και προσωπικά.
Εγώ θέλω να καταπιαστώ όχι με όσα συνήθως όλοι μας σκεφτόμαστε, αλλά με εκείνα που συνήθως ξεχνάμε. Έτσι και αλλιώς αν τα γράφαμε όλα θα ήταν βιβλίο και όχι άρθρο, συν ότι με νοιάζει να σας δώσω κάτι ουσιαστικό εδώ.
Ποια είναι λοιπόν εκείνα τα ιδιαίτερα και πιο σπάνια κριτήρια που αξίζει να συμπεριλάβουμε στην προσπάθειά μας για το κατάλληλο ταίρι;
Πόσο γρήγορα και με ποιον τρόπο κάποιος διαχειρίζεται τα δυσάρεστα συναισθήματα και το άγχος;
Αν αυτή η ικανότητα δεν είναι αναπτυγμένη σε ένα άτομο, όσα άλλα θετικά στοιχεία και να έχει θα επισκιάζονται. Το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα θα τον καταπιέζουν και θα χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους θλίψης, μειωμένη ή προβληματική κοινωνική συμπεριφορά και δυσκολία στην επαγγελματική ζωή.
Στο τέλος, όλα είναι θέμα χρόνου. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να στεναχωριέται ή να λυπάται κάποιος. Είναι φυσιολογικό. Το πρόβλημα υπάρχει όταν αυτό συμβαίνει τακτικά ή κρατάει πάρα πολύ καιρό μέχρι το άτομο να συνέλθει.
Πόσο γρήγορα, σωστά και με τον κατάλληλο τρόπο επικοινωνεί το άτομο;
Η επικοινωνία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Αν καταλαβαίνουμε καλά το θέμα μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε και την πνευματική κατάσταση του συνομιλητή μας. Σε αυτό το σημείο, θα κάνω νύξη για 2 πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που πρέπει να κοιτάμε πάντοτε.
Πόσο μεγάλη είναι η κατά μέσο όρο διάρκεια μεταξύ μιας ερώτηση και της πραγματικής απάντησης. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια, τόσο πιο ανησυχητική είναι και η ένδειξη. Για αυτό να θυμάστε ότι «απάντηση είναι αυτό που τερματίζει/ικανοποιεί την ερώτηση».
Το άτομο μπορεί να αποκρίνεται αλλά να μην απαντάει. Για να σχηματίσουμε άποψη πρέπει να έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό δειγμάτων από το άτομο που μας ενδιαφέρει, σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις, τόσο με μας όσο και με άλλα άτομα.
Φυσικά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το πλαίσιο αναφοράς, αν το άτομο θέλει να απαντήσει, κ.λπ..
Πόσο ικανό είναι το άτομο να εξηγήσει τη σκέψη και τα συναισθήματά του; Πόση ώρα χρειάζεται για να το κάνει και πόσο αποτελεσματικά γίνεται;
«Λεξικοποίηση» ονομάζουμε την ικανότητα να κάνουμε λέξεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Όταν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, σημαίνει ότι μπορούμε να εξετάσουμε ικανοποιητικά και με λογική τον εαυτό μας, πράγμα που θέλουμε από τον μελλοντικό μας σύντροφο.
Αυτό δεν είναι καινούργιο, πρέπει όμως να το αναφέρω γιατί έχει πάψει εδώ και δεκαετίες να αποτελεί «βασικό» κριτήριο…
Σήμερα οι άνθρωποι που παντρεύονται δεν σκέφτονται αρκετά πόσα πολλά αποκαλύπτονται από την εικόνα της οικογένειας στην οποία μεγάλωσε ο υποψήφιος σύντροφός τους.
Δεν καταδικάζω όσους μεγάλωσαν σε μια οικογένεια που οι γονείς χώρισαν ή μαλώνουν συνεχώς, ή υπάρχει βία, ή υπάρχουν κακές σχέσεις μεταξύ αδελφών ή τσακώνονται για την περιουσία ή την κληρονομιά ή οποιαδήποτε άλλη δυσάρεστη συνθήκη…
Δεν γίνεται όμως να παραβλέψω και το γεγονός πως αυτά που συμβαίνουν κοντά μας μας «χρωματίζουν» και εισβάλουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και στη ζωή μας.
Όπως έλεγαν πολύ σοφά και πιο παλιά, «όταν παντρεύεσαι κάποιον, παντρεύεσαι και την οικογένειά του»!
Ακόμα και ποτέ να μην ξαναδείτε την οικογένεια του συντρόφου σας, η επιρροή της θα εμφανίζεται πάντοτε μέσα από εκείνον/εκείνη.
Ο γάμος, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, είναι ίσως το πιο όμορφο γεγονός στη ζωή ενός ανθρώπου. Η συντροφικότητα, η οικογένεια και το καταφύγιο που βρίσκουμε ο ένας στον άλλον, όταν υπάρχει πραγματική αγάπη και υποστήριξη, δεν αντικαθίστανται με τίποτα άλλο!
Όταν όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουμε τι κάνουμε;
Υπάρχουν αρκετές επιλογές.
Έχει ιδιαίτερη σημασία σε τι κατάσταση βρίσκεται το ζευγάρι, ποιοι είναι και τι θέλουν από εκεί και πέρα… και φυσικά αν υπάρχουν παιδιά.
Σε κάποιες περιπτώσεις, το coaching για ζευγάρια μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή λύση.